Viisi yllättävää tapaa pilata hampaat

Ole kiltti hampaillesi, sillä niiden korjaaminen maksaa enemmän kuin niiden huoltaminen.

Hampaat eivät uusiudu niin kuin hiukset tai kynnet, joten niistä täytyy pitää huolta, ettei suuhun päädy tekohampaat. Alle on listattu muutamia virheitä, joita hampaiden hoidossa tehdään, mutta ne eivät ole ehkä niin yleisessä tiedossa kuin pitäisi.

Älä pilaa hampaitasi näin:

1. Harjaaminen liian kovaa

”Jos harjaat hampaasi liian voimakkaasti, saatat kuluttaa pois hammaskiillettä ja aiheuttaa herkyyttä ja jopa ikenien vetäytymistä”, sanoo hammaslääkäri Nuntiya Kakanantadilok. Hän ohjeistaa hankkimaan pehmeillä harjaksilla varustetun hammasharjan ja liikuttamaan sitä pienissä ympyröissä, ei sivulta sivulle.

2. Liiallinen valkaisu

On normaalia haluta valkoisemmat hampaat ja ihmisen vanhentuessa hampaat tummuvat. Valkaisun kanssa ei kuitenkaan kannata liioitella. ”Periaatteessa altistat hampaasi miedolle hapolle. Liiallinen valkaisu voi heikentää hammaskiillettä. Ajan kanssa jopa mietokin happo voi alkaa kuluttaa hampaiden mineraaleja, saaden hammaskiilteen huokoiseksi ja lopulta hajoamaan ja herkistymään”, Kakanantadilok kertoo. Hänen mukaan myytävät valkaisunauhat ovat miedompia kuin hammaslääkärissä tehtävät valkaisut.

3. Kuuma pitsa ja kylmä juoma

Kun haukkaat palan kuumasta pitsasta, laajennat samalla hammaskiillettäsi. ”Sitten hörppäät kylmää kokista, ilman pilliä, jolloin tapahtuu supistumista”, sanoo hammaslääkäri Richard H. Price. Tämä voi luoda vertikaalin, todella ohuen särön hammaskiilteeseen, mikä voi johtaa hajoamisiin ja tahroihin. ”Se on samanlaista kuin mitä tapahtuu posliinilautaselle, kun se laitetaan kuumasta kylmään”, Price kertoo.

”Hampaat laajenevat tai supistuvat lämpötilan muuttuessa. Kun niin tapahtuu ja jos se tapahtuu liian nopeasti, se on vahingollista”, kertoo Paul Casamassimo, Pediatric Oral Health Researchin ja Policy Center for the American Academy of Pediatric Dentistryn johtaja. Yksi ratkaisu tämän välttämiseksi on toimia kuin Price: syö kuumaa pitsaa haarukalla ja veitsellä.

4. Väärän hammastahnan käyttäminen

Valitse hammastahna, joka ei ole liian hiova. Sen lisäksi käytä tahnaa, jossa on fluoria. Se ei pysty kasvattamaan uudelleen hammaskiillettä, mutta sillä on iso rooli hampaiden vahvistamisessa. ”Se on kuin laittaisi suojaavan sadetakin tai vahaisi autoaan”, sanoo hammaslääkäri Martha Ann Keels.

5. Hampaiden käyttäminen työkaluna

Tämä voi kuulostaa kahjolta, mutta monet tekevät niin hajamielisnä. ”Hampaat on tarkoitettu pureskelemaan ruokaa ja näyttämään kivalta, kun hymyilet, ei aukaisemaan karkkipapereita tai puremaan jääpaloja”, sanoo hammaslääkäri Warren Brill. Jos käytät hampaitasi avaamaan kynsilakkapulloja, olutpulloja tai mitä tahansa muuta, voit aiheuttaa mikrosäröjä, joita ei Kakanantadilokin mukaan huomaa välttämättä vuosiin. Moinen hampaiden väärinkäyttö voi johtaa myös lohkeamiin tai paikkojen irtoamiseen.

Lähde: Yahoo! Shine


David Hasselhoff tarjoaa 20 ilmaiskierrosta

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Wheelz-kasinolle.
  • Kun ilmainen pelitili on rekisteröity, tilillesi ilmestyy 20 ilmaiskierrosta ilman omaa talletusta!
  • Tallettajat saavat lisäksi 300€ bonuksen + 100 ilmaiskierrosta lisää.