Onnellinen, seesteinen parisuhdekin voi kaivata toisinaan piristystä.

Olitpa ollut kumppanisi kanssa joitakin kuukausia tai vuosia, kun kuherruskuukausivaihe on ohi, voi suhde helposti ajautua saman, arkisen rutiinin toistamiseen. Vaikka suhteessa olisi kaikki hyvin, on siitä hyvä pitää huolta ja yrittää välttyä siltä, että suhde alkaisi kuihtua.

”Parisuhteet ovat kuin kasveja: jos niitä ei kastele ja ravitse, ne lopulta kuolevat”, psykoterapeutti ja parisuhdeasiantuntija Parisa Ghanbari totesi Bustlelle.

Jo pienillä teoilla voi olla suuri merkitys, kun pyrkii pitämään parisuhteen hyvinvoivana ja auttaa sitä kukoistamaan. Bustle listasi tällaisia tekoja, joita voit kumppanisi kanssa ottaa tavoitteeksi toteuttaa vuoden 2022 aikana, ja näin auttaa parisuhdetta pysymään onnellisena ja sopusointuisena.

1. Kokeilkaa uutta harrastusta yhdessä

Onko vapaa-aika täynnä tv-ohjelmien katselua tai sosiaalisen median selailua? Uudesta harrastuksesta voisi tolla tällöin iloa. Miettikää jokin harrastus, josta voisitte nauttia yhdessä, ja sen jälkeen vain tuumasta toimeen!

Yksi vaihtoehto on myös aloittaa kuntoilu yhdessä. Bustlen mukaan tutkimuskin on osoittanut, että kaksi kolmesta (66%) yhdessä kuntoilevasta parista on todennut tavan parantaneen parisuhdetta.

2. Aikaa todella kuunnella toista

Bustlen mukaan Ghanbari suosittelee pariskuntia varaamaan 3-5 minuuttia joka päivä aktiivista kuuntelua varten. Tuona hetkenä on tarkoitus keskittyä täysin kumppaniin ja siihen mitä hän kertoo ajatuksistaan sekä tunteistaan.

”Ajatuksena on saada kumppani tuntemaan, että hän tulee kuulluksi ja ymmärretyksi”, Ghanbari selitti.

Arjen pyörteissä on helppoa unohtaa tehdä aikaa toisilleen, joten tämä on oiva tapa kiireisille pareille ottaa hetki siihen, että todella on läsnä toisen kanssa.

3. Deitti-ilta ainakin kerran viikossa

Butlten mukaan vakiintuineissa parisuhteissa on usein taipumus jättää yhteinen laatuaika vähälle huomiolle. Vaikka takana olisi jo vuosia yhdessäoloa ja saman katon alla asumistakin, on tärkeä jatkaa ”deittailua” yhdessä.

Kun omistaa yhden illan viikosta deitti-illaksi, voi sillä oll suuri merkitys. Deitti-ilta voi olla millainen tahansa: halutessaan voi pukeutua hienommin ja lähteä ulos hienoon ravintolaan tai pitää kotona vaikkapa peli-illan tai kokata yhdessä.

4. Neljän kimppa kokeiluun

Tässä tarkoitus ei suinkaan ole ottaa kahta ihmistä teidän lisäksenne lakanoiden väliin – toki jos se kumpaankin kiehtoo, niin antaa palaa! Tämä on kuitenkin viattomampi neljän kimppa: ystävystykää toiste parien kanssa.

Bustlen mukaan se on tapa nähdä muita ihmisiä samalla, kun viettää aikaa kumppaninsa kanssa, mutta se voi myös parantaa omaa parisuhdedynamiikkaa.

”Kun ihmiset näkevät kumppaninsa olevan tekemisissä muiden ihmisten kanssa, se vaikuttaa antavan heille uuden näkökulman, kuten ’Katso, muut ihmiset pitävät hänestä myös”, tohtori Kathleen Holtz Deal sanoi.

”Näet asioita, jotka saavat sinut arvostamaan enemmän kumppaniasi kuin näet päivittäisessä kotielämässä”, hän jatkoi.

Jos sinulla ja kumppanillasi ei ole juurikaan pariskuntia ystävien joukossa, koettakaa löytää sellaisia tämän vuoden aikana. Esimerkiksi uuden yhteisen harrastuksen aloittamalla on mahdollista myös tutustua uusiin ihmisiin ja löytää pariskuntakavereita.

5. Ottakaa seksikalenteri käyttöön

Piristäkää parisuhdetta kokeilemalla jotain uutta makuuhuoneen puolella. Tässä voi auttaa esimerkiksi seksikalenteri, jonka tekee yhdessä ja ylläpitää sitä läpi vuoden.

Keskustelkaa ensin siitä, mihin molemmat suostuvat ja mikä tuntuu hyvältä. Tämän jälkeen valitkaa jokaiselle vuoden kuukaudelle yksi uusi asento, tekniikka tai lelu, jota kokeilette yhdessä.

Bustlen mukaan tämä on mainio tapa tehdä seksielämä rikkaammaksi ja samalla löytää uusia puolia niin toistenne vartaloista kuin mieltymyksistä.

6. Vaihtelua maisemiin

Nyt on käynnistynyt kolmas koronapandemian värittämä vuosi, mutta se ei tarkoita, etteikö maiseman vaihtaminen olisi mahdollista. Kun tilanne sen mahdollistaa ja on turvallista toteuttaa jonkinlainen reissu, valitkaa yksi mieluinen kohde ja suunnatkaa sinne, edes viikonloppureissulle.

Koronaturvallinen vaihtoehto on suunnitella staycation omalla asuinalueella esimerkiksi menemällä yöksi tai pariksi ylelliseen hotelliin tai lähtemällä vaikka luontoretkelle telttailemaan johonkin ajomatkan päähän. Bustlen mukan maisemanvaihdos ja yhteiset seikkailut eivät koskaan ole huono idea.

7. Rakkauden kielet käyttöön

Jos ette kumppanisi kanssa jo tiedä, millaisia rakkauden kielenne ovat, selvittäkää ne. Rakkauden kieliä on yhteensä viisi ja kun tuntee omansa sekä kumppaninsa kielen, auttavat ne ymmärtämään paremmin, miten toinen haluaa tulla rakastetuksi ja miten sen voi huomioida parisuhteessa (lue lisää rakkauden kielistä täällä).

Kun rakkauden kielet ovat selvillä, koettakaa sen jälkeen ottaa osaksi elämäänne pienet eleet, jotka kertovat siitä, miten hyvin tunnette toisenne. Bustlen mukaan jos esimerkiksi kumppanisi rakkauden kieli on lahjat, voit seuraavalla kauppareissulla ostaa hänelle lehden, josta hän pitää, sekä lempikarkkiaan.

8. Oppikaa ennakoimaan toistenne tarpeita

Ghanbarin mukaan tämän ei aina tarvitse tarkoittaa isoja eleitä. Sen sijaan tämä voi olla niinkin yksinkertaista, että valmistat kumppanillesi kupillisen teetä työpäivän jälkeen, jos tiedät hänellä olleen stressaava päivä.

”Me kaikki arvostamme sitä, kun tarpeemme ja halumme huomioidaan ilman, että meidän itse välttämättä täytyy ilmaista ne”, Ghanbari totesi Bustlelle.

9. Pieniä yllätyksiä läpi vuoden

Kun vuosi etenee, koettakaa suunnitella pieniä yllätyksiä toisillenne silloin tällöin. Tämä on mainio tapa myös ottaa toisen rakkauden kieli huomioon.

Bustlen mukaan olipa yllätys mmitä tahansa – liput kumppanin lempibändin keikalle tai se, että peset kaikki pyykit ja laitat puhtaat, kuivat vaatteet paikolleen hänen puolestaan – auttaa se osoittamaan kumppanillesi, että välität.

10. Keskustelkaa tulevaisuudestanne

Koettakaa säännöllisesti keskustella yhdessä siitä, millaiseksi näette tulevaisuutenne – yli vuoden 2022. Keskustelussa voi käydä läpi muun muassa sitä, haluatteko perustaa perheen jonkin tietyn ajan kuluessa tai suunnitteletteko oman kodin ostamista tai tietynlaista matkaa.

Bustlen mukaan nämä ovat isoja päätöksiä, jotka vaativat sen, että molemmat ovat samalla sivulla. Tästä syystä säännöllinen keskustelu siitä, millaiseksi tulevaisuuden näkee, voi auttaa teitä saavuttamaan sen, mitä haluatte.

Lähde: Bustle