Tuntuuko jo ajatuskin siitä kauhealta, että kävelisit pitkin katuja paljain jaloin?

Se ei silti ole mikään huono idea. Healthline-sivustolla kerrotaan esimerkiksi, että selkein etu paljain jaloin kävelemisessä on se, että se palauttaa luonnollisen kävelytyylin. Vaikka parhailla naisten juoksukengillä ja jopa parhailla mahdollisilla kävelykengillä olisi sisäänrakennettu jalkojen pehmustamisen tuki, joka auttaa kävellessä, ne voivat silti estää käyttämästä lihasryhmiä, jotka vahvistavat kehoa. Myös Woman and Home-sivustolla kerrotaan syitä, miksi välillä kannattaisi kävellä jalat paljaana.

Paljain jaloin kävelyn terveysvaikutuksia ovat:

– parempi tasapaino

– kehon parempi liike ja liikkuvuus

– vahvemmat jalkalihakset

Vaarojakin on, kun kävelee paljain jaloin

Ilman kenkiä käveleminen voi olla riski saada huono kävelytekniikka, joka lisää loukkaantumisriskiä. Myös vammat, lasinsirut ja muut terävät maassa oleva asiat sekä liian kuuma tai kylmä kävelyalusta aiheuttavat ongelmia. Jalat voivat myös altistua bakteereille ja tulehduksille.

Näin paljain jaloin käveleminen kannattaa aloittaa

Aloita jalat paljaana käveleminen hitaasti. Kävele ensin niin vain noin 15–20 minuutin ajan. Silloin jalkasi saavat rauhassa sopeutua uuteen kävelytapaan ilman kenkiä. Kokeile sitä ensin sisätiloissa. Sen jälkeen voit siirtyä harjoittelemaan ulkotiloihin. Turvallisia paikkoja ovat esimerkiksi ruohikot ja hiekkarannat, mutta niissäkin voi olla esimerkiksi lasinsiruja, joita on syytä varoa. Harjoittelua voi tehdä myös siten, että seisot yhdellä jalalla ilman kenkiä ja sen jälkeen nouset varpaillesi ja laskeudut siitä varovasti alas. Toista näitä ja saat samalla tehtyä tasapainoharjoittelua.

Lähteet: Healthline ja Woman and Home