Jos puolisot ovat vähintään 50-vuotiaita, pidetään heidän eroaan ikääntyneiden avioerona.

Ikääntyneiden erot ovat viime aikoina lisääntyneet, mutta miksi? Eroaminen on vaikeaa missä iässä tahansa, mutta ikääntyneenä se voi tuoda eteen haasteita, joihin ei ole välttämättä osannut edes varautua. Se voi aiheuttaa surua, masennusta, eristäytymistä, vihaa, yksinäisyyttä ja mahdollisesti myös ihan fyysisiäkin oireita. Nämä tunteet voivat olla voimakkaampia kuin nuorilla eronneilla, koska moni on saattanut ehtiä olla suhteessa tai naimisissa suuren osan elämästään.

Mutta miksi erota monien vuosien jälkeen, jos se on näin vaikeaa? Tässä alla siihen viisi syytä.

1. Tyhjän pesän oireyhtymä

Moni on keskittynyt vähintään kahden vuosikymmenen ajan lasten kasvatukseen. Elämä oli aktiivista: koulu, lasten harrastukset ja oman sosiaalisen piirin laajentaminen.

Sitten eräänä päivänä viimeinenkin lapsi muuttaa kotoa pois ja molemmilla on vaikea täyttää tämä aukko tai löytää enää mitään yhteistä ilman lapsia.

2. Eläkkeellä olo

Tyhjän pesän oireyhtymän tapaan eläkkeelle siirtyminen on valtava elämänmuutos, johon liittyy usein identiteettikriisejä.

Monet ihmiset määrittelevät itsensä uransa perusteella, ja kun se on kadonnut, he tuntevat itsensä eksyneiksi ja ovat hämillään.

Puolisot voivat määritellä eläkkeelle siirtymisen eri tavalla. Yksi voi haluta istua sohvalla, kun taas toinen haluaa matkustaa ympäri maailmaa. Jos haluaa tehdä eläkkeellä eri asioita, voi se johtaa eroon.

3. seksuaalista yhteensopimattomuutta

Erilaiset seksihalut voivat johtaa turhautumiseen ja mahdollisesti uskottomuuteen. Puoliso saattaa etsiä seksiä avioliiton ulkopuolelta, jotta joku muu täyttäisi seksihalut ja saisi tuntemaan olon taas halutuksi.

4. Taloudellisesti turvattu ja itsenäinen

Monet naiset ovat nykyään taloudellisesti itsenäisiä, enemmän kuin viime vuosikymmeninä. Heillä on todennäköisesti ollut hyvä työura ja he ovat ansainneet hyvin.

Epäonnistuneen avioliiton edessä on vapauttavaa, jos ei tarvitse luottaa puolisoon, jotta katto pysyy pään päällä, jolloin eroaminenkin voi tapahtua helpommin.

5. Lapset ovat jo aikuisia

Avioero on monimutkaista, jos lasten kasvatus on vielä kesken. Siihen liittyy sekä emotionaalisia että käytännön ongelmia. Huoltajuuden ja kaiken siihen liittyvän kaaoksen ja stressin jakaminen voi olla liian ylivoimaista. Siksi monet odottavat, että lapset ovat muuttaneet kotoa, ennen kuin eroavat.

Jokainen avioliitto on ainutlaatuinen ja niin myös jokainen avioero.

Lähde: Yourtango