Näistä ihmistyypeistä voi koitua paljon harmia ja murhetta.

Lähes jokainen joutuu joskus tekemisiin myrkyllisen ihmisen kanssa, joka onnistuu pilaamaan päivän, jos toisenkin – tai pahimmillaan vuoden tai useita. Myrkylliset ihmiset ja ihmissuhteet ovat olleet pinnalla niin paljon vimme vuosina, että Oxfordin sanakirja nimesi myrkyllistä tarkoittavan toxic-sanan vuoden 2018 sanaksi.

”Suurelle osalle meistä myrkylliset ihmiset ja huonot ihmissuhteet voivat muuttua tavallaan riippuvuudeksi – vaikeaksi tavaksi, josta päästä eroon, koska olet emotionaalisesti kiintynyt ja kiintynyt osa sinua haluaa vielä yrittää”, psykoterapeutti Tina Tessina kertoi HuffPostille.

”Rationaalinen osa mieltäsi kuitenkin tietää, että on aika päästää irti”, hän lisäsi.

Myrkylliset ihmiset eivät tee hyvää sinulle, joten siksi kannattaa etääntyä heistä ja jopa katkaista välit myrkyllisiin ihmistyyppeihin kokonaan. Tessina ja muut terapeutit listasivat HuffPostille kuusi tällaista ihmistyyppiä, jotka kannattaa poistaa elämästään tämän vuoden aikana.

1. Ghostaaja

Ghostajaat ovat voineet tulla tutuksi deittailun maailmasta, mutta heitä on muuallakin. Myös ystävä, joka oli ennen luotettava ja kommunikoi, mutta ei enää vastaa, lasketaan hänetkin HuffPostin mukaan ghostaajaksi. Jos ehdotukseksi viettää aikaa yhdessä kaikuvat kuin kuuroille korville, voi olla aika heittää hyvästit epäluotettavalle tyypille.

”Ihmissuhteet tällaisten ihmisen kanssa tuntuvat usein yksisuuntaisilta: he katoavat helposti, sulkeutuvat ja häipyvät sanomatta sanaakaan”, avioliitto- ja perheterapeutti Talia Wagner kommentoi.

”Monet elämässämme olevista myrkyllisistä ihmisistä ovat hyviä ottamaan – aikaamme, resurssejamme, energiaamme, empatiaamme ja myötätuntoamme – mutta eivät he eivät ole hyviä antamaan takasin”, hän lisäsi.

2. Riippuvainen aikuinen

Kun ystävällä on vaikeaa, on luonnollista pyrkiä auttamaan häntä ja olemaan tukena. Jos kuitenkin hän tarvitsee koko ajan jotakin, ei se ole hyvä merkki; autat hänet talousvaikeuksista, vastaat hänen puheluihinsa, kun hän on aamun pikkutunteina humalassa ja autat häntä romanttisissa sotkuissaan, joihin hänen ei olisi ylipäänsä pitänyt päätyä.

”Asia on niin, että myrkyllinen aikuinen riippuvainen henkilö ei koskaan lakkaa tarvitsemasta jotakin. Nurkan takana odottaa aina jokin uusi draama”, terapeutti Susan Pease Gadoua sanoi.

On tärkeää miettiä, onko kyse todella ystävyydestä: osoittaako tämä, varsin riippuvainen ja tarvitseva tyyppi sinulle samanlaista huolenpitoa ja kiltteyttä vai onko ystävyys muuttunut enemmän riippuvaiseksi suhteeksi.

”Onko tämä ystävä olemassa sinulle, kun sinulla on vaikeaa”, Pease Gadoua kysyi.

”Myrkylliset riippuvaiset ihmiset eivät yleensä siedä muiden tarpeita. Sinun terveet ja hyvät ystävät pystyvät ojentamaan auttavan kätensä sinulle kuin sinä heille”, hän totesi.

3. Narsisti

Narsismia on monenlaista ja kaikki turhamaiset tai epämääräisen itsekeskeiset ihmiset eivät ole narsisteja. Tessinan mukaan kuitenkin vähäinenkin narsistinen käytös voi olla vaikea sulattaa, kun sen kanssa joutuu olemaan tekemisissä päivittäin tai viikoittain.

”Ihmiset, jotka vain ottavat eivätkä koskaan anna takaisin, ajattelevat olevansa maailman napa”, Tessina sanoi.

”He imevät sinut kuiviin emotionaalisesti, kuin emotionaaliset vampyyrit. Älä anna heille tilaa elämässäsi”, hän neuvoi.

4. Ainainen kriitikko

Kun vietät aikaa ystäviesi kanssa, pitäisi sen olla virkistävää ja sinua ei pitäisi tuomita. Jos ystäväsi kritisoi sinua jatkuvasti tekemiesi valintojen takia, voi avioliitto- ja perheterapeutti Laura Heckin mukaan olla aika arvioida hänen paikkaansa elämässäsi.

”Huomaatko pimittäväsi yksityiskohtia siitä, ketä tapailet tai työpaikan vaihtamista välttääksesi tuomituksi tulemisen? Sinun ei pitäisi koskaan joutua puolustamaan sitä, millainen olet. On monia ihmisiä tässä maailmassa, jotka seisovat valossasi ja auttavat sinua loistamaan kirkkaammin. Ei ole mitään syytä himmentää valoasi, jotta muilla olisi mukavampi olla”, Heck selitti.

5. Huomiota kaipaava

Tällainen ihmistyyppi elää HuffPostin mukaan kuin jokainen päivä olisi hänen syntymäpäivänsä. Ongelma on siinä, että on uuvuttavaa olla niin itsekeskeisen ihmisen kanssa, varsinkin jos hän päsmäröi keskustelua ja yhteisiä suunnitelmianne.

”Tällaiset myrkylliset ihmiset ovat yleensä koppavia ja kontrolloivia”, avioliitto- ja perheterapeutti Becky Whetstone sanoi.

”He tietävät, mikä on parasta kaikille muille ja kertovat sen sinulle, vaikka et koskaan kysynyt. Jos et anna periksi tai hän tylsistyy, hän vaihtaa toiseen tyyppiin, joka tukee hänen temppujaan”, hän lisäsi.

6. Riidankylväjä/juoruilija

Jokaisen kaveri- ja tuttavapiiristä löytyy se henkilö, joka osaa aloittaa kaaoksen. Jos porukassa on draamaa, kuulet siitä häneltä. Voit luottaa siihen, että tällaisen juoruilijan kanssa jossain vaiheessa sinä olet hänen juorujensa aihe. Häntä ei ehkä kannata täysin potkaista sivuun omasta elämästä, mutta Wagnerin mukaan kannattaa olla tarkkana, mitä hänelle paljastaa.

”Yleensä he eivät ole luotettavia ja lojaaleja ihmissuhteissa ja se osoittavat sen lukuisilla pienillä tavoilla”, hän kertoi.

”Muista, että riidankylväjä/juouruilija kukoistaa, kun saa luoda eripuraa, aiheuttaa epäilyksiä ja epävarmuutta”, Wagner huomautti.

Lähde: HuffPost