Vaikka kissa näyttäisi päällisin puolin olevan kunnossa, voi pienikin pudotus aiheuttaa sille sisäisiä ja vakaviakin vammoja.

Sanotaan, että kissat putoavat aina jaloilleen. Tästä voi muodosta harhaluulo, että kissat myös selviävät mistä tahansa pudotuksesta, mutta näin ei todellisuudessa ole.

Agria Eläinvakuutuksen mukaan kissat putoavat kyllä useimmiten jaloilleen, mutta tämä ei tarkoita sitä, että ne selviäisivät putouksesta vammoitta. Pienikin pudotus voi olla kissalle vaarallinen ja aiheuttaa vakavia vammoja, joista toipuminen voi kestää kauan, ja pahimmillaan vammat voivat viedä kissan hengen.

Yleisiä putoamisesta saatuja vaurioita ovat eturaajojen ja leuan murtumat sekä vakavat maksan, pernan ja pallean vauriot. Myös kissan keuhkot ja virtsarakko saattavat puhjeta pudotuksessa.

Vaikka kissalla ei näkyisi mitään vaurioita, sillä voi olla sisäisiä ja vakaviakin vammoja. Kissanomistajana onkin tärkeää huolehtia, että kodin ikkunat ja mahdollinen parveke ovat kissaystävälliset, eli kissa ei pääse karkaamaan tai putoamaan niistä.

Turvalliset ikkunat ja parveke

Useimmin avoinna olevat ikkunat kannattaa Agria Eläinvakuutuksen mukaan verkottaa tai hankkia niihin ikkunalukko, jotta kissa ei pääse ulos. Joissain ikkunoissa on lukitusmekanismi valmiina, eli ikkunan voi lukita auki tietyn verran eikä kissa saa itse ikkunaa avattua enempää.

On kuitenkin hyvä huomioidan, että kissat mahtuvat hyvinkin pienistä koloista, minkä takia pieniinkin ikkunoihin kannattaa asentaa verkko tai ikkunalukko. Ikkunaa kannattaa aina avata mieluummin hieman liian vähän kuin liikaa.

Jos kodissa on parveke, on kissan kannalta turvallisinta, jos se on lasitettu tai verkotettu. Verkotus kannattaa tehdä huolellisesti ja sopivan vahvasta verkosta, sillä seikkailunhaluinen kissa saattaa tarkkailun lisäksi kiipeillä verkkoa pitkin.

Jos lasitetun parvekkeen ikkunoita pidetään auki, niihin kannattaa hankkia ikkunalukko, jotta ne avautuvat vain vähän eikä kissa pääse livahtamaan ikkunasta ulos – tai pitää ikkunat suljettuna aina kissan ollessa parvekkeella.

Sisäkissakin kannattaa tunnusmerkitä kaiken varalta, jotta se voidaan palauttaa omistajansa luo mahdollisimman pian, jos se pääsee karkaamaan tai putoaa ulos. Tunnistusmerkinnän avulla kissan omistajan tiedot löytyvät rekisteristä ja omistajaan voidaan ottaa yhteyttä kissan löydyttyä.

Vaarat vaanivat ikkunasta pudonnutta kissaa

Katutasolla olevalta ikkunalta tai parvekkeelta pudotus maahan ei ole iso, mutta kissa voi silti satuttaa itsensä, jos se tippuu tai hyppää alas. Lisäksi kissa voi joutua vaaratilanteeseen päästyään maahan; parvekkeelta karannut kissa voi esimerkiksi jäädä auton alle, syödä jotain sopimatonta tai joutua kissatappeluun.

Leikkaamaton naaraskissa voi pudottuaan tai karkumatkalla tulla tiineeksi, jos lähistöllä liikkuu leikkaamattomia kolleja. Uroskissa puolestaan saattaa astua lähialueella liikkuvan naaraskissan ja aiheuttaa ei-toivotun pentueen.

Kissaa ei kannata päästää myöskään terassille tai pihalle vapaana.

”Jos kissa on utelias ja tutkisi mielellään pihapiiriä, kissalle kannattaa hankkia valjaat ja hihna, jotta kissa pääsee ulkoilemaan turvallisesti. Rauhallinenkin kissa saattaa karata kotipihaltaan ilman valjaita, esimerkiksi linnun tai jyrsijän perään tai pelästyttyään jotain”, Agria Eläinvakuutus muistuttaa.

Toimi näin, jos kissasi putoaa parvekkeelta tai ikkunasta:

  • Tutki kissan vointi: onko kissalla näkyviä haavoja, aristaako kissa jotain ruumiinosaa, tai ontuuko kissa?
  • Vie kissa eläinlääkäriin tutkittavaksi. Osa vammoista voi olla sisäisiä ja alkaa oireilla vasta hetken kuluttua, eli vaikka kissa näyttäisi voivan hyvin pudotuksen jälkeen, sillä saattaa olla jotain vammoja.

Lähde: Agria Eläinvakuutus