Tiesitkö, että iensairaudet ovat merkittävä kansanterveysongelma?

Elimistö muuttuu ikääntyessä ja niin myös suun ja hampaiden terveys. Suussa voi esiintyä paljon muutoksia, kun ikää tulee lisää ja huonosti hoidetut hampaat voivat edesauttaa erilaisia yleissairauksia kuten sydän- ja verisuonisairauksia ja diabetesta, kirjoittaa Aikakauskirja Duodecim.

Kuiva suu

Aikakauskirja Duodecim kirjoittaa, että ikääntyminen itsessään ei aiheuta automaattisesti kuivaa suuta. Kuivaa suuta eli hyposalivaatiota voi aiheuttaa tietyt lääkkeet, jotkut yleissairaudet ja sädehoito pään alueella. Usein vanhemmalla iällä lääkkeiden määrä voi olla suuri, jonka vuoksi kuivan suun oireilua voi esiintyä. Sairauksista diabetes ja reumasairaukset kuten Sjögrenin syndrooma ovat niitä, joihin kuivaa suuta usein liittyy.

Terveillä ikääntyneillä syljen eritys ei automaattisesti vähene, mutta sen koostumus muuttuu. Tämä voi altistaa erilaisille suun sairauksille. Sylki ei enää iän karttuessa ole yhtä voitelevaa, ja tämän vuoksi limakalvoja liukastava vaikutus vähenee, Duodecim kirjoittaa.

Hammasharjajatahnapoydalla

Hampaiden reikiintyminen yleistyy

Ikääntyessä hampaiden juurenpinta paljastuu herkemmin iensairauksien ja ikenien vetäytymisen vuoksi ja altistuu näin reikiintymiselle, Duodecim kirjoittaa. Kiille ei suojaa juurenpintaa, jonka vuoksi kariesbakteeri pääsee iskemään hampaan kaulaan herkemmin.

Juurenpinta liukenee nopeammin happohyökkäyksen aikana ja on näin alttiimpi reikiintymiselle. Jos reikä saa edetä juurenpinnassa vapaasti, voi se katkaista lopulta hampaan kahtia. Hoidettavia reikiä löytyy joka kolmannella yli 75-vuotiaalla naisella ja joka toisella miehellä, kirjoittaa Duodecim.

Vanhan naisen käsi

Iensairaudet todellinen ongelma

Koska ikääntyessä voi tulla useampiakin yleissairauksia ja jos elintapoihin kuuluu tupakointi eikä hampaiden omahoito ole säännöllistä, riski sairastua parodontiittiin eli kiinnityskudossairauteen kasvaa. Sairaus ikääntyneiden keskuudessa on suuri ja se tulee tulevaisuudessa kasvamaan, kun hampaiden ja hammasimplanttien määrä lisääntyy, kirjoittaa Duodecim.

Kiinnityskudossairaudessa bakteerit pääsevät hampaan ientaskuun ja tulehduttaa sen. Jos bakteereita ei mekaanisesti puhdista pois eli harjaa hampaita säännöllisesti ja puhdista hammasvälejä, tuhoavat ne hampaan kiinnityksen. Pitkälle edenneenä hampaat alkavat heilumaan ja lopulta irtoavat. Tulehtunut ientasku vastaa pinta-alaltaan kämmenen kokoista haavapintaa, kirjoittaa Duodecim.

Lähde: Aikakauskirja Duodecim