Äideillä on omat kirjoittamattomat sääntönsä siihen, mitä leikkipuistossa ei saa tehdä.

Leikkipuistot voivat vaikuttaa ensisilmäyksellä rennoilta ja iloisilta paikoilta viettää laatuaikaa yhdessä lasten kanssa, ja nauttia vapaa-ajasta. Sitä ne eivät kuitenkaan välttämättä ole.

Leikkipuisto on täynnä erilaisia kirjoittamattomia sääntöjä niin lapsille kuin aikuisillekin, ja sosiaaliset paineet käyttäytyä juuri oikein ovat suuret. Eivät nimittäin pelkästään lapset, vaan myös aikuiset voivat kerätä paheksuvia katseita osakseen, jos he tekevät vääriä asioita leikkipuistossa.

Tässä ovatkin äitien kirjoittamattomat säännöt siitä, mitä aikuiset eivät missään nimessä saa tehdä leikkipuistossa, elleivät halua olla paheksunnan kohteena ja pahimmillaan päätyä riitelemään muiden vanhempien kanssa.

 1. Annat lapsesi omia jonkun laitteen
  Niin kivaa kuin Sami-Petterillä onkin keinuissa, et sinä saa antaa lapsesi omia laitetta, johon on jo muodostunut muiden lasten muodostama jono. Lopeta vauhdin antaminen Sami-Petterille hyvissä ajoin, kun huomaat, että muutkin haluavat keinua.

 2. Nappaat lapsesi lelun takaisin toiselta lapselta
  Jos toinen lapsi ottaa Sami-Petterin kuorma-auton hiekkalaatikolla, älä käyttäydy samalla tavalla kuin lapsi, ja riuhtaise lelua saman tien takaisin! Käyttäydy kuin kypsä aikuinen, ja pyydä lelua ystävällisesti takaisin, tai kerro lapselle, että hänen täytyy pyytää ensin lupa lelun lainaamiseen.

 3. Annat lapsesi leikkiä liian isojen lasten laitteissa
  Joihinkin laitteisiin on ihan tarkoituksella suunniteltu ikärajat, ja kyllähän sinä itsekin näet, ettei kaksivuotias Sami-Petteri voi vielä kiipeillä esteradalla isojen lasten kanssa. Sinulle ei ole mitään oikeuttaa suuttua, jos Sami-Petteri jää liian vaikeassa laitteessa isompien lasten jalkoihin.

 4. Uppoudut selaamaan puhelintasi
  Vaikka lapsesi leikkii mielellään myös muiden lasten kanssa, on hänelle myös tärkeää, että sinä olet ainakin jossain määrin menossa mukana. Hän tuskin arvostaa vanhempanakaan muistoja, joissa sinä kiinnitit huomiota vain puhelimeesi, ja hän jäi leikkipuistossa täysin ilman huomiotasi.

 5. Annat lapsesi vaeltaa keinujen eteen
  Me kaikki tiedämme, että keinuissa ei ole jarruja. Jos annat Sami-Petterin vaeltaa keinujen eteen, on olemassa suuri riski, että keinuva lapsi kolkkaa hänet kumoon. Jos näin käy, kyseessä on sinun vikasi, ei keinuvan lapsen.

 6. Vahdit lapsiasi ylisuojelevana haukkana
  Jos lapsesi vaikkapa kiipeilee, on olemassa aina riski, että hän saattaa pudota. Mutta tätä sattuu leikkipuistossa jatkuvasti, ja siksi leikkipuisto harvoin onkin päällystetty asfaltilla. Anna lapsesi leikkiä rauhassa ilman, että juokset hänen alapuolellaan patjan kanssa ja stressaat koko ajan.

 7. Retostelet lapsillasi
  Sami-Petteri on varmasti todella lahjakas hiekkalinnojen rakentaja, mutta sitä ei tarvitse kuuluttaa koko leikkipuistolle. Et tiedä, millaisten kehityksellisten ongelmien kanssa muut vanhemmat painivat, joten säästä retostelu isovanhemmille.

 8. Istut itse autossa, kun lapsesi leikkii
  Tarvitseeko tätä edes selittää? Toivottavasti ei!

 9. Juokset sovittelemaan jokaista riitaa
  Lapset ajautuvat välillä erimielisyyksiin ja nahisteluun, mutta jos tilanne ei mene fyysiseksi tai muuten rumaksi, anna lasten setviä erimielisyytensä keskenään, ennen kuin liihottelet paikalle pelastamaan tilanteen.

 10. Torut muiden lapsia
  Jos toinen lapsi käyttäytyy huonosti tai vaikkapa kiusaa lastasi, sinulla ei ole oikeutta ojentaa tai kasvattaa toisten lapsia. Voit kuitenkin ehdottomasti kertoa lapsen vanhemmille, että tämän käytös ei ollut hyväksyttävää, jotta vanhemmat voivat itse kommunikoida tämän lapselleen parhaaksi katsomallaan tavalla.

  Nyt tiedät, miten olet leikkipuistossa sosiaalisten tilanteiden tasalla!

  Jaa artikkeli myös ystävillesi!

  Lähde: Cafemom / Kuva: Nicola Barts, Pexels