Asiantuntijat suosittelevat laittamaan termostaatin 24 asteeseen toimistoissa, joissa työskentelee eri sukupuolten edustajia.

Monissa työpaikoissa käydään taistelua sopivasta lämpötilasta. Uuden tutkimuksen mukaan termostaatin säätäminen lämpimämmälle voisi kuitenkin tehdä hyvää naisten tehokkuudelle, kertoo The Independent.

Tutkimuksessa ilmeni, että huonelämpötilan nostaminen voi parantaa naisten kykyä suorittaa erilaisia kognitiivisia tehtäviä. Etelä-Kalifornian yliopiston (USC) tutkimus julkaistiin Plos One -journalissa ja siinä arvioitiin 543 opiskelijaa laboratoriossa Berliinissä.

Osallistujat tekivät kolme tehtävää: matematiikkatehtävän, sanallisen tehtävän sekä kognitiivisen reflektiotestin, jossa tutkitaan intuition ohittamista ja asian pohdiskelua lisää vaistomaisen reaktion sijaan. Jokaisen tehtävän aikana huoneen lämpötila laitettiin erilaiseksi 16 asteesta aina 32 asteeseen.

Lämpötila vaikuttaa suoritukseen

The Independentin mukaan tutkijat saivat selville, että naiset pärjäsivät paremmin sekä sanallisessa että matematiikan tehtävässä, kun lämpötila oli korkeampi. Miehet sen sijaan pärjäsivät paremmin viileämmissä lämpötiloissa, mutta kytkös lämpötilan ja suorituksen välillä ei ollut niin dramaattinen kuin naisilla – lämpötila ei vaikuttanut suoritukseen kolmannessa tehtävässä kummankaan sukupuolen kohdalla.

”On todistettu, että naiset pitävät lämpimämmistä sisälämpötiloista kuin miehet, mutta ajatus on ollut tähän asti sen, että kyse on henkilökohtaisesta mieltymyksestä”, tutkimusta toteuttamassa ollut Tom Chang kommentoi.

”Saimme selville, että kyse ei ole vain siitä, mikä tuntuu mukavalta, vaan lämpötila vaikuttaa suoritukseesi asioissa, joilla on väliä – laskennallisissa ja sanallisissa ulottuvuuksissa sekä kuin kovasti yrität”, hän jatkoi.

Naiset yrittivät enemmän lämpimämmässä

The Indepedentin mukaan Chang lisäsi, että yksi yllättävimmistä puolista tutkimuksessa oli se, että kyse ei ollut äärimmäisten lämpötilamuutosten vaikuttamisesta tehokkuuteen.

”Emme menneet jäätävän kylmään tai polttavan kuumaan. Jopa muutos 15 asteesta 23 asteeseen, mikä on suhteellisen normaali lämpötila-alue, osoittaa merkityksellistä vaihtuvuutta suorituksessa”, Chang totesi.

Tutkimuksen kirjoittajat huomauttivat, että naisten kognitiivisen suorituksen parantumiseen lämpimämmissä lämpötiloissa vaikutti yrittämisen lisääntyminen, mikä johti heidän antamiensa vastausten määrän kasvuun. Sen sijaan lämpimämmissä lämpötiloissa he huomasivat yrittämisen vähentyvän miesten kohdalla ja näin he antoivat vähemmän vastauksia.

Työpaikan lämpötila 24 asteeseen

Tutkijoiden mukaan tutkimustulokset nostavat panoksia taistelussa termostaatista. Tutkijat suosittelevat, että termostaatti laitetaan keskimääräistä korkeammalle lämpötilalle työpaikoissa, joissa on eri sukupuolten edustajia, jotta tuottavuus ja tehokkuus paranisi.

”Ihmiset panostavat paljon siihen, että varmistavat työntekijöidensä tuntevansa olonsa mukavaksi ja ovat todella tehokkaita”, Chang sanoi.

”Tämä tutkimus kertoo, että vaikka välittäisit vain rahasta tai työntekijöittesi suorituksesta, kannattaisi kenties nostaa lämpötilaa toimistossasi”, hän lisäsi.

Chang kertoi The Independentille, että vaikka ihanteellista lämpötilaa naistyöntekijöiden tehokkuuden parantamiseksi ei voida vahvistaa tässä tutkimuksessa, osoittavat tulokset, että eri sukupuolta olevien työpaikalla pitäisi lämpötila olla noin 24 asteessa.

Voit tutustua tutkimukseen lisää täällä.

Lähde: The Independent