Koirat ovatkin tutkijoiden mukaan luultua tyhmempiä.

”Kuka on fiksu koira, kuka”, lässyttää moni koiranomistaja omalle lemmikilleen. Mutta vaikka koirat ovat oppivaisia, tottelevaisia ja uskollisia ihania otuksia, eivät ne ole niin fiksuja kuin on luultu.

Tutkijat ovat Metron mukaan selvittäneet, että koirat eivät ole poikkeuksellisen fiksuja verratuna muihin eläimiin. Monet niiden ’ainutlaatuisista’ taidoista sujuvat myös muilta eläinlajeilta.

Exeterin yliopiston ja Canterbury Christ Churchin yliopiston tutijat arvioivat yli 300 tutkimusta eläinten aivokapasiteetista. Tutkimuksissa verrattiin koirien kognitiivisia kykyjä muihin kotieläimiin, sosiaalisiin metsästäjiin ja petoeläimiin, kuten susiin, karhuihin, leijoniin ja hyeenoihin.

Professori Stephen Lea Exeterin yliopistosta kommentoi, että uudessa tutkimuksessa tunnistettiin useita tapauksia koirien taitojen puolesta tehdystä ’ylitulkinnasta’ tutkimuksissa.

”Työmme aikana vaikutti meistä siltä, että monet tutkimukset koirien kognitiotutkimuksissa lähtivät ’todistamaan’, miten fiksuja koirat ovat”, professori sanoi.

”Niitä usein verrataan simpansseihin ja kun koirat ’voittavat’, tämä lisätään niiden maineeseen, että ovat jotain poikkeuksellisesta”, hän lisäsi.

”Mutta kuitenkin jokaisessa tapauksessa löysimme muita päteviä vertailulajeja, jotka pärjäävät vähintään yhtä hyvin kuin koirat niissä tehtävissä”, Lea jatkoi.

Metron mukaan tutkimuskatsaus keskittyi aistilliseen kognitioon, fyysiseen kognitioon, spatiaaliseen kognitioon, sosiaaliseen kognitioon ja itsetietoisuuteen. Tohtori Britta Osthaus Canterbury Christ Churchin yliopistosta sanoi, että koirien kognitio ei vaikuta poikkeukselliselta verrattuna muihin kotieläimiin, sosiaalisiin metsästäjiin ja petoeläimiin.

”Emme tee koirille mitään palveluksia odottaessamme niiltä liian paljon”, Osthaus totesi.

”Koirat ovat koiria ja meidän täytyy ottaa niiden tarpeet ja todelliset taidot huomioon miettiessämme, miten kohtelemme niitä”, hän jatkoi.

Tutkimus julkaistiin Learning & Behavior -journalissa. Voit tutustua siihen tarkemmin täällä.

Lähde: Metro