Etenkin kesäkelit houkuttelevat liikkumaan paikasta toiseen pyörällä ja yhä useampi myös viettää kesälomaansa pyörämatkaillen.

Polkupyörä kuluu ja ottaa osumaa aivan kuin muutkin käyttöesineet, minkä lisäksi vahinkoa voi tapahtua talviteloillakin. Pyörän kunto onkin hyvä tarkistaa ja tehdä tarvittavat huoltotoimenpiteet.

Säännöllisellä huoltamisella varmistetaan ennen kaikkea se, että pyörää on turvallista käyttää, Pyöräliitto muistuttaa. Huoltamaton pyörä on riski liikenteessä sekä ajajalle itselleen että kanssakulkijoille.

Huoltaminen on järkevää myös taloudellisista syistä, koska säännöllinen huolto pidentää pyörän ja sen kuluvien osien käyttöikää.

”Bonuksena hyväkuntoinen, huollettu pyörä takaa optimaalisen ajomukavuuden”, Pyöräliiton toiminnanjohtaja Vellu Taskila tähdentää.

Huolla kuin pro

Vapaus Bikes Finland Oy:n mekaanikko ja myymälävastaava Erika Weckströmin mukaan jos pyörä on ympärivuotisessa tai ylipäänsä ahkerassa käytössä, kannattaa se huollattaa ainakin kerran vuodessa, vaikkei se näkyvästi oireilisikaan.

”Jos pyörä on seissyt pitkään talvivarastossa, ennen käyttöönottoa on hyvä katsoa, ettei se ole saanut kolhuja, kun viereisiä pyöriä on liikuteltu”, hän kertoo.

”Katkenneiden pinnojen ja irronneiden vaijereiden lisäksi selkeitä oireita, joihin testiajossa on syytä kiinnittää huomiota, ovat esimerkiksi hutera ajotuntuma, vaihteiden huono vaihtuminen ja jarrutustehon heikkeneminen”, Weckström lisää.

Jos pyörä on seisonut koko talven yli, tai edellisestä ammattilaisen tekemästä huollosta on yli vuosi, kannattaa pyörä katsastaa perusteellisesti. Alla Pyöräliiton kootut ohjeet, miten perushuollat pyöräsi kuin pro – juttu jatkuu listan jälkeen.

 1. Ovatko ulkokumit ehjät? Onko kyljissä murtumia tai näyttääkö kumi hapertuneelta? Jos vastaus on kyllä, on aika vaihtaa ulkorenkaat.
 2. Onko renkaissa tarpeeksi ilmaa? Suositeltu paineen skaala on painettu ulkorenkaan kylkeen. Liian löysillä kumeilla ajaminen kuluttaa ulkorenkaiden kyljet, tekee menosta raskasta ja altistaa vannevaurioille ja rengasrikoille.
 3. Ovatko pinnat ehjät? Katso pumpatessa, ettei pinnoja ole poikki.
 4. Tarkista kiekkojen kiinnitys. Etenkin pikalinkulliset kannattaa tarkistaa usein.
 5. Kitisevätkö ketjut? Tiputa ketjujen rullille pieni määrä öljyä per rulla. Pyyhi ulkopinnalta ylimääräinen öljy pois. Käytä ketjuöljyä tai ohutta yleisöljyä, älä koskaan moottoripyörille tms. tarkoitettuja öljyjä. On myös yleinen virhe lotrata ketjuöljyllä, jolloin sitä roiskuu pitkin pyörän takapäätä ja ketjun tahmaiseen pintaan tarttuu likaa, mikä kuluttaa ketjua. Jos ketjut tippuvat, vie pyörä huoltoon.
 6. Toimivatko jarrut? Aja testilenkki ja jarruttele. Jos jarruissa on ongelmaa, riippuu jarrutyypistä, miten pitäisi edetä: jos pyörässä on mekaaninen vannejarru, voit tarkistaa, onko jarrupala kulunut ja auttaisiko vaijerin kiristäminen. Hydraulisia jarruja ei kannata lähteä itse fiksailemaan, jollei ole varma siitä, mitä tekee. Jalkajarruja on niin ikään kinkkisempi kotikonstein korjata.
 7. Jarrujen lisäksi kannattaa tarkistaa, ettei pyörän haarukka, eli etupyörän ja ohjaustangon yhdistävä osa, ole löysällä. Pidä kiinni ohjaustangosta ja haarukasta ja testaa, että ne ovat tiukasti kiinni toisissaan.
 8. Toimivatko vaihteet? Aja testilenkki ja vaihda vaihteet skaalan päästä päähän. Jos vaihtaminen on vaikeaa, vaihteet eivät pysy paikallaan tai rutisevat, on aika huollattaa pyörä.
 9. Rempsottaako jotain irrallaan, kuuluuko ylimääräistä räminää? Jollet osaa paikantaa epämääräisen äänen aiheuttajaa, on hyvä konsultoida ammattilaista.
 10. Tarkista lopuksi vielä turvavarusteet: etu- ja takavalo (molemmat nykyään pakolliset), heijastimet (eteen valkea, taakse punainen, sivuille oranssia tai muuta väriä, ei kuitenkaan punaista) sekä soittokello.

Weckströmin mielestä jokaisen pyöräilijän olisi hyvä ymmärtää vähintään pyörän toiminnan perusteet, jotta vikatilanteisiin osaa reagoida. Jos mekaniikka ja työkalut tuntuvat vieraalta tai pelottavilta, alkuun pääsee esimerkiksi pesemällä menopelinsä, koska näin tulee tutustuneeksi pyörän rakenteeseen ja toimintaan.

Kun tuttavuutta tekee säännöllisesti, oppii silmä myös huomaamaan, jos jotain muuttuu, eikä tule hätä käteen, kun jotain hajoaa.

”Pyörässä esimerkiksi voimansiirto toimii saumattomana kokonaisuutena, jossa yksikin väärin säädetty, rikkoontunut tai kulunut osa voi aiheuttaa ongelmia. Mutta jos rassaaminen ei kiinnosta, ammattihuolto on aina hyvä valinta”, Weckström muistuttaa.

”Kotimekaanikoillekin sitä voi suositella, koska silloin pyörä käydään kokonaisuutena läpi, millä voidaan ehkäistä tulevia ongelmia. Ja jos meinaa pyöräretkeillä, on syytä opetella vähintään renkaanvaihto”, ammattilainen vinkkaa.

Panosta pumppuun

Vasta-alkajan on syytä tutustua myös renkaan pumppaamiseen. Pyöräliiton mukaan sopiva paine riippuu renkaasta, ajotavasta sekä kuskin painosta, ja suositeltu paineväli on painettu renkaan ulkokylkeen – ja sitä on syytä noudattaa.

Homma ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin saattaisi kuvitella: käytössä on kolmea eri venttiilityyppiä. Weckström vinkkaa, että jos et ole varma, mikä venttiilisi on, kysy pyörä- tai huoltoliikkeestä.

Ammattilaisen apuun voi kääntyä myös silloin, jos ei saa itse ilmaa renkaaseen. Jos yrität itse, hanki silloin kunnon pumppu; Weckströmkin painottaa, että pumpun hankinnassa ei kannata pihistellä.

”Laita kerralla useampi kymppi kunnolliseen lattiapumppuun. Vanhanaikaisella peruspumpulla on vaikea saada ilmaa renkaisiin, saati riittäviä paineita”, hän sanoo.

”Sellaisella hinkkaaminen on yksinkertaisesti masentavaa, ja sitä alkaa helposti uskoa, että vika on itsessä, vaikka ongelma on huonossa välineessä. Itse tykkään pumpuista, joissa on painemittari, ja joissa suutin lukitaan venttiiliin”, Weckström toteaa.

Lopuksi vielä Weckströmin tärpit kotimekaanikoille:

 • Hanki ketjutulkki ja opettele käyttämään sitä oikein, sekä kunnollinen, painemittarillinen lattiapumppu. Ketjutulkki on pieni työkalu, jolla tarkistetaan ketjun kuluminen. Vaikket vaihtaisikaan ketjua itse, huomaat tulkin avulla, kun ketjunvaihto tulee ajankohtaiseksi, sillä liian kuluneella ketjulla ajaminen kuluttaa rikki rattaat.
 • Jos haluat itse tehdä perusjuttuja, kannattaa satsata työkalujen laatuun. Usein kuluttajille myydään marketeissa edullisia vehkeitä, joilla ei lopulta tee juuri mitään. Ammattihuolloissa on tuhansia euroja kiinni pelkissä työkaluissa.
 • Jos haluat opiskella pyörän huoltoa, esimerkiksi pyöräpajatoimintaan osallistuminen on oiva tapa. Pajoja, joissa voi omatoimipuuhailla ja saada apua kokeneemmilta, löytyy ainakin Helsingistä, Turusta ja Kotkasta.
 • Jos haluat huollattaa pyörän ammattilaisella, on maalis-toukokuu ruuhkaisinta aikaa ja jonot silloin pisimmät. Jos et aja talvisin, huollata pyöräsi seuraavaa kesää varten valmiiksi jo syksyllä tai talvella!
 • Sähköpyörän huolto on syytä jättää ammattilaiselle.