Kaikki parit riitelevät ja aiheet vaikuttaisivat olevan monilla samat.

Tutkijat tutkivat 15 päivän ajan 100 pariskuntaa ja saivat selville, mitä nämä yleiset riidanaiheet ovat. Tulokset olivat mielenkiintoisia ja niiden avulla löydettiin 12 yleisintä riidan aihetta. Listalla taitaa olla tuttuja aiheita sinullekin, jos olet parisuhteessa. Osa niistä liittyy vain pareihin, joilla on lapsia. Ne on järjestetty siten, että viimeisenä on yleisin riidanaihe.  

Yleisimmät riidanaiheet parisuhteissa

12. Persoonallisuus

Tämän on listalla vasta kahdentenatoista, joten persoonallisuuteen liittyvät riidat eivät ole kovin yleisiä. Tulos viittaa siihen, että persoonallisuus ei ole kumppania etsiessä niin tärkeä kuin voisi luulla. Toki sillä on väliä jonkin verran, koska pitäähän puolison persoonallisuudesta pitää.

11. Ystävät

On mielenkiintoista, että monet tutkimukset ovat osoittaneet, että jos aviomies ei pidä vaimonsa ystävistä avioliiton alussa, se on merkittävä ennustaja avioerolle, mutta toisinpäin sillä ei ollut merkitystä. Ehkä se johtuu siitä, että miehillä on yleensä vähemmän sellaisia ystäviä, joita vaimot vihaavat?

10. Läheisyys

Jos esimerkiksi seksiä tai läheisyyttä ei ole toisen mielestä tarpeeksi, voi se johtaa riitaan. Mutta jos suhteessa ei ole mitään muita suurempia ongelmia, tästä ongelmasta selvitään.

9. Sitoutuminen/pettäminen

Eräässä epävirallisessa tutkimuksessa arvioitiin, että noin 15 prosenttia pareista selviää uskottomuudesta. Jos suhteeseen ei olla tarpeeksi sitoutuneita, moni pari hakee siihen ammattiapua.

8. Sukulaiset

Olipa kyseessä dominoiva anoppi tai ärsyttävä veli, joka ei ole tervetullut kyläilemään, näissä riidoissa on mukana kolmas osapuoli, joka tekee niistä haastavampia.

7. Tottumukset

On yllättävää, että tottumuksiin liittyvät riidanaiheet menevät esimerkiksi sitoutumisen/pettämisen edelle. Tällaiset riidat voivat johtua esimerkiksi siitä, että puoliso syö liian äänekkäästi tai käyttää matkapuhelintaan liikaa.

6. Raha

Rahasta riiteleminen ei ole välttämättä huono asia. Kaikkien parien on hyvä tehdä päätöksiä kuluttamisesta ja säästämisestä, joka voi onnistua joskus riitelyn avulla, joka johtaa lopulta sovintoon raha-asioista.

 5. Työ

Työhön liittyvät riidat voivat liittyä myös edelliseen kohtaan eli rahaan. Puolison pitkät työmatkat voivat olla yksi työhön liittyvä riidanaihe.

4. Vapaa-aika

Vapaa-aika kuulostaa miellyttävältä aiheelta, mutta sekin voi olla riidanaihe ja on vielä yleinen sellainen. Pienten lasten vanhemmilla sitä ei nimittäin aina ole kovinkaan paljon, joten mitä vähemmän sitä on, sitä enemmän sitä haluaa vaatia itselle, joka voi johtaa riitaan.

3. Viestintä

Jos viestintä ei toimi hyvin, se voi johtaa riitaan. Riita voi johtua esimerkiksi sitä, toisen mielestä toinen ei kuuntele mitä hänelle sanotaan.

2. Kotityöt

Kotitöistä ei riidelty ennen niin paljon kuin nykyään. Se johtuu siitä, että ennen naisia oli enemmän kotirouvina kuin nykyään, joten heidän tehtävänsä oli pitää kodista huolta.

1. Lapset

Jos parilla on lapsia, lapsiin liittyviä riitojakin on. Silloin ne ovat yleisin riidanaihe. Tämä riidanaihe ei katoa, vaikka pari eroaisi.

Lähde: Yourtango