On olemassa huomattavan suuri mahdollisuus sille, että rakastat kahvia – kyseessähän on kuitenkin maailman suosituin juoma! Nautiskeluhetkiä korkealuokkaisissa kahviloissa upeilla sekä ainutlaatuisilla valikoimillaan tai pikakahviloissa, jotka tarjoavat piristettä tien päällä – kahvia on kaikkialla ympärillämme, sillä korkea kysyntä pakottaa kasvattamaan tarjontaa luoden yhä kätevämpiä tapoja kahvihetkistä nauttimiseksi.

Mutta toisaalta, mikä olisi mukavampaa kuin nauttia kahvista kiireettömästi kotioloissa, juuri omien mieltymysten mukaan? Olet väärässä, jos luulet tämän vaativan mittavan kokoista budjettia tai paljon pöytätilaa – jatka lukemista selvittääksesi, olisiko jo korkea aika investoida kahvinkeittimeen.

Suuri päätös – mistä aloittaa pohdinta?

Kun tarkoituksena on hankkia kahvinkeitin, voi päätös tämän suhteen olla itselle varsin tärkeä, eikä ainoastaan siksi, että kyseinen investointi saattaa joissain tapauksissa tuntua kalliilta, mutta myös siksi, että se tulee todennäköisesti muuttamaan tottumuksia kahvin suhteen.

Riippuen hankitusta kahvinkeittimestä, voidaan makunautinto täydentää valmistukseen liittyvällä rituaalilla tai suosia yhden painalluksen taktiikkaa. Vaihtoehtoisesti voidaan myös kipaista lähimpään kahvilaan työmatkan ohessa ja napata kahvi mukaan.

Sinun on tehtävä oikea päätös henkilökohtaisten mieltymystesi, taitojesi ja tarpeidesi
mukaan.

Automaattisella kahvinkeittimellä voidaan valmistaa lukuisia erilaisia kahvijuomia nopeasti ja ilman suurta päänvaivaa. Vaihtoehtoisesti, jos haluat muuttaa omia tottumuksiasi kahvin suhteen ja oppia valmistamaan kahvia manuaalisesti – valitse espressokeitin, jolla voit valmistaa lukuisia erilaisia kahvijuomia! Tämä vaatii tosin taitoa ja tulee kestämään kauemmin, kuin automaattisilla kahvinkeittimillä keittäminen, mutta täten voidaan tutkia ja kokeilla kahvinvalmistukseen liittyviä näkökohtia ja oppia, miten valmistetaan juuri omiin mieltymyksiin soveltuva juoma.

Nämä näkökohdat huomioiden suodattimella varustettu kahvinkeitin voisi toimia oivana kompromissina edellä mainittujen välillä. Ehkä klassisin suodatinkeitin ja lähes jopa ikoniseksi tunnustettu on Moccamaster. Kyseinen keitin tarjoaa juuri sopivan suhteen automaattista ja manuaalista prosessointia.

Omat mieltymykset voidaan tämän myötä huomioida, samalla kuitenkin varmistuen siitä, että keitin valmistaa laadukkaan lopputuotteen kerrasta toiseen. Odottelulle ei jää aikaa kuin muutama minuutti, jonka jälkeen päästään nauttimaan kirkkaan täyteläisestä suodatinkahvista. Kahvia voidaan tarvittaessa valmistaa suuriakin määriä vaikka mukaan napattavaksi.

Kahvinautintoa voidaan muokata myös papujen valinnalla – pystytään rajaamaan parhaat erät, olipa kyseessä sitten paikallisen kahvipaahtimon, verkkokaupan tai suosikkikahvilasi tuote – kaikki nämä myyvät papuja kahvin ystäville kotikäyttöön, jonka myötä päästään parhaassa tapauksessa nauttimaan jopa mausta, jota on opittu arvostamaan kahvilan puitteissa.

Jos et ole varma tulisiko sinun muuttaa mitään vai kenties pysyä rutiineissasi – oli se sitten kahvin uuttaminen suoraan kuppiin tai kahvilapalveluiden suosiminen – vastaa näihin viiteen simppeliin kysymykseen ymmärtääksesi, olisiko korkea aika siirtyä seuraavalle tasolle kahvien maailmassa. Nämä opastavat sinua oikeaan suuntaan ja auttavat päätöksenteossa.

Jos vastaan useimpiin näistä kysymyksistä ”kyllä”, on aikasi koittanut – tarvitset kahvinkeittimen.

Välitänkö kustannuksista?

Kaikkien mahdollisten monimutkaisten ohjelmistojen, ominaisuuksien ja uniikkien ulkomuotojen sekä korkealuokkaisten valmistusmateriaalien johdosta osa kahvinkeittimistä voi tuntua järjettömän hintavilta, mutta on myös kahvinkeittimiä, jotka saadaan lunastettua alle 100 eurolla.

Laskelmoidaanpa hieman – kahvin nauttiminen paikallisessa kahvilassa kahdesti päivässä kuukauden ajan osoittautuu jo reilusti kalliimmaksi kuin yksinkertaisen kahvinkeittimen hankkiminen! Käytämme paljon rahaa kahviin. Elävänä todisteena tästä toimii kahvia tarjoilevien toimipisteiden määrän kasvu, mikä on suurten asiakasvirtojen tulosta.

Istahdapa hetkeksi ja ala miettimään, kuinka paljon olet kuluttanut kahvia kuluneen kuukauden aikana. Tajuat pian, että hyvän kahvin valmistaminen kotona on pitkällä tähtäimellä reilusti halvempaa. Tähänkin liittyy toistuvia kuluja, kuten papujen ja varaosien hankkiminen, mutta et kuitenkaan joudu maksamaan pahvikupeista, henkilökunnan palveluista ja kahvilan vuokrasta. Jos suosikkikahvilasi sijaitsee kaupungin pääkadulla, voit vain kuvitella kuinka mittavia vuokrat tällaisilla alueilla voivat olla, puhumattakaan lukuisista muista kahvilan liiketoimintaan liittyvistä kuluista, jotka on katettava.

Välitänkö kätevyydestä?

Tämä on yksinkertaista – onko tavoitteenasi pystyä valmistamaan hyvää kahvia aina kun sitä tarvitset? Riippumatta siitä, onko kyseessä todella aikainen aamu, jolloin mikään kahvila ole vielä auki, tai myöhäinen ilta, jolloin ei oikein viitsisi enää lähteä ulos, mutta kaipaisi kuitenkin sitä kuohkeaa, kofeiinitonta cappuccinoa.

Tallustelitpa sitten pyjamassa tai viihdyttäisit vieraitasi kotibileissä – pöydällä seisova kahvinkeitin osoittautuu usein todella käteväksi kapistukseksi. Osa automaattisista keittimistä pystyy valmistamaan jopa kaksi juomaa samanaikaisesti. Lisäksi, jos sinulla ei ole aikaa nauttia kahvista kotona ja haluat napata kahvisi mieluummin mukaasi – tämäkin onnistuu. Valmista kahvi kotona ja kaada se matkakuppiin. Säästät aikaa välttyessäsi jonottamiselta fanaattisten kahvinkuluttajien kanssa.

Välitänkö laadusta?

Kotona valmistetut ruoat ja juomat ovat pääsääntöisesti aina laadukkaampia ja laatuun on mahdollista omilla toimillaan vaikuttaa, koska tiedät minkä kanssa olet tekemisissä ja mitä valmistustapaa tulisi suosia. Tämä pätee siis ainakin jossain määrin. Hankit omat papusi, jauhat ne, käytät niitä haluamallasi tavalla, valitset maidon – joko kaupasta, torilta tai paikalliselta tuottajalta ja päätät suosia joko kasvipohjaista tai täysrasvaista maitoa.

Päätös on täysin sinun. Olisi kuitenkin epäreilua väittää, että kahvilaketjut eivät välittäisi laadusta, mutta todennäköisesti eivät nämä ainakaan tavoittele niin korkeaa laatua mihin kotona on mahdollista kurkottaa. Olet myös itse vastuussa kahvinkeittimesi puhdistamisesta ja varmistat täten hygieenisyyden parhaaksi katsomallasi tavalla. Kaiken lisäksi, on myös helpompi vaihdella eri papulajikkeiden ja paahtoasteiden välillä, toisin kuin tietyissä kahviloissa, jotka perustuvat tiettyjen sekoitusten käyttämiseen, minkä myötä he eivät voi järjettömän paljoa makukokemukseen enää vaikuttaa.

Välitänkö planeetastamme?

Jokainen noudettu kahvikuppi kasvattaa ihmiskunnan luomaa jätekasaa. Jos nautit kahvia päivittäin – tällä on todellakin vaikutusta planeetallemme huolimatta siitä, ettet havaitse näitä seurauksia heti. Vaikka kierrättäminen onkin nykyään trendikästä, ei sekään täysin ratkaise tätä ongelmaa, sillä kierrättäminenkin kasvattaa hiilidioksidipäästöjä ja energiankulutusta. Mitä tulee kahvikuppeihin – suurinta osaa (yli 99,75 %) niistä ei kierrätetä.

Kahvin juominen kotona ja uudelleenkäytettävien kuppien suosiminen keventävät planeettamme kuormitusta. On olemassa myös paljon vaihtoehtoja uudelleenkäyttää haudutetut kahvijauhot – lannoitteissa, kuorintatuotteissa tai jopa hiusten kasvun tehostajissa.

Välitänkö oppimisprosessista?

Kahvin valmistaminen kotona vaatii tietotaitoa – vähemmän, jos hankitaan automaattinen tai kapselikeitin, jotka ovat melko yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä, mutta huomattavasti enemmän, jos hankitaan esimerkiksi espressokeitin. Tässä tapauksessa on harjoiteltava täydellisen vaahdotuksen salat ja ymmärtää, miten jauhatus sekä tiivistysprosessi vaikuttavat makuun. Syvään päätyyn sukeltaessa voidaan alkaa jopa leikittelemään erilaisilla portafilter-tuotteilla ainutlaatuisten tulosten saavuttamiseksi.

Jos oppimisprosessi kiinnostaa – tarvitset kotiisi kahvinkeittimen. Jos olet jo päättänyt hankkivasi kahvinkeittimen ja pohdiskellut tarpeitasi valitaksesi juuri itsellesi sopivimman tuotteen, markkinat ovat täynnä vaihtoehtoja jokaiseen makuun. Kaikki alkaa kahvinkeittimen hankinnasta, mutta kuka tietää, ehkä sinut tullaan vielä tuntemaan varsinaisena baristana ystäviesi keskuudessa.