Monen naisen käsilaukusta löytyy kaikki tarpeellinen ja hieman ylimääräistäkin – kotiavaimista huulirasvaan ja kauppakuiteista suklaapatukan kääreisiin.

Käsilaukun sisältö voi tuntua toisinaan hieman ällöltä tai nololta, mutta vaaralliseksi sitä tuskin mieltää. Sitä se voi kuitenkin olla – pienille lapsille.

Australialaisen Tiny Hearts First Aidin opetusjohtaja ja yksi perustajista, Rachael Waia, on varoittanut käsilaukusta löytyvien yleisten asioiden aiheuttamasta tukehtumisvaarasta. Waia jakoi valokuvan, jossa käsilaukusta on otettu esiin 16 asiaa, joita voi olla käsilaukussa ja ne kaikki voivat olla vaaraksi lapsille.

Käsilaukun sisältöön lukeutuu muun muassa särkylääke, joka on selvästi pienten lasten kannalta vaarallinen. Osan kohdalla ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, minkälainen riski niihin liittyy, kuten huulirasva, käsirasva, hiusharja ja auton avain.

Metron mukaan Waia selitti, että monen käsilaukusta löytyvän asian kohdalla ongelma on pakkauksessa. Pienet korkit ja suojat saa helposti avattua ja ne voivat päätyä pienten lasten suuhun, jolloin syntyy tukehtumisvaara.

Sama pätee myös laukun pohjalla lojuviin kolikkoihin sekä paristoihin. Karkkipussin jämät tai pienet välipalaksi tarkoitetut syötävät voivat myös aiheuttaa tukehtumisvaaran tai allergisen reaktion.

Käsilaukun sisältö olisikin hyvä siivota säännöllisesti ja heittää kaikki turha sekä roska pois – joukossa on myös varmasti bakteereja, joista mielellään pääset eroon. Kannattaa pitää silmällä myös vaarallisia esineitä ja jättää ne laukusta pois.

On myös tärkeä pitää laukku lasten ulottumattomissa ja huolehtia, etteivät pienet lapset jää yksin laukun kanssa. Voi olla houkuttelevaa jättää laukku lattialle, kun menet jonkun luo kylään, mutta koeta muistaa laittaa laukku säilöön niin, ettei se ole lasten ulottuvilla.

Alle on listattu vielä lisää, minkälainen käsilaukun sisältö on vaaraksi lapsille.

  • Purukumi aiheuttaa tukehtumisvaaran.
  • Kolikot voivat tukkia lapsen hengitystiet.
  • Paristot voivat aiheuttaa tukehtumisen sekä myrkyttää lapsen. Tähän lukeutuvat myös elektronisten autonavainten paristot.
  • Paristot voivat nieltynä polttaa hengitysteissä.
  • Kuulokkeet ja latauskaapelit voivat aiheuttaa tukehtumisen ja kuristaa, jos lapsi pääsee niihin käsiksi.
  • Suklaa voi aiheuttaa allergisen reaktion sekä liian isossa palassa on myös tukehtumisriski.
  • Erilaiset korkit ja suojat voivat päätyä lapsen suuhun ja johtaa tukehtumisene.
  • Särkylääke voi myrkyttää pienen lapsen.
  • Hiusharjassa olevat hiukset ja hiuslenkit voivat puristaa pieniä ranteita, sormia ja varpaita tai kiertyä niiden ympärille ja estää verenkiertoa.

Lähde: Metro