Nämä julkkisnaiset selvisivät rintasyövästä

Lokakuu on rintasyöpätietoisuuden kuukausi. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta, jotta naiset voisivat tunnistaa ja hoidattaa mahdollisen sairautensa.

Lokakuussa kerätään varoja rintasyöpätutkimukseen Roosa nauha -keräyksellä. Lue lisää täältä.

Rintasyöpä on yleisin syövän muoto naisilla – sekä kehittyneissä että kehittyvissä valtioissa. Sillä vielä nykyiselläänkään sairaudesta ei ole saatavilla tarpeeksi tietoa, on aikainen taudin tunnistaminen keskeisessä roolissa parantumisen ja sairauden ennaltaehkäisyn kannalta. Mitä myöhemmin rintasyöpä diagnosoidaan ja sitä hoidetaan, sitä pienemmät ovat eloonjäämisprosentit. Onkin varsinkin naisten kannalta erityisen keskeistä tunnistaa oireet ja käydä säännöllisesti mammografiassa tutkituttamassa rintansa.

Listasimme naisia, jotka ovat toimineet inspiraationa ja rohkaisevina esimerkkeinä meille muille naisille. Alla mainitut naiset ovat joko saaneet rintasyöpädiagnoosin ja selvinneet syövästä tai saaneet kuulla kantavansa geeniä, joka lisää riskiä sairastua rintasyöpään, ja tämän johdosta tehneet valinnan poistattaa rintansa.

1. Angelina Jolie

Näyttelijätär Angelinan päätös poistattaa kummatkin rintansa sai räiskyvät aplodit. Häntä kiiteltiin rohkeudesta ja avoimuudesta. Angelinan päätöksen taustalla on ”virheellinen” BRCA1-geeni, joka nostaa rintasyöpään sairastumisen riskiä. Angelinan äiti menehtyi rintasyövän takia ja minimoidakseen riskin tältä kohtalolta, Angelina valitsi poistattaa rintansa. Angelina toivoo olevansa esikuva muille.

2. Kylie Minogue

Australialaiselta pop-tähti Kylieltä löydettiin rintasyöpä, kun hän kävi lääkärin vastaanotolla testeissä. Tämän jälkeen Kylielle suoritettiin masektomia eli rinnan poisto, kemoterapiaa sekä säteilyhoitoa. Kylie on painottanut, että naisten tulisi luottaa omiin tuntemuksiinsa, eikä aina uskoa sitä, mitä valkotakkinen, isojen instrumenttien parissa työskentelevä henkilö sanoo.

3. Christina Applegate

Pulmuset-sarjastakin tutulta Christinalta löydettiin rintasyöpä toisesta rinnasta. Hän päätti tämän seurauksena poistattaa rintansa, koska ei halunnut sen leviävän muualle. Christinan äiti on myös kamppaillut toistuvan rintasyövän kanssa. Christina on sittemmin perustanut voittoa tavoittelemattoman organisaation, joka tukee rahallisesti naisia, joilla on korkea riski sairastua rintasyöpään.

4. Sharon Osbourne

Laulaja Ozzy Osbournen vaimo Sharon valitsi Angelina Jolien tavoin rintojensa poistattamisen ehkäistäkseen syövän leviämisen. Sharon kantaa Angelinan tavoin virheellistä geeniä. Sharon sanoi, ettei halunnut ottaa mitään riskejä ja halusi elää elämäänsä ilman pelkoa, joten poistatti rintansa. Hän kertoo, ettei edes nostalgisoi rintojansa.

5. Sheryl Crow

Laulaja Sheryl vältti kemoterapian, koska hänen rintasyöpänsä todettiin hyvin aikaisessa vaiheessa. Rintasyöpäleikkauksen jälkeen Sheryl turvautui myös akupunktioon ja yrttiteehen. Sheryl on sittemmin ajanut kongressin suuntaan aloitetta, jonka mahdollistaisi ympäristötekijöiden ja rintasyövän kehittymisen yhteyden tutkimisen.

6. Cynthia Nixon

Sinkkuelämää-sarjasta tuttu Cynthia ei alkuun halunnut kertoa sairastumisestaan, sillä ei halunnut paparazzeja sairaalan ulkopuolelle. Rintasyöpä löydettiin häneltä rutiinitarkastuksen yhteydessä. Cynthia, jonka äiti on myös kokenut rintasyövän, päätti jakaa tarinansa muiden kanssa, koska hän ajatteli sen toimivan inspiraationa muille naisille, jotka saattavat olla vaarassa sairastua rintasyöpään.

Lähteet: WHO & Health.com & The Hollywood Reporter


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.