Masennus on vakava sairaus, joka on hyvä tunnistaa ajoissa. Kuulostavatko seuraavat oireet tutuilta?

Pitkän koronapandemian aikana moni on voinut tuntea itsensä epätavallisen alakuloiseksi, ärtyneeksi tai turhautuneeksi. Mutta missä kohtaa kyseessä onkin vakavasta masennuksesta, joka vaatii hoitoa? Jos olet kokenut seuraavia oireita, kannattaa ottaa asia tosissaan!

 1. Olet jatkuvasti väsynyt etkä nuku (tai nukut liikaa)
  Masennus vie kaiken energiasi ja tekee sinusta apaattisen. Olet niin väsynyt, ettet enää tee asioita, joista ennen nautit. Nukut joko todella paljon, tai et saa unta lainkaan.

 2. Mielialasi heittelevät ääripäästä toiseen
  Saatat tuntea itsesi todella ärtyneeksi jostain aivan pienestä asiasta, ja seuraavassa hetkessä oletkin pohjattoman surullinen ja itket. Masennus saa mielialasi heittelemään nopeasti ja voimakkaasti.

 3. Puheenaiheistasi on tullut synkkiä
  Oletko alkanut puhua synkistä asioista, kuten kuolemasta? Synkät puheet ovat usein merkki masennuksesta ja voivat pahimmassa tapauksessa jopa enteillä itsemurhaa. Jos huomaat – tai sinulle huomautetaan – että puheenaiheesi ovat synkkiä, kannattaa suhtautua asiaan vakavasti.

 4. Elämänasenteesi on muuttunut
  Jos huomaat yhtäkkiä suhtautuvat elämään avuttomasti tai toivottomasti, kannattaa tähän kiinnittää huomiota. Saatat myös tuntea arvottomuutta, itseinhoa ja tarpeetonta syyllisyyttä asioista. Jos tunnistat nämä merkit, sinun olisi hyvä puhua asiasta jonkun kanssa.

 5. Et ole enää kiinnostunut asioista, joista nautit ennen
  Hyvin tyypillinen masennuksen merkki on, ettet enää ole kiinnostunut asioista, joita ennen mielelläsi teit. Et esimerkiksi enää halua tai jaksa nähdä ystäviäsi, urheilla tai käyttää aikaasi muihin harrastuksiin.

Kuulostiko jokin merkki tai useampi tutulta? Sinun kannattaa ehdottomasti puhua jonkun kanssa ja miettiä, mitä voisit tehdä voidaksesi paremmin!

Jaa artikkeli myös ystävillesi!

Lähde: Inc.