Onni ja onnellisuus ovat asioita, joista voi nauttia, kun ne oikein oivaltaa.

Onnellisuutta on monenlaista, ja se mikä tuo toiselle onnea ei välttämättä ole toiselle onnen lähde. Kaikkia pyrkimyksiä tulla onnelliseksi kuitenkin yhdistää se, että jonkin asia ihmisen elämässä tuo tämän henkilön arkeen ja päiviin paljon sisältöä ja tärkeää sanomaa. Onnellisuus on sitä, mitä sen tulkitsija eli henkilö itse sen kokee ja toivoo olevan. Onnellisuuden voi hyvin pitkälti määritellä itse.

Miten onni sitten ilmenee? Se on iloa ja hymyä vastaanottajansa kasvoilla. Onni on läsnä niissä hetkissä, kun jokin asia koskettaa meitä tai lumoaa meidät vaikutusvallallaan. Onnea ovat ne pienet, ohikiitävät tilanteet, joissa ollaan aidosti läsnä; kuunnellaan ja ymmärretään. Onnea voida tuoda myös tärkeiden, itselle merkittävien, tavoitteiden toteutuminen ja saavuttaminen. Onni voi toki löytyä myös materiasta, ainakin hetkellisesti.

Miten onnea voi tavoitella? Onnea voi löytää matkan varrella. Se on pienistä asioista kumpuavaa energiaa ja voimaa, rakkautta ja lämpöä. Onnea voi olla uudet villasukat, jotka ystävä on kutonut, tai purkillinen jäätelöä lauantai-iltana koira kainalossa. Onnea voi olla pienet sanat ja teot, jotka johtavat parempaan. Onnea itselle voi olla toisen ihmisen onni, joka säteilee vastaanottajaansa laajemmalti.

Pieninä tai suurempina annoksina nautittuna onni voi johtaa onnellisuuteen elämässä myös pidemmällä aikavälillä. Onnellisuus rakentuu elämän varrella monien tapahtumien ja tekojen kautta. Onnellisuus ei ole pelkästään mielentila, se on kokonaisvaltainen psyko-fyysis-sosiaalinen ilmiö, jossa yksi tai useampi osa koetaan tasapainoiseksi ja hyväksi. Hyvä elämä on monen asian summa, jossa jokaisella osatekijällä on oma keskeinen roolinsa päätavoitteen eli yksilön onnellisuuden aikaansaamiseksi ja ylläpitämiseksi.

Mutta kuka oikeastaan onkaan onnellinen? Onnellisia ovat ne, jotka löytävät onnen, nuo pienet, elämänpolun varrelle ripotellut murut ja palaset, elämästään ja osaavat nauttia niistä matkan varrella. Onnellisia ovat ne, jotka onnistuvat liimaamaan ehyen, iloisen ja rakkauden täyteisen, tarinan niistä hetkistä ja asioista, jotka ovat yksilön kannalta olleet keskeisiä – hymyn arvoisia. Onnellisuus on kuin moniosainen palapeli, jossa jokainen pala on kyllä olemassa – kunhan sen ensin löytää ja osaa sitten sijoittaa oikealle paikalleen. Sinä olet palapelin kokoaja. Sinä olet vastuussa onnellisuudestasi. Palojen kerääminen ja asettelu kannattaa aloittaa jo tänään.