Näin vähennät lemmikkisi hiilitassunjälkeä – ilmastokuormitusta voi keventää arkisilla valinnoilla

Eläinystävien ekologiseen jalanjälkeen voi vaikuttaa pienillä arjen valinnoilla.

Maailmassa on noin 800 miljoonaa lemmikkieläintä, joiden yhteenlaskettu hiilitassunjälki on huomattava, kertoo eettistä ja ekologista koiran- ja kissanruokaa valmistava Edgard & Cooper. Suomessa lemmikkien ilmastovaikutus on noin prosentti koko maan päästöistä ja esimerkiksi yhden koiran osuus vastaa noin neljännestä henkilöauton hiilidioksidipäästöistä.

Edgard & Cooperin mukaan lemmikkien merkittävimmät ympäristövaikutukset aiheutuvat niiden ruokinnasta, koosta riippuen. Koirille liha on luontaisesti paras proteiininlähde.

Eläinproteiineista eniten päästöjä aiheuttaa naudanlihan syöminen.

”Kanalla on todennäköisesti pienin hiilijalanjälki kaikista eläinproteiineista, ja naudanlihan korvaaminen kanalla puolittaa lemmikin hiilijalanjäljen. Useissa koirien ja kissojen valmisruuissa käytetään proteiininlähteinä myös ilmastoa vähemmän kuormittavia kanaa, riistaa ja kalaa”, mainitsee eläinlääkäri Bo Vanbeselaere Edgard & Cooperilta.

Lemmikki voi vaikuttaa myönteisestikin omistajaan ilmastonmuutoksen kannalta

Päästöjä aiheutuu ruokinnan lisäksi eläintarvikkeiden hankinnasta sekä kuljetuksista esimerkiksi aktiviteetteihin, näyttelyihin ja eläinlääkäriin.

”Emme aina muista tehdä vastuullisia valintoja, kun on kyse nelijalkaisista ystävistämme. Lemmikit on kuitenkin helppo ottaa huomioon luontoystävällisessä elämäntavassa”, Vanbeselaere lohduttaa.

Lemmikki voi vaikuttaa omistajaansa ilmastonmuutoksen kannalta myös myönteisesti. Esimerkiksi eläinystäviin käytetty raha voi olla pois muusta kulutuksesta, kuten lomalennoista.

Edgard & Cooperin tiedotteen mukaan usein myös kodin ruokahävikki vähenee, kun koiralle annetaan koiranruuan ohella ihmisten ruuantähteitä.

”Koiran kanssa ulkoilu myös usein parantaa omistajansa luontosuhdetta, mikä voi johtaa ekologisempiin valintoihin arjessa yleisemminkin”, Vanbeselaere lisää.

Näin vähennät lemmikkisi hiilitassunjälkeä

Luontoystävällinen lemmikinomistaja voi keventää ilmastokuormitusta helposti arkisilla valinnoilla. Edgard & Cooper antoi tästä kuusi esimerkkiä:

Pysy perinteissä ja kierrätä

Unohda kissoille ja koirille tarkoitetut elektroniset vempaimet ja halvan työn maissa tehdyt lelut. Ajattomat pallot, langat ja pehmolelut ovat takuuvarmasti hauskoja. Uuden lelun ostamisen sijaan kiertele kirpputoreja ja selaile käytetyn tavaran verkkokauppoja. Niistä löydät lemmikille lukuisia siistejä hoitotuotteita, leluja ja muita tarvikkeita.

Käytä luovuuttasi

Lemmikit iloitsevat pienistä asioista. Lojuvatko vanhat farkkusi käyttämättöminä? Valmista niistä koirallesi lelu: Leikkaa farkkujen alaosa irti ja avaa yksi sivusaumoista saksilla, rullaa farkun pala ja tee siihen solmu. Kissasi pitää käytetyistä pehmoleluista, mutta muista poistaa niistä ensin huolellisesti muovisilmät ja muut vaaralliset, irtoavat materiaalit.

Osta vihreää

Valitse kaupassa lemmikillesi ekologisia tuotteita. Pese koirasi biohajoavalla saippualla, joka sopii sen iholle ja on harmitonta luonnolle. Kissanhiekka voi sisältää kemikaaleja, jotka ovat haitallisia ympäristölle ja lisäksi myrkyllisiä kissalle. Suosi siis ennemmin luonnonmukaisia vaihtoehtoja, kuten puupohjaista mäntykuiviketta, pähkinänkuorirouhetta ja kokojyvämaissikuiviketta.

Suosi luontoa, älä muovia

Jätä muovipussit ja -pakkaukset kaupan hyllylle. Esimerkiksi Edgard & Cooperin kuivanappulat on pakattu täysin biohajoaviin säkkeihin. Niiden ansiosta on jäänyt valmistamatta yli miljoona muovipussia. Säilykevalikoimassaan Edgard & Cooper käyttää kierrätettäviä tölkkejä ja purkkeja.

Vähennä autoilua

Suosi lemmikin kanssa harrastaessasi julkisia liikennevälineitä. Saat itsekin hyötyliikuntaa, kun taitatte lyhyemmät matkat kävellen tai pyörällä. Jos koirasi ei vielä osaa kulkea rauhallisesti pyörän vierellä, ota se pyörävaunuun. Pieni lemmikki sopii vaikka polkupyörän koriin.

Anna löytöeläimelle koti

Miljoonilla lemmikeillä maailmassa ei ole kotia. Pitkään kodittomiksi jäävillä lemmikeillä on useimmiten surullinen kohtalo. Kun adoptoit koiran tai kissan löytöeläinkodista, muille hädässä oleville eläimille voidaan hankkia lisää ruokaa, leluja, lääkkeitä ja hoitajia.


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.