Kun kasvoilla on kasvomaski, voiko näyttää viehättävämmältä kuin onkaan?

Cardiffin yliopiston tutkijat havaitsivat, että kasvomaskit voivat saada käyttäjän näyttämään viehättävältä. Tutkimuksessa oli mukana erilaisia kasvomaskeja. Yksi kasvomaski osoittautui sellaiseksi, että se todellakin teki käyttäjästään viehättävämmän näköisen, kuin oikeasti olikaan.

Viehättävimmäksi tekevä kasvomaski oli yllättävä

Se kasvomaski, joka lisää monien viehättävyyttä ei ole esimerkiksi jokin kankainen, jossa on kaunis kuosi. Se on kertakäyttöinen maski, mutta ei esimerkiksi musta. Yllättäen eniten viehättävyyttä lisäävän maskin todettiin olevan perinteinen sininen kertakäyttömaski. Ehkä sellainen kannattaisi napata mukaan, jos on menossa treffeille.

Ennen pandemiaa tehtiin samanlainen tutkimus. Sen tulokset olivat päinvastaisia eli sininen sairaalamaailmastakin tuttu kertakäyttömaski laski sen käyttäjän viehättävyyttä.

Tämän uuden tutkimuksen tulosten kerrotaan johtuvan siitä, että tällä hetkellä kasvomaski tuo mieleen hoito- tai lääketieteen ammateissa toimivat ihmiset. Tällaisena aikana olo voi tuntua haavoittuvaiselta ja kasvomaskin näkeminen voi tehdä olosta rauhallisemman, jolloin toiseen suhtautuu positiivisemmin kuin yleensä.

Pandemia on muuttanut käsitystä kasvomaskien käyttäjistä

Tutkimuksessa oli mukana 43 naista, jotka arvioivat jokaisen miehen kasvot neljässä eri skenaariossa: ilman maskia, kangasmaskin kanssa, sinisen lääketieteellisen kasvomaski kanssa ja pitäen kädessään tavallista mustaa kirjaa, joka peitti alueen, jonka kasvomaski peittäisi. Naiset arvostelivat viehättävyyttä asteikolla 1–10.

Nykyään ei enää ajatella, että kasvomaskin käyttäjä on sairas. Sininen kertakäyttömaski tuo nyt mieleen täysin erilaisia ajatuksia kuin ennen. Tuloksilla voidaan viitata jopa evoluutioteoriaan. Viehättävimmältä näyttävä on se, joka vaikuttaa terveimmältä. Nyt kasvomaski, joka ennen merkitsi sairautta, merkitseekin sitä, että sen käyttäjä pysyy paremmin terveenä.

Lisätutkimukset ovat jo käynnissä. Niissä selvitetään, kuinka kasvomaskit vaikuttavat naisten kasvojen houkuttelevuuteen. Niitä tuloksia onkin mielenkiintoista odotella. Tässähän testattiin tätä vasta toisinpäin.

Lähde: Studyfinds