Uni on iso osa elämäämme, vaikka emme joka yö nukkuisikaan kahdeksaa tuntia.

Jos sinulla on vaikeuksia saada tarpeeksi unta tai koet kipua ja kehosi rasittuneeksi yön aikana, on hyvä kiinnittää huomiota nukkuma-asentoon.

Eri nukkumisasennoilla on erilaiset edut. Itsensä sopeuttaminen uuteen asentoon voi olla hyvän unen laadun salaisuus. Tässä ovat neljä parhaaksi todettua nukkuma-asentoa.

Sikiöasento

On monia syitä, miksi tämä on yksi suosituin nukkumisasento. Esimerkiksi alaselän ollessa on kipeä, kannattaa kokeilla sikiöasennossa nukkumista, useat suosivat tätä nukkumisasentoa myös raskausaikana. Asento rauhoittaa, sillä onhan tämä asento meille tuttu, jo ihan elämämme alkuajoilta.

Valitettavasti sikiöasennossa nukkumisella on muutamia haittoja. Varmista, että et ole asennossa liian tiukasti, sillä se voi rajoittaa syvään hengittämistä. Lisäksi, jos sinulla on nivelkipua tai jäykkyyttä, nukkuminen tiukassa sikiöasennossa saattaa tehdä sinut kipeäksi aamulla.

Voit parantaa sikiöasennon mukavuutta laittamalla tyynyt polviesi väliin.

Kyljellään makaaminen, varsinkin vasemmalla

Kyljellään nukkuminen vähentää kuorsaamista ja helpottaa närästystä, varsinkin, jos nukkuu vasemmalla kyljellä. Kuorsaamisen ja närästyksen väheneminen tunnetusti parantavat unenlaatua.

On hyvä kuitenkin muistaa, että vain tietyllä toisella kyljellä nukkuminen saattaa aiheuttaa niskan jäykkyyttä ja mahdollisesti myös enemmän ryppyjä sille puolelle, millä useammin nukut.

Tämänkin asennon mukavuuden parantamiseen voit käyttää tyynyä jalkojen välissä, sillä se mahdollistaa selkärangan asettumisen parempaan, suorempaan asentoon. Lisäksi kannattaa valita hyvä, niskaa tukeva tyyny, jotta kättä ei tarvitse laittaa pään tueksi, joka voi lisätä käden puutumista ja niskakipua.

Vatsallaan makaaminen

Jos kärsit uniapneasta ja myös kuorsaamisesta, on tämä asento sinulle eduksi. Tietenkin näiden kahden väheneminen saattavat olla ensiarvoisen tärkeää parempien yöunien takaamiseksi, mutta on hyvä tiedostaa, että vatsallaan makuu lisää riskiä niska- ja selkäkivuille.

Asentoa voi parantaa valitsemalla hyvin ohut tyyny tai olla käyttämättä tyynyä lainkaan. Tyynyn voi sen sijaan asentaa lantion alle.

Selällään makaaminen

Selällä nukkuminen tarjoaa eniten terveydellisiä etuja. Sen lisäksi, että se helpottaa selkärangan rasitusta, se voi myös auttaa lievittämään lonkan ja polven kipuja.

Tyyny polvien alla voi auttaa tukemaan selän luonnollista käyrää.

Lisäksi, jos rypyt ja iho-ongelmat huolestuttavat, on selällään nukkuminen omiaan madaltamaan riskiä saada ryppyjä, sillä kasvojen ihoon ei kohdistu painetta.

Kuorsaamisesta ja uniapneasta kärsiville, selällään nukkuminen taasen on epäedullisin asento.

Jaa univaikeuksista kärsiville kavereille!

Lähde: Healthline