Ruokahävikki kuluttaa paitsi monia luonnonvaroja myös lisää kasvihuonekaasupäästöjä ja vaikuttaa ilmastonmuutokseen.

Onneksi on paljon keinoja vähentää ruokahävikkiä. Yksi on se, että suunnittelee ateriat etukäteen ja ostaa vain tarvitsemansa. On myös yksi kätevä tapa, jolla voi vähentää keittiössä syntyvän jätteen määrää. Siinä myös säästää paljon rahaa. Kyse on luovista ideoista käyttää ruokajätteitä uusilla tavoilla. Tässä alla on kymmenen sellaista tapaa.

1. Tee vesimelonin kuorista pikkelssiä

Oletko tähän mennessä heittänyt vesimelonin kuoret pois? Ei olisi kannattanut, koska niistä voi tehdä pikkelssiä. Hauduta kuoret etikan, veden, sokerin ja suolan seoksessa, kunnes ne pehmenevät, ja säilytä niitä sitten jääkaapissa, kunnes olet valmis nauttimaan herkullisen pikkelssin syömisestä.

2. Tee luista herkullista lientä

Sen sijaan, että ostat kalliita mausteliemiä valmiina, voit tehdä niitä itse luista, joita on jäänyt liharuuistasi.

Lisää vain luut isoon kattilaan ja täytä kattila vedellä, kunnes luut ovat täysin veden alla. Anna kiehua ja peitä kattila ja anne luiden kypsyä 24–48 tuntia. Siivilöi sen jälkeen liemi, siirrä se purkkeihin ja säilytä jääkaapissa.

Luuliemi ei ole vain lämmin, rauhoittava vaihtoehto kahville tai teelle, vaan se on myös erinomainen lisä keittoihin, muhennoksiin, täytteisiin ja kastikkeisiin.

3. Tee krutonkeja kuivuneista leivistä

Jos leipä on päässyt kuivumaan, älä heitä sitä pois, vaan tee niistä krutonkeja.

4. Hauduta lehtivihreiden varret

Lehtivihreiden kovia varsia ei kannata nakata pois, koska niistä voi hauduttaa herkullisen liemen. Voi myös hauduttaa niitä ja ne pehmenevät syömäkelpoisiksi.

5. Kasvata kasveja uudelleen niiden jäämistä

Monia vihanneksia voi kasvattaa uudelleen asettamalla niiden varret veteen, joka auttaa säästämään rahaa päivittäistavaroissa vähentäen samalla jätettä.

Kaali, selleri, vihreät sipulit ja purjo toimivat tässä erityisen hyvin, mutta voit myös kasvattaa monia ​​muitakin vihanneksia.

Leikkaa vain varren päästä osa pois ja aseta se matalaan kulhoon, jossa on tarpeeksi vettä, jotta se peittää juuret. Huomaat jo muutamassa päivässä, että juuret alkavat kasvaa uudelleen.

6. Käytä kahvin puruja lannoitteena

Kun olet keittänyt kahvin, ei siitä jäljelle jäävää purua kannata heittää pois. Se toimii nimittäin hyvänä kasvien lannoitteena.

7. Pakasta ylimääräiset yrtit

Tuoreet yrtit säilyvät hyvin pakkasessa. Joten jos niitä jää yli, laita ne pakkaseen, niin ne eivät mene pilalle.

8. Tee hedelmien kuorista hilloa

Kun hedelmistä jää jäljelle kuoria, voi niitäkin jatko hyödyntää. Tee niistä vaikkapa hilloa. Sellaiseen sopivat hyvin esimerkiksi appelsiinin ja omenoiden kuoret.

9. Käytä sitrushedelmien kuoria ilmanraikastimena

Esimerkiksi sitruuna tuoksuu ihanalle ja sen tuoksu peittää alleen monia ikäviä hajuja. Siksi sitruunan kuoria ei kannata heittää pois, koska niitä voi käyttää ilmanraikastimena. Siihen sopivat tietysti hyvin kaikki muutkin sitrushedelmät. Voi myös hauduttaa niitä muiden tuoksujen, kuten kanelin kera, ja saat ihanan tuoksun keittiöösi.  

10. Kompostoi ruokajätteesi

Jos et keksi ruokajätteelle mitään jatkokäyttöä, älä heitä sitä sekajätteeseen, vaan heitä se kompostijätteeseen.

Lähde: Healthline