Näistä yksinkertaisista kotikonsteista löytyy apua masennukseen – katso lista

Masentaako? Näillä kotikonsteilla voit parantaa oloasi, kokeile vaikka heti!

Masennus on Suomessa jo lähes kansantauti, ja moni kärsii siitä jossain kohtaa elämäänsä. Vaikka masennuksen hoitoon on myös lääkkeitä, on hyvä tietää, mitä lääkkeettömiä kotikonsteja voit käyttää toipuaksesi tästä ikävästä sairaudesta. Kokeile jotain listalta, tai vaikka kaikkea!

 1. Nuku
  Masentuneena on usein vaikea saada unta öisin, ja väsymys vaan pahentaa jo olemassa olevaa masennusta. Melkoinen noidankehä siis. Vaikka olisitkin väsynyt, yritä olla nukkumatta päiväunia. Yritä sinnitellä iltaisin yhdeksään tai kymmeneen saakka ennen kuin menet nukkumaan. Tee itsellesi nukkumisaikataulu, ja mene nukkumaan ja herää joka aamu samaan aikaan. Säännöllinen unirytmi auttaa sekä mieltäsi että kehoasi.

 2. Työskentele – jos pystyt
  Masennus voi olla niin paha, että tuntuu vaikealta työskennellä. Jos kuitenkin pystyt työskentelemään, se voi jopa auttaa sinua, sillä keskittyminen työtehtäviin ja työssä tapahtuvat onnistumiset voivat auttaa oloasi. Iloitse jokaisesta pienestäkin onnistumisesta ja palkitse itsesi. Jos kokopäivätyö tuntuu liian suurelta palalta, voisit ehkä kokeilla osa-aikaista työtä?

 3. Liiku
  Liikunta on yksi parhaista lääkkeistä masennukseen. Sen on todettu helpottavan masennusta ja antavan sinulle hyvän mielen buustin. Kun liikut, syntyy aivoissasi mielihyvää tuottavaa endorfiinia. Sinun ei tarvitse vetää raskasta kuntosaliohjelmaa hyvää oloa saadaksesi, sillä jo puolen tunnin kävely tekee olostasi paremman.

 4. Meditoi
  Moni mieltää meditoinnin monimutkaiseksi ja vaikeaksi, mutta se on loppujen lopuksi hyvin yksinkertaista. Tarvitset vain hiljaisen tilan, jossa tunnet itsesi kotoisaksi. Laita rauhoittavaa musiikkia soimaan ja hiljene kuuntelemaan oloasi. Ajatusten käsitteleminen voi parantaa oloasi ja vähentää myös stressiä.

 5. Tee jotain hauskaa
  Tee asioita, joista yleensä pidät ja joita teet mielelläsi. Masentuneena sinusta saattaa tuntua, ettet nauti mistään, mutta todellisuudessa myös masentuneena asiat voivat tuntua hyviltä ja voivat helpottaa oloasi. Pahinta on jäädä koko päiväksi kotiin makoilemaan. Katso suosikkielokuvasi, käy kahvilassa, kokkaa jotain hyvää tai lue kirjaa! Huomaamattasi voit nauttia näistä asioista masennuksesta huolimatta.

 6. Etsi tukiryhmä
  Usein on helpottavaa kuulla, että muutkin käyvät läpi samoja asioita kuin sinä itse. Etsi vertaisryhmä tai kokeile ryhmäterapiaa, ja saattaa olla, että puhuminen muiden kanssa helpottaa oloasi. On hyvä tietää, ettei ole asioiden kanssa yksin.

 7. Hallitse stressiäsi
  Stressi ei tee hyvää olollesi, joten uskalla vetää rajat! Tee vain niitä asioita, joihin sinulla on voimia, äläkä ole liian kohtelias kieltäytymään asioista, joihin sinulla ei riitä energiaa. Jos olet lupautunut auttamaan muutossa tai vaikkapa toimimaan kuskina ystävällesi, sano ei. He kyllä ymmärtävät, ja sinun tärkein tehtäväsi on nyt pitää itsestäsi huolta.

Oliko joukossa asioita, jotka voisivat auttaa sinua? Ota neuvot talteen ja jaa ne myös ystävillesi, joita aihe voisi kiinnostaa!

Lähde: Celebs Pulse


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

 • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
 • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
 • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.