Monella aikuisella on suussa jonkin asteinen tulehdus!

Ei ole ihan sama peseekö hampaita vai ei. Huono suuhygienia voi aiheuttaa yleissairauksia ja Terveyskirjaston mukaan suun bakteerit ovat yleinen löydös pään alueen infektioissa kuten aivopaiseen märkänäytteessä. Huono suuhygienia on myös riskitekijä valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Myös reuman ja diabeteksen hoitotasapaino voi heittelehtiä ja jopa huonontua, jos hampaita ei ole hoidettu hyvin, kirjoittaa Hammaslääkäriliitto.

Suun bakteereilla riski päästä verenkiertoon

Isolla osalla aikuisväestöstä on suussa jonkin asteinen tulehdus. Suun alueen tulehdukset ovat usein kroonisia tulehdus- eli infektiosairauksia, kirjoittaa Hammaslääkäriliitto. Tulehdukset suussa ovat siitä ilkeitä, etteivät ne välttämättä ilmoita itsestään ja ne voivat olla täysin oireettomia tai vähäoireisia. Siitäkin huolimatta vaikka suussa olisi iso tulehdus. Koska oireita ei välttämättä esiinny, pääsee tulehdus etenemään huomaamatta.

Suun tulehdukset voivat levitä muualle kehoon verenkierron välityksellä. Hammaslääkäriliiton sivuilla kerrotaan, että pahimmillaan suun bakteerit voivat aiheuttaa verenmyrkytyksen, sydämen sisäkalvon tulehduksen tai paiseita elimistöön kuten sydämeen tai aivoihin. Nämä ovat onneksi harvinaisia.

Suun ja hampaiden tarkastus ennen leikkausta

On olemassa leikkauksia, joita ei tehdä, jos hampaita ei ole tarkastettu. Näitä on esimerkiksi sydänläppä- ja keinonivelleikkaukset, kerrotaan Terveyskirjaston sivuilla. Hampaat tarkastetaan sen vuoksi, ettei leikkauksen jälkeen tule komplikaatioita, jos suussa todetaankin infektio. Suun infektiot voivat aiheuttaa niin sanotun etäinfektion, jos ne pääsevät verenkierron mukana muualle elimistöön.

Lähde: Terveyskirjasto, Hammaslääkäriliitto