Onko joku sanonut sinulle joskus, että vaikuttaisi siltä, että olet läheisriippuvaisessa parisuhteessa? Piditkö häntä kahjona vai voisiko siinä olla jotain perää?

Tällaisessa suhteessa ei kaikki ole ihan kunnossa, mutta mistä sen tietää, onko suhde sellainen? The List -sivustolla kerrotaan onko syytä huoleen. Jos näin on, ette ehkä ole tällä hetkellä toisillenne hyväksi. Toivotaan, että suhteestasi ei löydy näitä merkkejä.

Kannattaa ensimmäisenä kysyä itseltä, että määrääkö kumppanisi käytös itsetuntoasi ja identiteettiäsi. Läheisriippuvaisessa suhteessa on riippuvainen toisen onnellisuudesta ja hyväksynnästä. Kun tämä ohjaa koko elämää, niin siinä menettää samalla oman identiteettinsä. Silloin kumppanisi määrää kaikki tarpeesi. Se voi tarkoittaa sitä, että huolehdit myös hänen tarpeistaan niin kuin hän olisi lapsesi.

Väkivaltaisista perheistä tulevilla on taipumus pyrkiä läheisriippuvaisiin suhteisiin

Miksi kukaan haluaisi pyrkiä suhteeseen, jossa on joko itse väärinkäyttäjä tai suhteessa se osapuoli, jota kontrolloidaan niin, että ei voi elää ollenkaan omaa elämäänsä? Se saattaa johtua lapsuudessa koetusta mallista, miten ”rakkaus” on mallinnettu. Ehkä on opittu omilta vanhemmilta myös se, ettei ansaita rakkautta ja on totuttu välttelemään tunteita.

Tämä tulee olemaan huono uutinen, jos olet juuri eronnut suhteesta, joka on ollut läheisriippuvainen. Sellaiseen ajautuu nimittäin helposti uudelleen. Mutta tässä tulee myös hyviä uutisia: siihen voi hakea apua, jotta niin ei enää kävisi. Psykoterapia voi auttaa saamaan oikean kuvan siitä, millaisia suhteiden pitää olla. Se voi auttaa myös pelastamaan jo nykyisen suhteen, jos sen on todennut olevan läheisriippuvainen. Siitäkin voi tulla terve ja tasapainoinen suhde.

Lähde: The List