Tämä vuosi on antanut aika paljon syitä itkemiselle, joten moni on tainnut googlata usein kuinka päästä itkemisestä eroon.

Enää ei tarvitse etsiä, koska Self -lehdessä kerrotaan tapoja, joilla itkemistä saa vähennettyä. Mutta ensin kerrotaan, että itku on ihan normaalia, eikä ole mitään sääntöä kuinka paljon kerralla yksi ihminen saa itkeä ja kuinka usein. Mutta jos olet huolissasi, että olet tehnyt sitä viime aikoina vähän liikaa, ja haluaisit vähentää, siihen löytyy keinoja.

Keinoja vähentää itkemistä

1. Älä taistele sitä vastaan, että haluat itkeä.

Jos sinua ahdistaa, ei silloin kannata taistella itkua vastaan, koska jos sitä yrittää estää, se vain pahentaa asiaa. Silloin ehkä itkettää vieläkin enemmän ja kauemmin. Kun itku on ohi, aloita sen jälkeen tilanteesta selviäminen. Ehkä asia selviää silloin paremmin, eikä se asia enää itketä sinua myöhemmin.

2. Käytä apuna itkun vastakkaista toimintaa

Tässä on esimerkkinä tilanne, jossa ollaan menossa kokoukseen, joka alkaa muutaman minuutin sisällä. Jos silloin itkettää, ei sille ole enää kunnolla aikaa. Silloin itkut kannattaisi jättää itkemättä, joka voisi onnistua itkun vastakkaisella toiminnalla. Apuna voi käyttää esimerkiksi jotain videota, joka naurattaa kovasti juuri itseä. Tässä on tarkoitus päästä johonkin parempaan tunnetilaan.

3. Hengitä syvään

Esimerkiksi ahdistuneisuus voi laukaista itkun. Ennen kuin itku alkaa, kannattaa kokeilla hengitysharjoituksia, jotka voivat estää koko itkemisen alkamisen. Myös itkun aikana voi kokeilla tätä, jolloin itkukin saattaa jäädä vähemmäksi. Tällainen nimittäin rentouttaa, joten se ehkä samalla antaa myös vähän paremman mielen.

4. Kokeile rauhoittumistekniikoita

Kun monet itkevät, he yrittävät samalla saada itsensä rauhoittuneeksi. Rauhoittumistakin voi kokeilla monella eri tavalla. Silloin voi esimerkiksi alkaa etsimään huoneesta vaikkapa punaista väriä, jolloin keskittyy siihen eikä itkemiseen. Toista kätevää keinoa kutsutaan 5–4–3–2–1-tavaksi. Siinä etsitään ensin viisi ympäriltä löytyvää asiaa. Sen jälkeen etsitään neljä asiaa, joihin voi koskettaa. Tämän jälkeen kolme asiaa, jotka voi kuulla. Lopuksi vielä kaksi asiaa, jotka voi haistaa ja yksi asia, jonka maun voi tuntea.

5. Kallista päätä alaspäin

Kun tuntuu, että kyyneleet alkavat vuotaa, voi kääntää päätä alaspäin ja takaisin. Samaan aikaan voi hengittää syvään. Ehkä tämä auttaa pitelemään kyyneleet paikoillaan eikä itku alakaan kunnolla.

6. Nipistä itseäsi

Kun itkettää, nipistä itseäsi, jolloin keskityt ehkä enemmän siitä aiheutuvaan kipuun kuin itkun aloittamiseen. Tässä on ajatuksena se, että häiritään itseä jollakin muulla toiminnalla. Mutta älä vahingoita itseäsi liian kovalla nipistyksellä.

7. Etsi muita tapoja, joilla itku vähenee

Jos huomaat itkeväsi liian usein, kannattaa miettiä, että miksi sitä tapahtuu niin usein. Kokeile löytää tapoja, joilla saat itsesi rauhalliseksi. Ehkä pienet torkut auttaisivat? Vai itketkö sen takia, että saisit huomiota? Mutta itkemisessä ei ole mitään vikaa. Jos kuitenkin itket mielestäsi liikaa, eikä siihen auta mikään, kannattaisi ehkä käydä juttelemassa terapeutin kanssa.

Lähde: Self