Muistatko vielä kultaisen 80-luvun, vai olitko vielä edes syntynyt silloin? Kaikille menneille vuosikymmenille syntyy ajan saatossa oma tyypillinen imagonsa ja stereotypiansa, joita voi ikävöidä sekä kaivaten että nauraen – Kuka voi ottaa 90-luvun pussivaatteita tosissaan!

Jotkut kaipaavat perinteisempään aikaan 50- ja 60-luvuille, toiset hippeilyn kulta-aikoja, diskoa tai internet-ajan alkukautta. Jokaiselle löytyy menneisyydestä jotakin. Katsotaan seuraavaksi, minkälaisia vuosikymmeniä on ajan saatossa ehtinyt muodostua.

Source: Pixabay

50-luku

Sodan jälkeisellä 50-luvulla Eurooppa kuivaili vielä kyyneliään, mutta Amerikassa lähdettiin rohkeasti näyttämään suuntaa ihmiskunnan uudelle aikakaudelle ja luomaan pohjaa pop-kulttuurille. Naiset olivat vielä usein hellan ja nyrkin välissä, mutta kehitys nykyaikaisempaan suhtautumiseen alkoi jo kiihtyä. Kuluttaminen pääsi valloilleen ja USA:n Marshall-avun siivittämänä kapitalisiset ja demokraattiset maat ampaisivat nousuun. Sota-aikojen rajoittuneisuus sai väistyä, kun tilalle – tai oikeastaan lavalle – astui musiikin siivittämänä uusia hurmaajia kuten Elvis, joka vei lukuisten teinityttöjen (ja miksei aikuistenkin) sydämen. Elokuvien maailmasta jäi muistoihin perinteisemmän miehen kuvaan istuvia tähtiä kuten Gary Grant ja James Dean. Vaatemuotia määrittelivät vielä sotia edeltävien aikojen perinteiset vaatemallit. mutta Amerikassa syntyi myös ensimmäinen vakavasti otettava alakulttuuri: rockabillyt. Vaikka rockabillyt pukeutuivatkin jokseenkin perinteitä noudattaviin pikeepaitoihin ja tytöt muokkasivat hiuksiaan permanenteilla, oli heidän olemuksensa jotain aivan uutta ja rajoja rikkovaa.

Source: Pixabay

60-luku

60-luku, hippien läpimurron vuosikymmen, joka johti lopulta jo 50-luvulla alkaneen Vietnamin sodan vastaisten mielenosoituksien huipentumiseen. 60-luvulla sota alkoi jo unohtumaan, ja vuosikymmenen puolivälissä kasvoi aikuiseksi ensimmäinen sodanjälkeinen sukupolvi. Pop-musiikki pääsi viimeinkin teini-ikään ja kasvoi Beatlesin siivittämänä aikuiseksi vuosikymmenen loppuun asti. Huolettomuus ja turvallisuuden tunne alkoi viimeinkin saada taas sijaa hyvinvoivissa länsimaissa, afro-tukat ja minihameet kukoistivat. Tilaa myös muiden ongelmista välittämiselle: esimerkiksi mustien oikeuksien puolesta alettiin taistella entistä kovemmin muun muassa Martin Luther Kingin vuoden 1963 I Have a Dream -puheen siivittämänä. Oikeuksien vaatimisesta tuli arkipäivää, eikä muiden päälle tallomista enää hyväksytty. Koko vuosikymmen huipentui tietenkin ikonostaattiseen Woodstock-festivaaliin, joka paisui valtavaksi 500 000 ihmisen juhlaksi vuonna 1969. Upeaa 60-lukua pääsee fiilistelemään hyvin täältä Beatlesin kanavalta.

Source: Pexels

70-luku

60-luvulla pehmitetyt nuorten aivot alkoivat kaipaamaan vaihtelua: tuli diskon aika astua kehiin. Afrot paisuivat entisestään ja minihameet lyhenivät mikroskooppiselle tasolle, kun nuoret pakkautuivat laumoittain peilipalloilla koristeltuihin saleihin keinuttamaan lanteitaan. Huumautumiseen eivät riittäneet enää vain luonnon kasvit, ja saatavilla oleva viihdeaine repertuaari alkoi jo uhkaamaan joidenkin kaupunginosien järjestystä. Kaiken discohuminan keskellä ei kuitenkaan huomattu, että salakavala AIDS-tauti pääsi lähtemään leviämään USA:ssa. Samaan aikaan Pop-kuninkaan valtikan otti vastaan Queen, joka vei sen juhlavasti aina 80-luvulle asti. Ja mikä parasta, nykyään on yhä enemmän tapoja palata menneiden vuosikymmenten tunnelmaan, yksi erikoinen tapa ovat esimerkiksi nettikasinoiden kolikkopelit. Esimerkiksi Funky Seventies -slotti on ehdoton valinta jokaiselle retroilusta ja 70-luvusta kiinnostuneelle. Slotti vie pelaajansa ajassa taaksepäin disco-tanssin kulta-aikaan, jonne monet kaipaavat takaisin.  

80-luku

Lopulta pop-kulttuuri kulminoitui 80-luvulla, kun ensimmäinen sotia näkemättömän sukupolven synnyttämä minä-sukupolvi pääsi itsenäistymään ja etsimään itseään. Egoja ei enää kaihdeltu ja juppiasenteesta tuli valtavirtaa. Loputon yltäkylläisyys ja yltävastaavaksi pääseminen kommunisminvastaisessa taistelussa räjäytti pankin. Ajan saatossa hidastunut Amerikkakin alkoi löytää uutta suuntaa Ronald Reaganin karisman johdattelemana.

Pop-musiikki kävi läpi myös kaikkien aikojen renessanssin, jota muistellaan yhä tänäkin päivänä. Vuosi toisensa jälkeen tahkottiin yhä ikimuistoisempia hittejä mitä mielikuvituksellisimmilla, räjähtävimmillä ja ennen kaikkea positiivisimmilla melodioilla. Voiko tältä vuosikymmeneltä edes nimetä yhtä popin kuningasta tai kuningatarta? Madonna on hyvä ehdokas, mutta entä Tina Turner ja Whitney Houston? Ja kuka osaa päättää Pricen, Bruce Springsteenin ja Michael Jacksonin välillä? Ja mikä on paras tapa palata 80-luvulle? Melkein kaikki rakastavat 80-luvun musiikkia yleisesti ilman mitään erityistä lempiartistia tai kappaletta. Siksi kasarimusaa on kiva kuunnella aikakaudelle omistautuneiden radiokanavien kautta, kuten Accuradio-palvelussa. Jokin tietty vuosikymmenen on lähinnä jokaisen sydäntä, mutta kaikista löytyy onneksi niin paljon ammennettavaa, että viihde ja inspiraation lähteet eivät varmasti lopu edes kokonaisen ihmiselämän aikana. Ja joka 10. vuosihan mukaan tulee taas uusi vuosikymmen muisteltavaa!

Kommentit

Kommenttia