Mielessä pyörivät ajatukset voivat syödä seksin nautinnollisuutta.

Seksin on tarkoitus olla nautinnollista, mutta jos ajatukset lähtevät laukalle eikä seksin aikana ole läsnä, saattaa sen nautinnollisuus vähentyä. Cosmopolitan UK:n mukaan ajatusten harhailu seksin aikana tai vaikeudet olla todella läsnä hetkessä ovat yleisiä; sitä tapahtuu toisinaan kaikille huolimatta sukupuolesta, seksuaalisuudesta tai siitä, kuinka kokenut seksin saralla on.

Jos tämä kuulostaa tutulta, ei huolta! Erilaisilla tavoilla voi opetella olemaan paremmin läsnä hetkessä ja hiljentämään mielessä pyörivät ajatukset, huolet ja murheet seksin ajaksi.

Seksiterapeutti, psykoterapeutti ja Great Sexpectations -kirjan julkaissut Gemma Cribb listasi Cosmolle viisi tapaa, jotka auttavat oppimaan olemaan paremmin läsnä ja todella nauttimaan seksistä, ja suomensimme hänen neuvonsa alle.

Valmistaudu ennen seksiä

Cribbin mukaan monilla ihmisillä on vaikeuksia saada mielestä pois kaikki muu, mitä elämässä on meneillään ja todella keskittyä seksikokemukseen. Yksi tapa auttaa itseä siirtymään arjesta makuuhuoneen puolelle, on tehdä pieni self-care-rituaali ja valmistautua ennen seksiä. Aivan kuin ennen treffeille menoa, suihkussa käyminen, hajuveden suihkauttaminen ylle ja johonkin seksikkääseen pukeutuminen auttaa mieltä keskittymää siihen, mitä on tulossa eikä siihen, mitä tapahtui päivän aikana.

Samaan tapaan kun kotia valmistellaan vieraiden tuloa varten, on seksikkään ympäristön luominen tapa tehdä seksistä hieman tavallisesta poikkeavaa, mikä Cribbin mukaan parantaa keskittymistä ja hetkeen uppoutumista. Seksikästä ympäristöä voi luoda muun muassa valmistelemalla vuoteen, sytyttämällä kynttilöitä sekä laittamalla soimaan sopivaa musiikkia.

Löydä yhteys kehoosi

Seksin aikana halutaan keskittyä fyysiseen kokemukseen ja yhteyteen, jonka kokee seksikumppanin kanssa. Päästäkseen pois omasta mielestä, monien täytyy Cribbin mukaan tehdä ennen seksiä tekoja, jotka auttavat olemaan yhteydessä omaan kehoon.

Rentouttava suihku, itsensä (tai toinen toisensa) hierominen ja jopa venyttely tai meditointi hengitykseen keskittyen auttavat päästämään irti ajatuksista sekä muista ulkoisista häiriötekijöistä ja keskittymään itseensä ja sisimpäänsä. Jos näitä ei voi tehdä ennen seksiä esimerkiksi aika- tai muiden rajoitteiden takia, voi siitä olla apua, että hellästi rohkaisee lisääntynyttä tietoisuutta kehon tuntemuksista liikkuessa ennen seksiä.

Ota katsekontakti

Jos sinulla on katsekontakti kumppanisi kanssa, on vaikea olla missään muualla mielessäsi, Cribb muistuttaa. Silmien avaaminen ja pitäminen auki seksin aikana voi auttaa pysymään läsnä, olemaan yhteydessä kumppaniin ja reagoimaan seksikokemuksen tunnelman sekä energian muutoksiin.

Cribbin mukaan joissakin tantrisissa perinteissä pariskuntia on rohkaistu viettämään aikaa istuen vastakkain ja hiljaa pitäen katsekontaktia ja hengittämään yhdessä ikään kuin seksin alkusoittona. Kun tätä tekee muutaman minuutin ajan ennen seksiä – yhteisenä meditaatioharjoituksena – voi se todella auttaa löytämään yhteyden kumppaniin ja puhdistamaan mielen ajatuksista ennen seksiä.

Puhu

Esimerkiksi elokuvissa harvemmin nähdää puhuvia pareja seksikohtauksissa. Cribbin mukaan on oletus, että jos todella tuntee kumppaninsa, ei silloin pitäisi kysyä, mistä hän pitää tai kertoa itse, mistä pitää seksin aikana. Vaikka kumppanin mieltymyksiä oppii, voi kommunikoiminen seksin aikana auttaa pysymään läsnä ja estää ajatuksia harhailemasta.

Positiivisen palautteen antaminen (‘Minä niiiin pidän tästä!’) tai ohjeiden antaminen (‘Nauttisin niin kovasti, jos voisit tehdä tuon kovemmin’) ja palautteen sekä ohjeiden pyytäminen voivat Cribbin mukaan pitää keskittyneenä omaan ja kumppanin kokemaan kokemukseen.

Älä juurru rutiineihin

Kun jostakin tulee rutiinia, voi kokemuksesta antautua mielensä vietäksi eikä enää kiinnitä huomiota tai edes välttämättä muista koko kokemusta enää. Cribbin mukaan kaikilla on kokemusta siitä, kun ajaa tai kävelee tuttua reittiä eikä lopulta muista kulkeneensa sitä. Samaan tapaan jos seksin aikana noudattaa aina samoja tapoja ja rutiineja, voivat ajatukset alkaa harhailla muualle ja enää ei kiinnitä huomiota tai muista kokemusta.

Fantasioiden toteuttamisella, eri seksiasennoilla, eri sijainneilla tai eri rooleilla leikittely voi tuoda seksiin jotain uutta ja pitää ajatukset hiljaisena sekä itsensä läsnä hetkessä.

Lähde: Cosmopolitan UK