Vuosikymmen on jo pitkä aika olla yhdessä saman kumppanin kanssa.

Jos yhteistä taivalta on kuljettu jo kymmenen vuotta, tehdään parisuhteessa silloin selvästi asioita oikein. Jos kuitenkin on aikomus jatkaa yhdessäoloa vielä toisetkin kymmenen vuotta – ja enemmän – voi suora ja avoin keskustelu kumppanin kanssa olla tarpeen.

Tätä silmällä pitäen PureWow kysyi neuvoja psykologi Bethany Cookilta, joka listasi viisi tärkeää, mutta epämukavaa kysymystä, joista parien kannattaisi keskustella. Pitkää suhdetta juhlistaessa keskustelkaa siis kumppanisi kanssa näistä asioita:

Oletko tyytyväinen tähän elämään, jonka olemme rakentaneet yhdessä?

Ei mitään kaunistelua, vaan suoraan olennaisten, vaikeidenkin asioiden äärelle. Cookin mukaan tämä on tärkeä kysymys, koska se vaatii paria pohtimaan nykyistä elämäänsä, miten he päätyivät siihen ja haluavatko he jatkaa eteenpäin. Tätä kysymystä ei kannata jättää kyllä- tai ei-vastaukseen, vaan siitä pitäisi syntyä keskustelu, joka antaa ymmärtää, että tilanne voi muuttaa, jos jompikumpi ei ole tyytyväinen.

Toivotko toisinaan, että meillä olisi/ei olisi lapsia?

Päätös perheen perustamisesta on iso asia ja se vaikuttaa merkittävästi myös parisuhteeseen. Tästä aiheesta keskusteleminen voi parantaa suhteen ”ennustetta”.

PureWow’n mukaan vanhemmista voi tuntua hirveältä myöntää, jos joskus toivoisi, ettei lapsia olisikaan saatu. Cookin mukaan tämä ei kuitenkaan ole poikkeavaa ja jos tällaisia ajatuksia ilmenee, ei se tee kenestäkään huonoa ihmistä.

”On monia vanhempia, jotka eivät koskaan oikeastaan halunneet tulla vanhemmaksi eivätkä vieläkään nauti vanhemman roolista, vaikka lapset ovat jo kasvaneet”, Cook totesi.

Cookin mukaan epätyytyväiset vanhemmat voivat hyötyä avoimesta keskustelusta kumppaninsa kanssa, koska se helpottaa stressiä. Lisäksi se voi lähentää paria, jos he pystyvät tukemaan toisiaan tässä asiassa.

Jos taas lapsia ei vielä ole tai siitä ei ole tehty selvää päätöstä, voi tämä kysymys mullistaa suhteen. Cook kertoi nähneensä monia tapauksia, joissa lapsettomilla pareilla on ongelmia 10 vuodenkin jälkeen, koska päätöstä lasten suhteen ei ole tehty.

Cookin mukaan keskustelu aiheesta kannattaa avata ikään katsomatta, koska lapsia voi saada osaksi perhettä myös adoptoimalla ja sijaisvanhemmuuden kautta. 10 vuotta on myös pitkä aika, jolloin mieli voi muuttua, joten ei ole haittaa varmistaa, miten kumppani suhtautuu lapsiasiaan tällä hetkellä.

Rakastatko minua yhä/tunnetko yhä vetoa minuun?

Pitkässä parisuhteessa elämä yhdessä voi rutinoitua ja arki täyttyy samojen asioiden toistamisesta. Töitä, ruoanlaittoa, tiskejä, television katselua, nukkumaan, töitä, ruoanlaittoa… Tämä voi koitua monen suhteen kompastuskiveksi ja siihen on syytä puuttua, koska jos ei koe olevansa rakastettu tai haluttu, ei se tee hyvää suhteelle.

PureWow’n mukaan tässä vaiheessa olevat parit saattavat jopa huomata, etteivät oikeastaan tunne toisiaan enää, etenkin jos suhteen dynamiikka on muuttunut kämppiksiä/yhteishuoltajia/bisnessuhteeksi. Pelkkä intiimiys ei välttämättä pelasta suhdetta. Cookin mukaan jopa parit, joilla on sovitusti seksiä joka viikko, voivat tuntea olevansa etääntyneitä kumppanistaan.

Tämä kysymys on pelottava, koska vastauksella voi olla vakavia seurauksia tulevaisuuden kannalta. Cook kuitenkin rohkaisee pareja ottamaan asia esiin. Vastauksesta huolimatta se on parempi käydä läpi kuin valita jatkaa elämää miettien, että vieläköhän kumppani nauttii tästä yhteiselosta.

Mitä tavoitteita sinulla on seuraavalle 10 vuodelle?

On hieno saavutus, jos suhde on kestänyt kymmenen vuotta. On mahdollista, että sitä on edesauttanut terve dynamiikka, jossa pari on yhdessä asettanut tavoitteita ja tehnyt niin isoja kuin pieniä päätöksiä yhdessä – ja siitä kannattaa pitää kiinni.

”Joskus parit olettavat, että toisesta osaspuolesta tuntuu samalta kuin hänestä itsestään, eivätkä he enää kysy pienistä tai suurista valinnoista, jotka vaikuttavat koko perheeseen (oli lapsia tai ei)”, Cook selitti.

Tämä on kuitenkin virhe, koska yhdessä keskustelemalla tulevaisuudesta vaikutatte valintoihin, joita teette nykyhetkessä. Tästä syystä on tärkeä kysyä niin pieniä (mihin haluaisit mennä lomalle ensi kesänä?) kuin isoja asioita (mietitkö koskaan muuttamista toiseen kaupunkiin?) tulevaisuuteen liittyen. Tämä voi auttaa varmistamaan, että teillä on myös yhteinen tulevaisuus.

Oletko tyytyväinen elämänlaatuusi yleisesti?

Tulevaisuudesta puhumisen lisäksi on tärkeä miettiä nykyhetkeä. Tämä kysymys on samankaltainen kuin ensimmäisenä mainittu kysymys, mutta tässä keskitytään osapuoliin yksilöinä, kun taas ensimmäisessä keskitytään pariskuntaan.

Cookin mukaan ongelmia voi ilmetä, kun parit puhuvat unelmiensa uhraamisesta kumppaninsa tai parisuhteensa takia (esim. muuttaa pois perheensä luota, kun kumppani saa parempipalkkaisen työn muualta) eivätkä enää tee valintoja vain itseään ajatellen. Tämä voi johtaa siihen, että toinen on tyytymätön elämäänsä, vaikka parisuhteessa olisi kaikki hyvin.

PureWow’n mukaan loppujen lopuksi onnellisimpia ja vahvimpia parisuhteita ovat ne, joissa osapuolet tuntevat olevansa itsekin tyytyväisiä, ja tämä kysymys antaa mahdollisuuden tuoda omat halut ja tarpeet esiin.

Lähde: PureWow