Ystävän ex-kumppanin deittailu ja parisuhteen aloittaminen hänen kanssaan jakaa vahvasti mielipiteet.

Joidenkin mielestä ystävän existä pysytään ehdottomasti kaukana, kun taas toiset eivät näe siinä mitään väärää, jos tunteita herää. Deittailusovellus Badoon brand marketing director Natasha Briefelin mukaan on kuitenkin selvää, että ystävän exän deittailu voi aiheuttaa mielipahaa ja ongelmia.

”Kun kaksi ihmistä on ollut romanttisessa suhteessa, on luonnollista, että heillä on jotain tunteita toisiaan kohtaan vielä eronkin jälkeen”, Briefel kertoi Cosmopolitan UK:lle.

”Tämä ei välttämättä tarkoita, että he yhä rakastavat toisiaan, tuntevat vetoa toisiinsa tai haluaisivat palata yhteen, mutta kun sinulla on ollut näin läheinen kytkös, on normaalia yhä välittää jollain tavalla – olettehan viettäneet osan elämästänne yhdessä”, hän jatkoi.

Jos siis läheinen ystävä alkaa tapailla exääsi, on täysin ymmärrettävää, jos se saa sinut tolaltasi.

”Se voi tuntua petokelta, jos päädyt sänkyyn tai treffeille ystävän exän kanssa – etenkin jos ette ole keskustelleet asiasta ensin”, Briefel summasi.

Aina riskejä

Cosmopolitanin mukaan tilanne on entistä monimutkaisempi, jos ex-parilla on käsittelemättömiä tunteita tai kinoja.

”Mihinkään ryhtyminen ystävän exän kanssa sisältää aina riskejä, joihin lukeutuu ex-parin välillä yhä olevat tunteet, jos ero oli monimutkainen, tai kenties toista kohdeltiin huonosti ja suhde päättyi sen takia”, Briefel totesi.

”On parasta välttää ystävän exää tällaisissa tilanteissa, koska se voisi tehdä sinun ja ystäväsi välit vaikeaksi eikä se ole positiivinen tapa aloittaa jonkun deittailua”, hän jatkoi.

Jos ystävän suhteessa on ollut ongelmia ja silti lähtee tavoittelemaan romanttista suhdetta hänen exän kanssa, voi se nostaa esiin vaikeita kysymyksiä.

”Mitä arvostat enemmän, ystävääsi vai mahdollista uutta suhdetta”, Briefel sanoi esimerkkinä.

Jokainen suhde on erilainen

Onko sitten koskaan hyväksyttyä deittailla ystävän ex-kumppania? Cosmopolitanin mukaan vastaus ei ole niin selkeä.

”Jokainen on erilainen ja jokainen suhde on erilainen, joten vaikka olisi kulunut paljonkin aikaa, ei exän deittailu välttämättä ole ok”, Briefel kertoi.

”Mutta ystäväsi on saattanut myös aidosti päästä yli ja voi ajatella, että sinä ja hänen exänsä olisitte hyvä pari, vaikka aikaa erosta ei olisi paljon”, hän lisäsi ja jatkoi:

”Onko exän deittailu ok vai ei, se riippuu aina tilanteesta ja siitä, miltä ystävästäsi tuntuu.”

4 tärkeää neuvoa

Loppujen lopuksi sydän haluaa sen, mitä se haluaa. Vaikka kuinka paljon sitä itse haluaisi, ei ole mahdollista kontrolloida sitä, ketä kohtaan tunteet heräävät tai eivät herää.

Briefelillä on neuvonsa sinulle, joka haluat yrittää suhdetta ystäväsi exän kanssa. Muista silloin nämä asiat:

  • Rehellisyys maan perii. Briefelin mukaan on parasta olla rehellinen ystävällesi alusta alkaen, sillä rehellisyys on terveen ihmissuhteen perusta. Se ei tule olemaan mukava tilanne, mutta parasta, mitä voit tehdä, on olla avoin.
  • Ole empaattinen. Koska jokainen suhde on erilainen, koeta ajatella itseäsi ystäväsi kengissä, kun on kyse päätöksenteosta. Jos se tuntuu olevan liian aikaista, odota jonkin aikaa – olipa kyse sitten mihinkään ryhtymisestä ystäväsi exän kanssa ylipäänsä, ystävällesi kertomisesta tai siitä, että otat exän mukanasi ihmisten ilmoille.
  • Mieti, mitä odotat. Briefelin mukaan on hyvä yrittää olla laittamatta liikaa paineita itsellesi, ystävällesi tai ystäväsi exälle. Laita omat tunteesi sivuun, jotta voit nähdä kokonaiskuvan ja selvittää, mikä tuntuu parhaalta kaikille osallisille.
  • Muista jälkiviisaus. Briefelin mukaan on tärkeä miettiä, miten ystäväsi saatat muistella aiempaa suhdettaan. Hän saattaa kokea, että sinun ja exän välillä oli aina jotain, josta hän ei ollut tietoinen, mikä voi tuntua hämmentävältä ja satuttaa. Muista siis olla tietoinen tästä ja vakuuta ystäväsi, että näin ei ole käynyt – jos se on siis totta. Älä valehtele ystävällesi.

Cosmopolitan muistuttaa lopuksi, että vaikka jotkut ystävyyssuhteet kestävät exiin liittyvät jännitteet ja riidat, ovat toiset ystävyyssuhteet herkempiä. Pohdi siis omia prioriteettejasi ja ota vastuu omista teoistasi ja mielipahasta, jota olet saattanut tietämättäsi tai tietoisesti aiheuttaa.

Lähde: Cosmopolitan UK