Punaviiniä voi juomisen lisäksi käyttää myös ruuanlaitossa, mutta siihen ei kannata käyttää ihan mitä tahansa vaihtoehtoa.

Punaviini tekee ihmeitä kastikkeisiin, muhennoksiin ja jälkiruokiin, mutta miten se tekee sen parhaimmalla mahdollisella tavalla, on selvitetty Purewow -sivustolla. Kun etsit siihen parhaita vaihtoehtoja, niitä ovat Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir ja Chianti. Lue tästä alta lisää, että miksi juuri nämä sopivat kokkaamiseen parhaiten, ja mikä niistä sopii mihinkin ruokaan.

Näin valitset ruuanlaittoon sopivan viinin

Siihen miksi viiniä ensinnäkin kannattaa käyttää ruuanlaitossa löytyy monta syytä. Se esimeriksi pehmentää lihaa, koska se on niin hapanta. Mutta niin tekevät myös monet muut happamat asiat kuten sitruuna, etikka tai jogurtti. Nekin hajottavat lihan sidekudokset, joten siitä tulee pehmeämpää. Viini sopii myös muihin ruokiin, joihin se tuo lisää maukasta makua. Sellaisia ovat tomaattikastikepohjaiset ruuat sekä esimerkiksi pastaruuat.

Joissakin ohjeissa saatetaan käyttää valkoviiniä, mutta silloin et voi korvata valkoviiniä punaviinillä, vaikka vaikutukset esimerkiksi lihaan ovatkin samat. Valkoviiniä käytetään nimittäin ruuissa, joissa tarvitaan lisää happamuutta ja vähän pehmeyttä, mutta ei liikaa. Punaviini sopii ruokiin, jotka kestävät sen, että viini tuo niihin vahvasti lisämakua.

Näihin ruokiin eri punaviinit sopivat

Tässä on hyviä ideoita, millaisiin ruokiin mitkäkin punaviinit sopivat. Jos keität naudanlihaa, lammasta tai teet lihamuhennosta, siihen sopivat Cabernet Sauvignon sekä Pinot Noir.

Jos kypsennät kanaa, ankkaa tai sianlihaa, siihen sopii parhaiten Merlot.

Äyriäisten kypsentämiseen sopii parhaiten Pinot Noir.

Vihannesten ja kastikkeiden tekoon kannattaa käyttää kevyttä Merlottia tai Chiantia.

Vinkkejä kuinka käyttää punaviinejä kokkauksessa

Kun menet seuraavan kerran ostamaan punaviiniä, jota haluat käyttää ruuanlaitossa, tiedät nyt mitä lajikkeita kannattaa ostaa. Mutta se miten niitä käytetään ruuanlaitossa, vaatii vähän enemmän tietämystä. Tässä siihen vielä kuusi niksiä:

1. Ei kannata käyttää alkoholitonta viiniä, koska viinistä kuitenkin poistuu alkoholi, kun sitä lämmitetään. Alkoholillinen viini antaa ruokaan enemmän makua ja on varmasti siihen tarpeeksi hapan.

2. Ruuanlaittoon sopimattomia viinejä ovat esimerkiksi Shiraz ja Zinfandel sekä muut voimakkaan täyteläiset viinit. Niissä on paljon tanniinia, joten ne voivat tehdä ruuasta liian kitkerän makuisia. Osa viineistä taas saattaa muuttaa ruuan liian makeaksi kuten Beaujolais nouveau ja Grenache.

3. Vältä vanhan viinin käyttöä. Jos olet avannut viinin viikko sitten, se on hapettunut ja maistuu todennäköisesti jo erilaiselta kuin heti avaamisen jälkeen. Sitä ei ole tietenkään vaarallista käyttää, mutta jos haluat olla varma mausta, avaa uusi pullo.

4. Älä käytä kalliita ja laadukkaita viinejä. Suurin osa viinin herkullisesta mausta lähtee, kun sitä lämmitetään. Silloin se olisi vain kalliin ja laadukkaan viinin tuhlaamista.

5. Keitä viiniä hitaasti ja matalalla lämmöllä. Jos keität viiniä korkeassa lämpötilassa, muuttuu sen maku usein kitkeräksi.

6. Jos pidät viinistä, kun maistat sitä lasista, pidät todennäköisesti sen mausta myös ruuassa.

Lähde: Purewow