Seuraavat asiat ovat meille haitallisia, ja vanhentavat meitä normaalia nopeammalla tahdilla.

Vanheneminen on kehollemme täysin luontaista, ja vaikka nuoruuden ihannointi onkin yleistä ja laajalle levinnyttä lähes kaikissa kulttuureissa, tosiasia kuitenkin on se, että me kaikki vanhenemme, emmekä voi sille mitään.

Mihin kuitenkin voimme vaikuttaa, on nopeus, jolla vanhenemme. Jos elintapamme ovat terveelliset, vanhenemme hitaammin, kuin jos elintapamme olisivat huonot. Kuka haluaisikaan saada ennenaikaisia ryppyjä, roikkuvia silmäpusseja tai alleja?

Koska kukaan ei halua tuntea itseänsä ikälopuksi ennen aikojaan, tai näyttää siltä, on tärkeää, että vältämme muutamia huonoja elintapoja, jotka edistävät vanhenemisprosessiamme.

Vältä seuraavaa 8 asiaa, jos haluat välttää ennenaikaista vanhenemista.

 1. Alkoholi
  Alkoholin kulutus vanhentaa DNA:tamme, joten varsinkin liikakulutusta pitäisi välttää. Yli 10 olut- tai viiniannoksen juominen viikossa vanhentaa kehoamme kahdella vuodella sellaiseen henkilöön verrattuna, joka juo viikoittain vain kaksi annosta.

 2. Auringonvalo
  Auringonvalo aiheuttaa ihollamme ikääntymistä, kuten ryppyjä, pigmentaatiota ja ihon roikkumista ja veltostumista. Aurinkorasvaa tulisikin käyttää paljaalla iholla joka päivä, myös pilvisinä päivinä.

 3. Liikaa istumista
  Jos vietät suuren osan päivästä istualtaan, kasvaa riskisi sairastua kakkostyypin diabetekseen, syöpään ja lihavuuteen, ja lisää myös todennäköisyyttä kuolla ennenaikaisesti. Hyvä uutinen on se, että jopa puolen tunnin kevyt liikunta päivässä ehkäisee näitä riskejä.

 4. Tupakointi
  Tämä huono tapa vanhentaa ihoasi, ja aiheuttaa muun muassa ryppyjen muodostumista ennenaikaisesti. Lisäksi se lisää riskiä sairastua moniin tauteihin, kuten dementiaan, osteoporoosiin ja erektiohäiriöihin. Tupakoinnin on laskettu lyhentävän elämääsi jopa 10 vuodella!

 5. Huono ruokavalio
  Epäterveellisen ruokavalion on todettu lisäävän useiden tautien, kuten Alzheimerin, verenpainetaudin, korkean kolesterolin ja diabeteksen riskiä. Terveellinen ruokavalio puolestaan ehkäisee näitä. Yksi tärkeimmistä asioista, joka ruokailussa kannattaa muistaa, on riittävä kuidun saanti, sillä se auttaa pidentämään elinvuosia.

 6. Stressi
  Stressiin on tietysti vaikeaa vaikuttaa pelkällä tahdonvoimalla, mutta on joitakin asioita, joita voit tehdä sen vähentämiseksi, kuten harrastaa liikuntaa, meditoida, joogata ja nukkua tarpeeksi. Nämä ovat tärkeitä tekijöitä stressin minimoimisessa.

 7. Vitamiinien puute
  Erityisen tärkeää on muistaa riittävä D-vitamiinin saanti, sillä se estää kehon ennenaikaista vanhenemista.

 8. Unen puute
  Jatkuva unen puute voi aiheuttaa lukuisia tauteja, kuten diabetesta ja sydän- ja verisuonitauteja. Unen puutteesta kärsivät myös usein kuolevat keskimääräistä nuorempana. Jos nukut vähemmän kuin 6 tuntia, lisää se riskiäsi korkeaan verenpaineeseen, ylipainoon ja korkeaan kolesteroliin.

  Kuinka moneen näistä sinä syyllistyt?

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: The Sun / Kuva: Freestocks, Unsplash