Asiantuntijat antoivat vinkkejä asioista, joita ujuttamalla päivittäisiin rutiineihin parisuhteen laatu voi parantua.

Pienillä asioilla on väliä parisuhteessa, mutta hektisessä elämässä ne voivat unohtua helposti. Ei kuitenkaan vaadi paljoa saada oma kumppani tuntemaan olonsa arvostetuksi päivittäin. Tämän takia asiantuntijat antoivatkin vinkkejä asioista, joita ujuttamalla päivittäisten rutiinien joukkoon, on parisuhdetta helppo parantaa ja samalla vahvistaa sidettä kumppaniinsa.

8 tapaa parantaa parisuhdetta:

1. Älypuhelin pois päältä

Jos olet jatkuvasti näpräämässä puhelimellasi Facebookia, on aika laittaa se sivuun. Computers in Human Behavior -lehdessä julkaistu tutkimus perehtyi 1 160 naimisissa olevalta kerättyyn dataan ja löysi negatiivisen yhteyden runsaan sosiaalisen median käytön ja parisuhteen onnen väliltä.

”Kun on suuttunut, osa ihmisistä voi turvautua viestittelyyn, jotta ei sanoisi mitään väärää, mutta se on keino luoda etäisyyttä kumppaniinsa”, tohtori Gail Saltz sanoi.

Siitä ei ole mitään haittaa, että välillä lähettää flirttailevan tai rakkautta pursuavan viestin, mutta jos jokin vaivaa, on siitä parempi puhua kasvotusten.

2. Sänkyyn yhtä aikaa

Jos tuntuu, että on vaikea löytää vapaita hetkiä yhdessä, voi sänkyyn meneminen yhtä aikaa auttaa.

”Sängyssä oleminen voi olla ainoa mahdollisuus olla kaksin koko päivänä”, parisuhteesta kirjoittanut Barton Goldsmith kertoi.

Vaikka olisit yökyöpeli, voit aina loikoilla sängyssä siihen saakka, että kumppanisi nukahtaa. Kannattaa myös pitää huolta, että kumpikin nukkuu tarpeeksi, sillä tutkimuksen mukaan huonosti nukkuneet riitelevät kumppaninsa kanssa todennäköisemmin seuraavana päivänä.

3. Keitä kahvia kumppanillesi

Suuret eleet ja teot eivät ole ainoa tapa osoittaa rakkauttaan. Niinkin yksinkertainen asia kuin aamukahvin keittäminen kumppanille voi avioliittotutkija ja kirjailija Terri Orbuchin mukaan parantaa parisuhdetta. Orbuchin tutkimukset ovat osoittaneet, että useat, pienet teot ovat ennustava tekijä parisuhteen onnellisuudesta. Pieniä tekoja tekemällä säännöllisesti voit auttaa kumppaniasi tuntemaan olonsa huomatuksi.

4. Jotain uutta

Journal of Personality and Social Psychologyssä julkaistun tutkimuksen mukaan parit, jotka kokeilevat toistuvasti uusia asioita yhdessä, omaavat paremmat parisuhteet. Sen ei ole pakko olla jotain äärimmäisyyksiin menevää, vaan jo se riittää, että se on uutta sinulle ja kumppanillesi eikä sen tarvitse kestää kauan – jo seitsemän minuuttiakin voi riittää. Päivällisen yhteydessä on esimerkiksi helppo kokeilla jotain uutta; laittaa vaikkapa jokin menevä kappale soimaan ja tanssia yhdessä samalla, kun tekee ruokaa, Orbuch ehdottaa. Toinen esimerkki on kokeilla jotain uudenlaista tapaa tehdä ruokaa.

5. Seksiä eri paikassa

Jos suhtaudut vähän niin ja näin seksiin makuuhuoneessa, voi olla aika tehdä muutos ja yksi tapa onkin harrastaa seksiä huoneessa tai paikassa, jossa sitä ei ole koskaan ennen tehnyt.

”Uudet elementit stimuloivat dopamiinijärjestelmää. Jos teet jotain, mikä saa enemmän dopamiinia vapautumaan, on se positiivinen vahviste”, kertoi Saltz.

Saltzin mukaan ei tarvitse murehtia keskustelemisesta aiheesta, vaan pelkkä pieni vihjaus aikeistasikin voi riittää, kuten esimerkiksi: ”Lapset eivät ole kotona… Miten olisi keittiön pöydällä vähän…?”

6. Halaa kumppaniasi

Seksuaaliton koskettelu, kuten halaukset tai pitäminen kädestä kiinni on ihan yhtä tärkeää kuin seksikin.

”Koskettaminen on luultavasti varmin tapa osoittaa muille, että olette parisuhteessa”, Goldsmith totesi.

Pitkässä juoksussa, mitä enemmän koskettaa kumppaniaan, sitä enemmän tuntee olonsa mukavaksi toisen seurassa.

”Koskettaminen on tapa rauhoittaa itseään. Joka kerta, kun teet niin, lähetät positiivisen viestin kumppanillesi”, Goldsmith sanoi.

7. Kysy uutta asiaa

Mitä pidempään pari on yhdessä, sitä todennäköisemmin keskustelut liittyvät usein töihin, lapsiin tai ystäviin. Kannattaakin miettiä, milloin viimeksi pysähdyit kysymään jotain uutta kumppanistasi. Orbuchin mukaan jokainen muuttuu parisuhteen edetessä, joten kumppanisi mielenkiinnon kohteet ovat vuosien aikana muuttuneet parisuhteenne alkuajoista. Kysy siis kumppaniltasi jotain, mitä et normaalisti kysyisi, kuten jotain elokuvista, musiikista tai jopa siitä, mitä hän tekisi, jos voittaisi lotossa.

8. Sano kiitos

”Kumppanin kanssa on niin mukava olla, että on helppo olettaa heidän toteuttavan tarpeesi”, Saltz kertoi.

Liiaan usein parit unohtavat ilmaista kiitoksensa, oli kyse sitten kotitöissä auttamisesta tai yllätyslahjasta. Oletko myös koskaan kiittänyt kumppaniasi siitä, että hän on osa elämääsi? Goldsmithin mukaan on tärkeää ilmaista kiitollisuutta myös siitä, eikä pelkästään asioista, joita kumppani tekee vuoksesi.

Lähde: TIME