Joulun juhlinnoissa voi sattua ja tapahtua kaikenlaista ja asioihin varautumalla tilanteet voi hoitaa paljon paremmin.

Joulunpyhien ja uudenvuoden juhlien yhteydessä voi tulla vastaan kiusallisiakin hetkiä, joilta olisi ollut mahdollista välttyä toimimalla oikein – tai ainakin tilanteiden kiusallisuutta on mahdollista lieventää.

Huffington Post listasi viisi tilannetta, joita juhlissa yleensä kohtaa sekä vinkit, miten niistä selviää kunnialla.

1. Kiusalliset kysymykset: ”Milloin menette naimisiin?” tai ”Milloin hankitte lapsia?”

Sekä vieraan että juhlien isäntäväen perspektiivistä ajatellen tällaiset kysymykset on parasta hoitaa käyttäen kolmea muistisanaa: Muista, Vastaa ja Kysy. Eli muista pysyä positiivisena, vastaa tavalla, jonka koet parhaaksi ja lisää vastaukseesi huumoria, jos voit sekä ohjaa keskustelu muualle kysymällä kiusallisia asioita udelleelta henkilöltä jotain.

2. Vessa menee tukkoon

Vieraan perspektiivistä paras tapa toimia on etsiä isäntäväki käsiinsä ja kertoa, mikä tilanne on. Olit sitten vahingossa tukkinut vessan tai vessa ei vain vedä kunnolla, kerro asiasta sen salaamisen sijaan. Isäntäväen perspektiivistä taas on syytä varmistaa vieraalle, että kaikki on ihan hyvin ja vastaavia tapauksia sattuu Ole lämmin, avulias ja kiltti. Jos voit ratkaista tukkoisen vessan ongelman, tee se. Jos se ei onnistu, laita vessan oveen kyltti, jossa ohjaat vieraat toiseen vessaan.

3. ”Yllätykset”, kuten yllättävä avec tai ilmestyminen paikalle, vaikka ei ensin aikonut

Vieraan ei koskaan pitäisi yllättää isäntäväkeä mitenkään, kuten tuomalla mukanaan avecin, lemmikin tai lapsia, jos kutsussa ei ole kerrottu sen olevan sallittua tai asiaa ei ole varmistanut etukäteen. Koskaan ei pidä olettaa, jokin olisi sallittua tehdä, kun on kutsuttu juhliin. Varmista siis aina isäntäväeltä, saatko ottaa seuralaisen. Isäntäväen taas kannattaa olla varautuneita kaikkeen ja yllätysvieraan saapuessa olla ystävällinen ja rento sekä toivottaa vieras tervetulleeksi. Vähennä omaa stressiäsi yllätyksien suhteen varaamalla etukäteen runsaasti ruokaa ja juomaa.

4. Viipyilevät vieraat

Vaikka vierailla olisi juhlissa hirveän hauskaa, on parempi tietää poistumisaika ennen juhliin saapumista. Jos se ei ole tiedossa, voi isäntäväki viestiä siitä muun muassa sammuttamalla musiikin, alkamalla siivota, muuttamalla valaistusta tai jos juhlat on järjestetty jonkun kunniaksi, kunniavieraan poistuminen on merkki juhlien päättymisestä. Isäntäväen ei kuitenkaan kannata suoraan pyytää ketään poistumaan, minkä takia erilaiset vihjaukset ovat käteviä. Hyvä tapa on myös ilmoittaa jo kutsussa, että juhlat päättyvät tiettyyn aikaan.

5. Vieras juo liikaa ja oksentaa

Jos vieras oksentaa juhlissa, on siitä syytä kertoa isäntäväelle ja pahoitella tapahtunutta sekä koetta siivota jälkensä parhaansa mukaan. Tarjoudu maksamaan kulut, jos jotain täytyy viedä pesulaan/korjattavaksi tai osta uusi tilalle. Jälkikäteen voit vielä soittaa ja pahoitella tapahtunutta. Isäntäväen ei kannata saada vierastaan tuntemaan oloaan entistä nolommaksi, vaan hänestä on parempi huolehtia, siivota jäljet ja pysyä rauhallisena. Pidä mielessä, että esineitä/vaatteita/huonekaluja ynnä muuta voi aina korjata tai hankkia uuden tilalle.

Lähde: Huffington Post