Se voi iskeä kesken riidan. Tai tavallisena arkipäivänä kesken päivällisen laiton. Yllättäen huomaat miettiväsi, rakastatko kumppaniasi enää.

Tällainen ajatus voi tuntua pelottavalta, etenkin jos on ollut kumppanin kanssa yhdessä jo pidemmän aikaa. Voi tuntua vaistomaiselta vähätellä tätä ajatusta tai siitä voi saada halun parantaa suhdetta.

Jos yrityksistä huolimatta kipinä on kateissa etkä tunne samanlaista läheisyyttä ja yhteyttä kumppaniisi, voi olla tarpeen pohtia suhteen päättämistä. Bustlen mukaan vaikka voi olla vaikea tietää, milloin lähteä eri teille, on tunteiden puute paljonpuhuva merkki.

”Jos jäät suhteeseen syyllisyydestä tai koska et halua satuttaa toista, olet kyllä hyväsydäminen, mutta sydämesi ei ole enää mukana suhteessasi”, psykoterapeutti Katherine Schafler kertoi Bustlelle.

”Yhdessä oleminen jonkun kanssa säälistä ei ole kiltti ja lopulta se satuttaa enemmän kumppaniasi”, hän jatkoi.

Jos et ole varma tunteistasi, voivat nämä alle listat merkit auttaa avaamaan silmiäsi ja kertoa sinulle, että on aika harkita eroa.

Kiinnostuksesi hiipuu

Jos tunteesi ovat vahvat, haluat silloin todennäköisesti osittaa kumppanillesi, että olet kiinnostunut siitä, mitä hän ajattelee, puuhaa, lukee, katsoo ja niin edelleen. Bustlen mukaan tämä on taipumus on huipussaan etenkin suteen alussa ennen kuin se tasaantuu yleiseksi rakkaudeksi ja arvostukseksi. Jos et ole enää täysillä mukana suhteessasi, alkaa tämä kiinnostus ja uteliaisuus hiipua. Et enää kysele, miten hänen päivänsä meni tai kysy hänen ajatuksiaan asioihin. Se ei tunnu tärkeältä, koska olet jo tunteiden osalta lähtenyt suhteesta.

Hän ei ole ensimmäinen, jolle soitat

Usein oma kumppani on ensimmäinen, jolle jaetaan elämässään tapahtuvat asiat – tai lähetetään hauskat meemit. Kun hän ei enää ole sitä? Voi se kertoa siitä, että et ole enää rakastunut häneen. Pohdi, miksi sinusta tuntuu tältä ennen kuin lähdet suhteesta ja puhu tilanteesta myös kumppanillesi. Vaikean tilanteen ratkaisemine yhdessä voi myös parantaa läheisyyttä.

Et halua olla enää intiimistä hänen kanssaan

Seksielämän aktiivisuus vaihtelee parisuhteen aikana, mutta jos halusi kumppaniasi kohtaan ovat täysin kateissa, voi jokin olla vialla. Jos hän tekee aloitteen seksiin, torjutko hänet toistuvasti? Tai ajatteletko usein seksiä muuten kuin kumppanisi kanssa? Nämä voivat Bustlen mukaan kertoa siitä, että aiemmin tuntemasi fyysinen vetovoima on kadonnut.

”En pysty tähän enää”

Kun on tehnyt kaikkensa suhteen pelastamiseksi eikä mikään ole muuttunut, voi olla aika harkita eroa. Bustlen mukaan jos olet huomannut ajattelevasi ”En pysty tähän enää” tai jotain vastaavaa, on todennäköisesti tarpeen pohtia, miksi koetat pitää itseäsi tässä suhteessa.

Haaveilet sinkkuelämästä

Jos ajattelet jatkuvasti jonkun toisen deittailua tai mietit, millaista elämä olisi täysin vapaana, on siihen Bustlen mukaan todennäköisesti syy. Parisuhteet vaativat sitoutumista niin ajan, rahan kuin tunteiden osalta, ja kun olet siinä täysillä mukana, on se täysin sen arvoista. Kun suhde hiipuu, alkaa tämä sitoutuminen tuntua enemmän uhraukselta.

Teet suunnitelmia ilman häntä

Jos mietit tulevaa asuinpaikkaa tai haaveilet lomasta, pidä silmällä sisällytätkö kumppanisi tähän mukaan. Jos et osaa kuvitella kumppaniasi vierellesi lomareissulle tai astumaan sisään uuden kodin ovesta, on se merkki siitä, että sinun voisi olla parempi keskittyä vain itseesi.

Et halua hänen koskevan asioihisi

Jos alat olla omistushaluinen ennen jakamienne asioiden suhteen, on sekin Bustlen mukaan merkki siitä, ettei sydämesi ole täysin mukana suhteessa. Esimerkiksi saatat alkaa paheksua sitä, jos hän syö ruokiasi ja alat laittaa niihin oman nimesi, että hän tietää niiden olevan vain sinun. Jos sydämesi ei ole mukana, saatat jopa alkaa löytää tapoja pitää kumppani loitolla. Kenties istut yksin nurkassa ja annat musiikin pauhata kuulokkeissasi. Jokaisessa suhteessa on ylä- ja alamäet, mutta jos tätä jatkuu, voi olla tarpeen myöntää itsellesi, ettet ole enää täysillä mukana suhteessa.

Hänen tunteensa eivät enää vaikuta sinuun

Jos ennen teit kaikkesi voidaksesi olla kumppanisi tukena, kun hän oli alamaissa tai iloitsit sydämesi kyllyydestä, kun hän oli onnellinen, mutta nyt hänen tunteensa eivät enää vaikuta sinuun samalla tavalla, voi se kertoa rakkautesi hiipumisesta. Bustlen mukaan kun kumppanit eivät enää ole rakastuneita toisiinsa, heillä ei ole enää kykyä suhtautua yhtä intensiivisesti toistensa tunteisiin.

Pyörittelet silmiäsi hänelle toistuvasti

Bustlen mukaan saatat jopa mieltää kumppanisi ärsyttäväksi. Tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi isoimpia eron ennusmerkkejä on se, että pari pyörittelee silmiään toisilleen, koska se kertoo kunnioituksen vähenemisestä. Jos salaa mietit, ettei kumppanisi ole yhtä fiksu kuin sinä, on vastuuton, nalkuttaja, hänen arvonsa ovat vääriä tai hän ei ansaitse hellyyttäsi, on tämä yksi tapa, jolla se ilmenee.

Pidät kiinni ”sijoituksesta”

Psykoterapeutti Alyssa Arnol kertoi Bustlelle, ttä ihmiset usein käyttävät mennyttä historiaa ja suhteelle annettua aikaa syynä pysyä yhdessä. Jos siis olet suhteessa vain siksi, että olette olleet yhdessä viisi vuotta ja sinua pelottaa päästää irti, voi olla aika jatkaa elämää eri teille.

Arnolin mukaan voi tuntua pelottavalta lähteä suhteesta, jolle on antanut paljon aikaa ja energiaansa. Jos nämä tuntemukset kuitenkin jatkuvat, vaikka olisit yrittänyt tehdä jotain tilanteen parantamiseksi, kannattaa muistaa, että voi olla kaikkien kannalta paras erota kuin pitää kiinni jostakin, joka ei toimi.

Lähde: Bustle