Useimmat ihmiset eivät ajattele hampaitaan kovin paljon, ainakaan ennen kuin on aika mennä hammaslääkäriin.

Mutta hampaamme ovat itse asiassa ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen osa kehoamme – ja siksi niillä on tärkeä rooli myös muissa asioissa, kuin vain pelkästään ruokamme jauhamisessa. Sukella hetkeksi, tai pitäisikö sanoa antaudu jauhettavaksi hampaiden kiehtovaan maailmaan!

Hampaasi ovat yhtä ainutlaatuisia kuin sormenjälkesi
Jos olet rikossarjafani, olet todennäköisesti kuullut etsivien pyytävän uhrin hammaskarttatietoja. Tämä johtuu siitä, että hampaasi ja kielesi ovat yhtä ainutlaatuisia kuin sormenjälkesi, ja niitä voidaan käyttää tunnistamaan sinut. Oikeuslääketieteen asiantuntijat voivat tehdä tämän useilla eri tavoilla, vaikka tärkein on verrata hammaskarttaa, puuttuvia hampaita ja muita hammasröntgenkuvissa havaittuja elementtejä.

Hampaita voidaan käyttää kantasoluterapiaan
Kun puhumme kantasolujen käytöstä sairauksien hoidossa, keskitymme tyypillisesti yhteen monista eri tyypeistä, mukaan lukien rasvapohjaiset kantasolut, joita käytetään joissakin regeneratiivisissa hoidoissa, ja solut, joita löytyy luuytimestä ja joita voidaan käyttää tietyissä syöpähoidoissa. Hampaissamme on kuitenkin myös kantasoluja. Erityisesti hampaat sisältävät mesenkymaalisia kantasoluja, joista voi tulla kymmeniä erityyppisiä kudoksia ja joita on käytetty hoitamaan erilaisia ​​sairauksien vaurioita, kuten tyypin 1 diabeteksen ja sydänkohtausten aiheuttamia vaurioita.

Hampaasi ovat lujin osa kehoasi
Jos sinulla ei ole elämäsi aikana murtunut yhtään luuta, mutta hampaasi on haljennut usein, voi olla vaikea uskoa, että hampaasi sisältävät kehosi vahvimpia aineita, emalia ja dentiinia, jotka ovat vahvimpia kuin luusi. Huolimatta siitä, kuinka vahvoja ne ovat, emali on kuitenkin erityisen haavoittuva, koska se ei kasva takaisin vahingoittumisen jälkeen. Siksi on tärkeää olla varovainen hoidettaessa hampaita, myös valkaistaessa, koska mahdolliset emalivauriot voivat tehdä hampaistasi alttiita paheneville vaurioille, kuten reikiintymiselle.

Synnyt kaikkien hampaidesi kanssa
Vaikka synnymme hampaattomina, ovat hampaamme valmiina odottamassa puhkeamista ”piilossa”, jopa ne viisauden hampaat, jotka puhkeavat vasta aikuisiällä.

Tiesitkö sinä kaikkea tätä hampaistasi? Jaa myös kavereille!

Lue myös: Viisi yllättävää tapaa pilata hampaat

Lähde: Women Daily Magazine