Onko sinulla tullut joskus yhtäkkiä niin kuuma, että sinun on pitänyt avata ikkuna, jotta viilentyisit?

Ehkä se oli kuuma aalto, jollaisia voi esiintyä jo ennen kuin vaihdevuodet ovat alkaneet. Niitä voidaan kokea ihan ilman vaihdevuosiakin eikä kyseessä tarvitse olla edes esivaihdevuodet. Tuo epämiellyttävä tunne voi tapahtua kenelle tahansa. Se tuntuu lämpöaallolta, joka kulkee pitkin kehoa. Siihen liittyy yleensä myös hikoilua ja kasvojen punoitusta. Sen voi tuntea myös keskellä yötä. Onneksi on olemassa monta apukeinoa, jotka helpottavat niiden iskiessä.

Kannattaa harkita erilaisia elämäntapamuutoksia

Jos koet mielestäsi liian usein kuumia aaltoja, kannattaisi kokeilla muutamia muutoksia, jotka liittyvät elämäntapoihisi. Yksi on se, että vähennä kofeiinipitoisten juomien määrää. Kokeile samaa myös alkoholijuomien kohdalla.  

Myös vaatteilla on merkitystä. Käytä sellaisia vaatteita, jotka on tehty hyvin hengittävistä kankaista. Kerrospukeutuminen voi myös auttaa. Jos käytät esimerkiksi huiveja tai villatakkeja, saat poistettua ne päältäsi nopeasti, kun kuuma aalto iskee ja haluat viilentyä.

Osa naisista turvautuu hormonihoitoihin, jos mikään muu ei auta ja kuumat aallot tekevät elämästä sietämättömän. Niiden ottaminen voi kuitenkin aiheuttaa muita epämiellyttäviä oireita, joten on syytä keskustella lääkärin kanssa mikä hoitokeino olisi kuumiin aaltoihin paras.

Ennen kuin löydät itsellesi parhaiten sopivan apukeinon, joka auttaa sinua selviämään kuumista aalloistasi, lähimmän ikkunan avaaminen on ainakin hyvin toimiva apu.

Lähde: The List