Migreenikohtaus ja vanhemmuus ei ole mikään mukava yhdistelmä, eikä tämä ikävä kohtaus ole lapsettomallekaan mitään helppoa.

Good Housekeeping -lehdessä on paneuduttu tässä jutussa sellaisten naisten migreenikohtauksiin, joilla on myös lapsia, joista pitää huolehtia oli kohtaus päällä tai ei. Sivuston saamien tutkimustuloksien mukaan kroonisista migreenipotilasta noin 85 % on naisia ja heidän joukostaan löytyy varmasti paljon äitejä.

Sivusto on saanut paljon ohjeita äideiltä, jotka saavat migreenikohtauksia. Perheet ovat usein joutuneet muuttamaan suunnitelmiaan äidin kohtausten takia, mutta niistä on selvitty, kun käytössä on ollut hyviä varasuunnitelmia. Eräs äiti kertoo, että kun kohtaus iskee, tilataan kotiin pitsaa. Tässä alla lisää keinoista, joilla selvitä näistä kohtauksista, kun niiden aikana pitää huolehtia myös lasten hyvinvoinnista.

1. Käytä hyväksi varasuunnitelmia esimerkiksi lastenhoidossa

Kerro avoimesti, että tarvitset kohtausten aikana apua. Jos joku toinen perheenjäsen voi sen ajan huolehtia lapsista, käytä tätä apua hyväksi.

2. Älä käytä migreeniä aiheuttavien asioiden tekemiseen liikaa aikaa

Pidä sellaisten asioiden tekeminen minimissä, joihin ei ole oikeasti pakko kuluttaa paljon aikaa. Jos kirkas sää, hajut ja kovat äänet laukaisevat kohtaukset, yritä silloin liikkua ulkona ja kaupungin vilinässä mahdollisimman vähän, jos sellainen vain on mahdollista.

3. Nuku säännöllisesti

Myös säännöllinen unirytmi ja se, että ei ole univajetta auttavat estämään kohtauksia. Tutkimuksen mukaan migreenin saaneilla ihmisillä on 2–8 kertaa todennäköisemmin unihäiriöitä. Jos kotonasi on taapero, kannattaa nukkua silloin kun hänkin nukkuu. Eräs äiti menee joka ilta nukkumaan aikaisin, kuten hänen pieni lapsensa, jos pitkille unille tuntuu olevan tarvetta.

4. Suunnittele illalliset valmiiksi ja varaa rahaa ruuan kotiinkuljetukselle

Kun migreeni iskee, on aterian saaminen pöytään valmiina aika mahdotonta. Sellaisia tilanteita varten kannattaa varautua etukäteen. Ruokaa voi tehdä valmiiksi esimerkiksi pakkaseen. Jos on varannut rahaa valmiiden ruokien toimitukseen, voi kohtauksen iskiessä tilata ruokaa kotiinkuljetuksella.

5. Mieti onko elämässäsi aktiviteetteja, joista voit luopua

Elämästä voi löytyä sellaisia asioita, joita tulee tehtyä, mutta niitä ei oikeasti tarvitse tehdä, ainakaan aina. Se, että lukee lapsille satuja, on tietysti tärkeää. Mutta kohtauksen aikana sellaista ei tarvitse tehdä, koska lapset voivat silloin kuunnella satuja esimerkiksi äänikirjan kautta. Siksi kannattaa hankkia sellaisia valmiiksi seuraavaa kohtausta ajatellen. Silloin voit kaivaa esille myös sellaisia palapelejä tai muuta kiinnostavaa, joita lapset eivät ole sitä ennen vielä nähneet, ja viihtyvät niiden parissa hyvin sinun migreenikohtauksesi ajan.

6. Muista varata aikaa vain itsellesi

Kun kohtaus iskee, silloin olisi hyvä, että sinulla olisi aikaa keskittyä vain itseesi. Sellainen ei tietysti ole aina mahdollista. Mutta yritä ainakin varata siihen aikaa, jolloin ehdit tekemään sellaisia asioita, jotka auttavat helpottamaan kohtauksia. Ehkä sellaisia ovat esimerkiksi kuumat ja jäiset asiat, joiden laittaminen päänpäälle auttaa. Joidenkin on kerrottu saaneen apua piparminttua sisältävän eteerisen öljyn laittamisesta päänahan päälle. Kaikki näistä eivät tietysti toimi jokaisen kohdalla, joten kannattaa kokeilla mikä voisi itseä parhaiten auttaa.

7. Keskustele lääkärisi kanssa, jos siitä on jo aikaa

Tätä viimeistä ohjetta varmasti tulee käytettyä jo. Mutta jos siitä on jo aikaa, kun olet käynyt keskustelemassa migreenistäsi lääkärin kanssa, on sinä aikana voitu keksiä uusia keinoja hoitaa migreeniä. Esimerkiksi ihan viime aikoina on saatu migreeninhoitoon uusia estolääkkeitä (CGRP-vasta-aineita).

Lähde: Good Housekeeping