Äidin verenpaineen perusteella voidaan mahdollisesti ennustaa vauvan sukupuoli jo ennen hedelmöittymistä.

Muun muassa raskaana olevan naisen vauvamahan muodosta on koetettu ennustaa tulevan pienokaisen sukupuoli, mutta tutkimus on selvittänyt, että vauvan sukupuolta voi mahdollisesti ennustaa jopa ennen kuin raskaus on alkanut.

Telegraph kertoo kanadalaistutkijoiden selvittäneen, että naisen verenpaine noin 26 viikkoa ennen hedelmöittymistä voi ennustaa, synnyttääkö hän tyttö- vai poikavauvan. Korkeampi systolinen verenpaine (yläpaine) viittaisi tutkijoiden mukaan poika- ja alhaisempi tyttövauvaan.

”Tutkimus viittaa siihen, että naisen verenpaine ennen raskautta on aiemmin tunnistamaton tekijä, joka liittyy vauvan sukupuolen todennäköisyyteen”, endokrinologi Ravi Retnakaran kommentoi.

American Journal of Hypertension -journalissa julkaistua tutkimusta varten rekrytoitiin 1 411 vasta naimisiin mennyttä kiinalaisnaista, jotka koettivat tulla raskaaksi. Telegraphin mukaan naisten verenpaine mitattiin noin 26 viikkoa ennen hedelmöittymistä ja naisia seurattiin läpi raskauden.

Tutkijoiden otettua huomioon naisten ikä, koulutus, tupakointi, painoindeksi, vyötärönympärys sekä kolesteroli-, triglyseridi- ja glukoosiarvoja, totesivat he systolisen verenpaineen olleen keskimäärin korkeampi ennen raskautta naisilla, jotka synnyttivät myöhemmin poikavauvan kuin tyttövauvan.

Telegraphin mukaan poikavauvan synnyttäneillä naisilla systolinen verenpaine oli keskimärin 106 mmHg hedelmöitystä edeltäneinä kuukausina, kun taas tyttövauvan synnyttäneillä naisilla se oli 103 mmHg. Tutkimukseen osallistuneet naiset synnyttivät yhteensä 739 poika- ja 672 tyttövauvaa.

”Tällä uudella näkemyksellä voi olla vaikutuksia sekä perhesuunnitteluun että ymmärrykseemme ihmisten sukupuolijakauman taustalla olevista perusmekanismeista”, Retnakaran kertoi.

Telegraphin mukaan tutkijat löysivät yhteyden verenpaineen ja vauvan sukupuolen väliltä yrittäessään selvittää, mikä määrittelee suhteen tyttöjen ja poikien välillä väestössä.

Tutkijat eivät kuitenkaan halua ihmisten ajattelevan, että voivat manipuloida verenpainetta ennen raskautta ja näin vaikuttaa tyttö- tai poikavauvan saamisen todennäköisyyteen.

”Emme todellakaan sano niin, koska emme näytä syy-seuraussuhdetta”, Retnakaran painotti Woman’s Dayn mukaan.

Kiehtovista tutkimustuloksista huolimatta lisätutkimuksia aiheesta tarvitaankin ennen kuin voidaan todistaa, että äidin verenpaine voi vaikuttaa vauvan sukupuoleen.

Voit lukea lisää tutkimuksesta täällä.

Lähde: Telegraph, Woman’s Day