Hoida auringossa palanutta ihoa oikein – ole tarkkana after sun -tuotteiden kanssa

Auringonpolttama voi olla kivuliaskin.

Nauttiessa kesäpäivästä ulkona auringossa, voi aurinkosuojan käyttö toisinaan unohtua ja lopputuloksena on auringossa palanut, punoittava ja aristava iho. Terveyskirjaston mukaan toisen asteen polttamassa on punoituksen lisäksi pinnallisia rakkuloita ja turvotusta.

Jos ihosi on palanut auringossa, kannattaa tehdä muun muassa seuraavat asiat:

  • poistu auringosta mahdollisimman pian
  • viilennä ihoa vedellä, esimerkiksi ota viileä suihku tai käytä kosteaa pyyhettä
  • levitä after sun -tuotetta iholle, kuten aloe veraa sisältäviä voiteita tai suihketta
  • juo paljon vettä viilentyäksesi ja estääksesi nestehukkaa
  • jos auringonpolttama on kivulias, voit ottaa tulehduskipulääkettä
  • pidä palanut iho suojassa auringolta, kunnes iho on täysin parantunut ja jatkossakin auringonpolttamaa on syytä suojata tarkemmin, sillä se palaa herkästi uudelleen

Metron mukaan on myös seikkoja, mitä kannattaisi välttää, kuten vaseliinin levittäminen palaneelle iholle, jääpalojen käyttäminen, rakkuloiden puhkaiseminen tai raapiminen tai tiukkojen vaatteiden käyttö.

Joissakin tapauksissa on syytä mennä lääkäriin, kuten jos toisen asteen auringonpolttama on laaja-alainen ja myös, jos olo on huono ja lisäksi on yleisoireita, kuten pääsärkyä, pahoinvointia ja kuumetta. Hoitoon hakeudutaan Terveyskirjaston mukaan vuorokauden sisällä, lapsen kanssa viiveettä.

Tarkkana after sun -tuotteiden kanssa

After sun – tuotteiden kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä asiantuntijoiden mukaan ne voivat tehdä vain lisävahinkoa iholle, jos et käy läpi tuotteen ainesosia ensin. The Independentin mukaan parempi idea voikin olla käyttää esimerkiksi aloe vera -geeliä.

”After sun -voiteilla on usein runsas, paksu koostumus, joka sisältää öljyjä, jotka luovat iholle kerroksen, joka sulkee lämmön ihon uloimpaan kerrokseen ja pahentaa inflammaatiota ja ’polttavaa’ tunnetta iholla”, ihonhoidon asiantuntija Michaella Bolder kertoi The Independentille.

”Lisäksi monissa after sun -tuotteissa on kemikaaleja ja/tai hajusteita. Tämä vain ärsyttää vahingoittunutta ihoa”, hän lisäsi.

Aloe vera voi olla parempi vaihtoehto

Eden Skin Clinicsin johtaja Lorraine Shrivenerin mukaan aloe veraan luotettu ihon pelastajana jo vuosien ajan sen parantavien ominaisuuksien ansiosta.

”Se on vankka suosikki ihon hoitoon auringossa oleilun jälkeen välittömän viilentävän vaikutuksensa kanssa”, hän sanoi.

Shrivenerin mukaan aloe vera on tehokkaimmillaan, kun sitä käytetään puhtaana, kirkkaana geelinä. CosmedicsUK:n lääketieteellinen johtaja ja lääkäri Ross Perry kuitenkin huomautti, ettei aloe veran lääkinnällisiä ominaisuuksia ole käytännössä vahvistettu tieteellisessä tutkimuksessa.

”Aloe vera on perinteinen rohdosvalmiste, jonka uskotaan vähentävän auringonpolttaman oireita. Tieteellisiä todisteita ei ole sen tueksi auringonpolttamien hoitoon, mutta empiiriset todisteet kertovat sen olevan rauhoittavaa, turvallista ja se voi tuntua viilentävältä”, Perry selitti.

Monet suosittelevat aloe veraa

Vaikka tieteellisiä, tutkittuja todisteita aloe veran käytölle ei ole, suosittelevat silti monet terveysalan ammattilaiset sitä rauhoittamaan ärtynyttä ihoa.

”Aloe veralla uskotaan olevan joukko positiivisia vaikutuksia iholle, etenkin auringossa palaneelle iholle. Kliinistä tehokkuutta ei ole vielä osoitettu, mutta aloe vera ei ole haitaksi ja se voi auttaa rauhoittamaan palanutta ihoa, joten sitä kannattaa kokeilla ”, Dermatican konsultoiva ihotautilääkäri Natalie Spierings kertoi The Independentille.

Auringonpolttaman hoidossa vaihtoehtona voi olla myös etsiä after sun -tuote, joka sisältää aloe veraa.

”Kun ihosi on palanut, pitäisi sinun ajatella viilennä ja korjaa. Paras tapa tähän on laittaa tuotetta, jossa on paljon vettä ja paljon aloe veraa – mitä luonnollisempi ja hellempi, sen parempi'”, Bolder neuvoi.

”Aloe veralla on melko vaikutavia viilentäviä, parantavia ja antiseptisiä ominaisuuksia, joten se pesee yleisen after sun -tuotteen joka kerta”, hän lisäsi.

The Independentin mukaan after sun -tuotteen käyttö voi olla hyödyksi, kunhan varmistat, että ainesosat ovat helliä ja mahdollisimman luonnollisia. Jos et kuitenkaan ole aivan varma, onko jokin tietty after sun -tuote enemmän hyödyksi vai onko siitä vain haittaa, on silloin turvallisin vaihtoehto todennäköisesti kirkas aloe vera -geeli.

Voit lukea lisää auringonpolttamasta ja sen hoidosta esimerkiksi Terveyskirjastosta.

Muista levittää aurinkosuojaa ihollesi ennen aurinkoon menoa ja lisää sitä säännöllisesti noin parin tunnin välein sekä aina sen jälkeen, kun olet esimerkiksi käynyt uimassa tai muuten kastunut. Huolehdi, että suojakerroin on riittävän korkea.

Lähde: Metro, The Independent


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.