Eri koirat sietävät kylmyyttä eri tavoin, mutta kylmää kestävä paksuturkkinen koirakaan ei viihdy kylmässä autossa.

Moni tietääkin jo, ettei koiraa saa jättää kesällä yksin kuumaan autoon. Sama sääntö pätee myös talvipakkasilla: koiraa ei saa jättää autoon yksin, muistuttaa Agria Eläinvakuutus.

Vaikka auto olisi lämmin ja sillä olisi juuri ajettu, laskee lämpötila auton sisällä hyvin nopeasti, kun auto on sammutettu ja paikallaan pakkassäällä. Auto ei silloin ole sopiva paikka koiralle pitkäksi ajaksi.

Pienessä tilassa koira ei pääse juurikaan liikkumaan ja pitämään itseään lämpimänä. Lisäksi tiiviissä tilassa ilma muuttuu myös nopeasti kosteaksi sekä kylmäksi.

Ruotsissa maatalousvirasto Jordbruksverketin laatimien säännösten mukaan koiraa ei saisi jättää valvomatta autoon, kun ulkolämpötila on yli +25 ˚C tai alle -5 ˚C. Suomessa samaa sääntöä ei ole (vielä), mutta se on Agria Eläinvakuutuksen mukaan hyvä perussääntö, jos mietit voiko koiran jättää yksin autoon esimerkiksi kauppareissun ajaksi vai onko koira parempi viedä ensin suosiolla kotiin.

Paikallaan ollessa tulee kylmempi kuin liikkuessa

Eri koirat sietävät kylmyyttä eri tavoin muun muassa rodusta ja turkin laadusta riippuen. Agria Eläinvakuutus kertoo tiedotteessa, että paksuturkkiset, arktiset rodut palelevat harvoin kovilla pakkasillakaan, kun taas ohutturkkiset, hoikat koirat voivat tarvita lämmittävän takin jo syksystä lähtien.

Rodusta ja turkista riippumatta kaikki koirat pysyvät parhaiten lämpiminä liikkuessaan. Eli siinä on suuri ero, tehdäänkö -10 asteessa reipas vartin kävelylenkki vai odotetaanko sama aika kylmässä autossa.

Vaikka koira kestäisi kylmää kävelylenkillä, sille voi silti tulla kylmä hyvinkin nopeasti kylmässä autossa. Kylmää kestävä paksuturkkinen koirakaan ei siis viihdy kylmässä autossa.

Koiralle voi tulla pakkasella paleltumia erityisesti ulkoneviin ruumiinosiin, kuten tassuihin ja korviin.

Lämmittävät tarvikkeet autoon

Talven automatkoille kannattaa varautua lämmittävien tarvikkeiden kanssa. Agria Eläinvakuutuksen mukaan koiralle kannattaa ottaa autoon mukaan kuiva ja lämmin alusta, jonka päällä koira voi maata esimerkiksi harrastuksen tai pitkän kävelylenkin jälkeen auton lämpiämistä odotellessa.

Koiralle tulee kylmässä autossa helposti entistä kylmempi, jos sen tassut ja turkki ovat kosteat. Siksi mukana kannattaa olla esimerkiksi pyyhe, jonka avulla koiraa voi kuivata ja jonka päällä koira voi maata ja kuivatella.

Lisäksi on hyvä olla mukana viltti, peitto tai koiran takki, jonka voi tarvittaessa laittaa koiran päälle lämmikkeeksi.

Lähde: Agria Eläinvakuutus