Siinä ei ole mitään kummallista eikä väärää, jos tunnet puolisosi entistä kumppania kohtaan kateutta.

Kateutta kannattaa kuitenkin yrittää hallita mahdollisimman hyvin, koska mitä syvemmälle se tunkeutuu sitä enemmän se voi aiheuttaa vahinkoa. Jos se liittyy kumppanisi menneisyyteen eli hänen entiseen kumppaniinsa, voit jopa yrittää välttää tuntematta lainkaan kateutta häntä kohtaan.

Luo vakaa perusta suhteellesi ja kateus ei romauta sitä

Kun suhde on vakaa, ei kateus puolison menneisyyteen liittyen voi hajottaa sitä kovin helposti. Oman suhteen kestävyyttä voi arvioida näiden kuuden asian perusteella, joille annetaan 1–10 pistettä sen mukaan, kuinka hyvin ne ovat totta:

  1. Viestintä – Pystyttekö puhumaan ja ilmaisemaan tunteitanne? Tuntuuko sinusta, että sinua kuunnellaan?
  2. Yhteys – Kuinka vahva teidän yhteyden tunteenne on vai oletteko ajautuneet erilleen?
  3. Sitoutuminen – Oletteko molemmat sitoutuneet suhteeseenne?
  4. Hauskuus – Kuinka hauskaa teillä kahdella on yhdessä?
  5. Kasvu – Oletteko juuttuneet samaan vai tapahtuuko suhteessanne kasvua?
  6. Luottamus – Luotatteko täysin toisiinne?

Pyydä kumppaniasi vastamaan näihin samoihin kysymyksiin ja vertailkaa tuloksianne keskenään. Jos jokin kohta on saanut alle 7 pistettä, siitä kannattaa keskustella lisää, miksi pisteitä on annettu niin vähän.

Esitä kumppanin ex-puolisoon liittyviä kysymyksiä

Sinun on ymmärrettävä se, että kumppanillasi on menneisyys, jotta teillä voisi olla yhdessä upea tulevaisuus. Hänen entisen puolisonsa ei pitäisi olla mikään salaisuus. Voit kysyä häneltä, kun aika on oikea, jotain hänen ex-kumppaniinsa liittyviä kysymyksiä. Ne ovat ehkä kysymyksiä, joita olet aina halunnut häneltä kysyä. Ehkä jopa pidät niiden vastauksista.

Käsittele oikein ex-puolisoon liittyviä riitoja

Jos kumppanisi ja hänen ex-puolisonsa välillä on edelleen yhteys, varmista ettei siihen liity mitään, joka voisi laukaista sinussa mitään mustasukkaisuuteen liittyviä ongelmia. Jos niitä on, niistä kannattaa puhua kumppanin kanssa. Jokin voi tuntua sinusta sopimattomalta, josta sinulla on oikeus huomauttaa.

Aseta selkeät rajat

Rajojen asettaminen on tärkeää. Varmista, että kumppanisi tietää mikä sinusta on hyväksyttävää ja mikä ei. Silloin hän ei tee ainakaan vahingossa mitään sellaista, joka tuhoaisi suhteenne. Sekin voi liittyä hänen ex-puolisoonsa.

Yritä pysyä nykyhetkessä

Jotta parisuhde toimisi, kummankin on pysyttävä nykyhetkessä ja nautittava siitä. Ei kannata vetäytyä takaisin menneisyyden hyödyttömiin muistoihin ja pelkoihin, jotka voivat liittyä esimerkiksi hänen ex-puolisoonsa.

Koita parantaa itseluottamustasi

Kateus puolison entistä kumppania kohtaan voi johtua itseluottamuksen puutteesta. Silloin sitä kannattaa tietysti yrittää parantaa. Varmista, että pidät huolta itsestäsi ja osoitat itsellesi ansaitsemaasi rakkautta. Jos heikko itsetunto tuntuu jo vakavalta ongelmalta, kannattaisi pyytää ammattilaiselta siihen apua.

Kirjoita vielä ylös 10 asiaa, joista pidät kumppanissasi. Pyydä häntä tekemään tämä sama sinusta. Lukekaa ne toisillenne ja nauttikaa yhdessäolosta!

Lähde: Metro