Seksivälineiden ja sen myötä myös sooloseksin harrastaminen yleistyy Suomessa vuosi vuodelta.

Kaalimato.comin teettämän tutkimuksen mukaan joka viides suomalainen harrastaa sooloseksiä 2–4 kertaa viikossa. Tulokset perustuvat vuonna 2022 tehtyyn tutkimukseen, jossa tutkittiin suomalaisten seksielämää yhdessä muiden kanssa ja yksin.

Miehet ovat vähän naisia innokkaampia sooloseksin harrastajia. Eroja löytyi myös maantieteellisesti. Länsi-Suomesta löytyy eniten (30 %) vähintään kaksi kertaa viikossa sooloseksin harrastajia ja Pohjois-Suomesta vähiten (19 %). Yli viidesti sitä harrastavien kohdalla eroja ei juurikaan eri Suomen osien kesken löytynyt.

Sooloseksin harrastaminen vähentyy iän myötä. Sitä eniten harrastavat ovat 25–34-vuotiaita (42 %).

Sooloseksillä on monenlaisia positiivisia vaikutuksia

Kaalimato.comin seksuaaliterapeutin Annukka Lavikaisen mukaan sooloseksistä saadaan monenlaista hyötyä.

”Mielihyvää tuottava kosketus laskee kortisolitasoja, seksuaalinen kiihottuminen vapauttaa aivoissa niin kutsuttuja onnellisuushormoneja ja itsetyydyttäminen voi vähentää kipuja, lievittää stressiä ja vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Itsetyydyttämisen avulla ihminen oppii tuntemaan omaa kehoaan ja seksuaalireaktioitaan.” Lavikainen sanoo.

Sooloseksi tekee hyvää myös terveydelle, koska sen myötä esimerkiksi eturauhasvaivojen riski voi pienentyä, lantionpohjanlihakset saavat säännöllistä harjoitusta, unen laatu voi parantua ja virtsanpidätyskyky kohentua.

Kaalimato.comin tilaamaan ja Pohjoisranta BCW:n analysoimaan kyselytutkimukseen vastasi tuhat iältään 18–70-vuotiasta suomalaista. Tutkimusaineisto koottiin verkkotutkimusyhtiö Bilendin M3 Paneelissa huhtikuussa 2022 ja otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava.