Kaksi kyselyä on selvittänyt, miten pariskunnat tekevät kotitöitä.

BBC Radio 4:n Woman’s Hour -ohjelman teettämän kyselyn mukaan naiset tekevät arviolta 11,5 tuntia viikossa kotitöitä. Aika on lähes puolet enemmän kuin mitä miehillä, jotka kyselyn mukaan tekevät kotitöitä viikoittain vain kuusi tuntia.

Telegraphin mukaan kyselyyn vastasi 1 001 miestä ja naista, ja heidän joukostaan kaksi kolmesta 18-34-vuotiaasta kertoi riitelevänsä kumppaninsa kanssa kotitöiden takia. Yli 65-vuotiaista vain yksi kolmesta riiteli kotitöiden vuoksi.

Toisen, Mumsnetin tekemän, kyselyn tulokset ajankäytöstä olivat samankaltaiset, mutta vastaajina oli tällä kertaa noin tuhat töissä käyvää äitiä. Kyselyn mukaan naiset käyttävät keskimäärin 10 tuntia viikossa kotitöihin, kun taas miehet käyttävät vain viisi.

Telegraphin mukaan tästä kyselystä ilmeni, että miehet tekevät vain kolmea kotityötä ja naiset peräti 36. Kyselyn mukaan vain viisi prosenttia miehistä on ottanut viikottaisin kodin siivoamiseen vastuulleen, kun taas naisten kohdalla määrä on 71 prosenttia ja loppujen kohdalla se jakaantuu tasapuolisesti.

Telegraphin mukaan naiset ovat pääasiassa vastuussa myös lasten elämän hoitamisesta, kuten synttäreiden järjestämisestä, vaatteiden ostamisesta ja koulureppujen pakkaamisesta. Joulun osalta taas 81 prosenttia naisista oli vastuussa järjestelyistä täysin tai suuren osan aikaa.

Tuloksista huolimatta Mumsnetin kyselyyn vastanneet naiset eivät tahtoisi miestensä tekevän enemmän, koska olivat tyytyväisiä nykyiseen tasapainoon tai uskoivat, ettei miesten suoritukset olisi tarpeeksi hyviä.

Mumsnetin kyselyn mukaan miesten tekemät kolme kotityötä ovat roskien vieminen ulos, tee se itse -projektit sekä lamppujen vaihtaminen.

Nämä 15 kotityötä sen sijaan ovat pääasiassa naisten vastuulla:

1. Viikottainen siivous

2. Päivittäinen siivous

3. Imurointi

4. Keittiön / kylpyhuoneen siivoaminen

5. Suuremmat keittön siivoamistyöt, kuten uunin tai jääkaapin puhdistus

6. Paikkojen siistiminen

7. Vaatteiden pesu

8. Vuodevaatteiden pesu

9. Lakanoiden vaihtaminen

10. Silittäminen

11. Perheen budjetin hoitaminen

12. Auton vakuutuksen hankkiminen

13. Kotivakuutuksen hankkiminen

14. Käyttölaskujen maksun hoitaminen

15. Yhteydenpito koulun/päiväkodin kanssa päivittäisistä asioista

Lähde: Telegraph