Turkisten huutokaupasta saatu tuotto annetaa eläinoikeusjärjestöille.

Italialainen muotitalo Gucci on tiedottanut luopuvansa turkiksista ensi vuonna, uutisoi The Guardian. Muotitalon toimitusjohtaja Marco Bizzarri kertoi päätöksestä Lontoossa keskiviikkona.

Bizzarrin mukaan muutokset tulevat voimaan Guccin kevään ja kesän 2018 malliston yhteydessä. Muotitalon loput turkistuotteet huutokaupataan ja siitä saatu tuotto ohjataan eläinoikeusjärjestö Humane Society Internationalille ja LAV:lle.

Humane Society Internationalin johtaja Kitty Block kuvaili päätöstä myötätuntoiseksi ja sanoi sen olevan käänteentekevää, että Gucci luopuu turkiksista.

”Tämän italilaisen valtatekijän lopettaessa turkisten käytön niihin liittyvän julmuuden takia, on sillä suuri vaikutus koko muotimaailmaan”, Block kertoi.

Bizzarrin mukaan päätös osoittaa Guccin ehdotonta sitoutumista siihen, että kestävyydestä tehdään luontainen osa heidän bisnestään. The Guardianin mukaan toimitusjohtaja myös totesi, että muutos mahdollistui Guccin luovaksi johtajaksi vuonna 2015 nimitetyn Alessandro Michelen ansiosta.

”Valitessani uutta luovaa johtajaa halusin löytää henkilön, jolla oli samanalinen uskomus samojen arvojen tärkeydestä. Aistin sen välittömästi tavatessani Alessanron ensimmäisen kerran”, Bizzarri sanoi.

The Guardianin mukaan Gucci liittyy Fur Free Allianceen, joka on kansainvälinen yli 40 järjestön ryhmä. Fur Free Alliance kampanjoi eläinten hyvinvoinnin puolesta ja promotoi vaihtoehtoja turkiksille muotialalla.

Guccin päätöksen myötä suomalainen turkistalo Saga Furs menettää näkyvän kumppanin, kertoo Helsingin Sanomat. Muotitalo on ostanut turkiksia Saga Fursilta, joka järjestää toimitiloissaan Vantaalla huutokauppoja.

Oikeutta eläimille -järjestön Kristo Muurimaan mukaan Guccin päätöksellä on varmasti suuria vaikutuksia.

”Turkisalan välinpitämättömyys eläinten hyvinvoinnista osuu tällä tavalla omaan nilkkaan”, hän sanoo järjestön sivuilla.

Gucci ei ole ensimmäinen iso muotitalo, joka luopuu turkiksista. Muotiraamattu Voguen mukaan myös Giorgio Armani, Calvin Klein ja Ralph Lauren ovat tehneet vastaavan muutoksen aiemmin ja yksi edelläkävijöistä on ollut Stella McCartney, joka on vaatinut turkiksettomien tuotteiden käyttöä merkkinsä perustamisesta lähtien.

Lähde: The Guardian, Helsingin Sanomat, Vogue