Vaikka korona voi olla jopa oireeton tai vähäoireinen, joillekin se aiheuttaa pitkäkestoisia joskus vakaviakin oireita.

Pitkäkestoinen COVID-19 (long covid) voi oireilla monella eri tavalla. Jokaista sen aiheuttamaa oireitta ei välttämättä edes tunnista johtuvan sairastetusta koronasta. Koronatartunta on jo itsessään iso taakka elimistölle. Siitä toipumisen jälkeen joissakin tapauksissa ilmenee oireita pitkänkin aikaa.

Tässä ovat yleisimmät long covid -oireet

Pitkään kestäviä oireita voi ilmentyä myös silloin, vaikka korona olisi ollut lieväoireinen. Kyseessä on long covid, jos oireita esiintyy koronaviruksen akuutin vaiheen jälkeen yli neljän viikon jälkeen. Tutkimuksen mukaan noin 40 prosentilla koronatartunnan saaneista on oireita vielä yli kuuden kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta. Oireet voivat olla epämääräisiä ja osittain myös kummallisiakin. Siksi on hyvä tietää, mitkä oireet viittaavat pitkäkestoiseen koronaan.

Nämä oireet ovat long covid -oireita:

– väsymys

– uupumus

– aivosumu

– hengenahdistus

– keskittymis- ja muistiongelmat

– univaikeudet

– lihasheikkous ja kipu

– psyykkiset ongelmat, kuten masennus tai ahdistus

Keuhkojen toiminnan heikkenemisen lisäksi voitiin havaita myös muita ongelmia, kuten sydänlihastulehdus ja uusia munuais- ja aineenvaihduntasairauksia, joista yksi on esimerkiksi diabetes. Oxfordin yliopiston tutkimuksessa selvisi myös, että koronavirustartunta voi vahingoittaa aivoja.

Kannattaa mennä lääkäriin, jos kärsit oireista, joita long covid voi aiheuttaa.

Lähde: Antenne Bayern