Julkinen esiintyminen on monille painajainen, varsinkin jos pitää puhua suurelle yleisölle.

Yleisön edessä voi olla vaikea saada sanottua mitään, mutta joskus sellaista vain pitää tehdä. Siksi kannattaakin hyödyntää näitä Your Tango -sivuston ohjeita, joiden avulla rohkaiset itseäsi puhumaan yleisölle, ja loistat heidän edessään.

1. Anna pelkosi toimia voimana siirtäessäsi tietojasi muille

Kun seisot jo valmiina yleisösi edessä, ne ovat päässäsi olevat ajatukset, jotka saavat sinut pelkäämään, että esimerkiksi nolaat itsesi. Siirrä tämä huoli kohdistaen se itsestäsi yleisöön. Ajattele että saat jakaa heille jotain tärkeää ja merkittävää, joka ei koske sinua.

2. Puhu yleisölle heidän haluamistaan epäkohdistaan

Jos yleisössä olevat ihmiset saavat kokea olevansa ymmärrettyjä, heille menee paremmin perille se mitä sanottavaa sinulla heille on. Tunnista jokin asia, joka voisi olla yleisöllesi yhteinen ongelma, jonka perusteella voit räätälöidä sanomasi. Palaa taas siihen ajatukseen, että kyse ei ole sinun, vaan heidän ongelmastaan.

3. Kerro kiehtovia tarinoita

Hyvän puheen kerrotaan sisältävän 70 % tarinaa ja 30 % tosiseikkoihin perustuvia asioita. Ihmiset eivät muista mitä teit tai sanoit, mutta he muistavat miltä sinusta tuntui. Tarinoiden avulla saat yleisösi kuuntelemaan sinua. Kannattaa kertoa sellaisia tarinoita, jotka liittyvät nykyhetkeen.

4. Koita saada yleisösi huomio

Kun sinun pitää kertoa puheessasi jostain teoriasta tai tosiasiasta, hidasta puheesi nopeutta, jolloin saat paremmin yleisön huomion. Käytä huomionsaamisen apuna myös apuvälineitä, kuten videoita. Jos johdat esimerkiksi jotain tiimikokousta, käytä kirjoittaessasi eri värejä.  

Toivottavasti löydät rohkeutta julkiseen esiintymiseen, kun käytät apuna näitä neljää vinkkiä.

Lähde: Your Tango