Haaveiletko lapsen hankkimisesta, mutta et ole varma, onko hetki oikea? Kysy itseltäsi seuraavat kysymykset!

Lapsen saaminen muuttaa elämässä monia asioita, ja jokaisen pariskunnan kannattaakin tiedostaa, että muutoksia tulee väistämättä lähes kaikilla elämän osa-alueilla.

On hyvin yksilöllistä, milloin kukakin on valmis lapsen tuloon ja sen aiheuttamiin mullistuksiin. Osa meistä on valmiita aikaisemmassa elämänvaiheessa, kuin toiset. Jokaisen kannattaakin omalla kohdallaan miettiä, onko juuri nyt oikea aika hankkia lapsi, vai pitäisikö tätä vielä lykätä tulevaisuuteen syystä tai toisesta.

Seuraavat kolme kysymystä auttavat jokaista selvittämään, onko aika kypsä lapsen hankinnalle.

 1. Kuinka vakaalla pohjalla parisuhde on?
  Lapselle on tärkeää saada kasvaa tasaisessa ja vakaassa ympäristössä. Jos lapsi ei saa riittävästi rakkautta, huolenpitoa ja huomiota, voi se vaikeuttaa lapsen elämää myöhemmin. Jos lapsen vanhemmat ovat jatkuvassa on-off-suhteessa, riitelevät jatkuvasti tai suhteessa on vakavia ongelmia, kuten henkistä tai fyysistä väkivaltaa, mustasukkaisuutta, omistushaluisuutta tai narsismia, ei lapsen hankkiminen ole tässä tilanteessa millään muotoa järkevää tai suositeltavaa.

 2. Onko lapselle tarpeeksi aikaa?
  Kuinka paljon elämässäsi on sinulle tärkeitä asioita, jotka määrittävät aikataulusi? Näihin lukeutuu vaikkapa työ, ystävien tapamainen, liikunta ja matkustelu. Kun saat lapsen, ei lastasi kiinnosta tippaakaan, onko sinulle ollut tapana käydä aina torstaisin joogassa tai haluatko mennä elokuviin katsomaan uuden odottamasi leffan. Lapsi vaatii varsinkin alussa niin paljon aikaa, että sinulla pitää olla valmius luopua tärkeistä asioista, jotta lapselle varmasti on aikaa. Jos et ole tähän valmis, tai et pysty luopumaan vaikkapa työtehtävistäsi, ei lapsen hankinta ole fiksua tässä kohtaa elämääsi.

 3. Miltä taloutesi näyttää?
  Lapsen hankkiminen on kallista! Vaikka aluksi kulut muodostuvatkin lähinnä lääkärikäynneistä, vaipoista, lastenvaunuista ja ruuasta, muuttuu lapsi kasvaessaan koko ajan kalliimmaksi ja kalliimmaksi. Lapsen arvoa ei tietenkään voi mitata rahassa, mutta jokaisen vanhemmaksi haluavan tulee kuitenkin tiedostaa, että lapsen mukana kustannukset nousevat merkittävästi, eikä lapsen hankkimiseen kaikissa elämäntilanteissa yksinkertaisesti ole varaa.

  Vastaa rehellisesti edellä mainittuihin kysymyksiin, jos mietit, oletko valmis lapsen hankkimiseen.

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Wunderweib / Kuva: Kelly Sikkema, Unsplash