Kun on raskaana, kehossa tapahtuu monenlaisia muutoksia, joista suurimmasta osasta varmaan jo tiedät.

Et taida kuitenkaan tietää, mitä kaikkea raskaana olon aikana tapahtuu vaginalle. Tässä on peräti seitsemän muutosta, joita alapäässä tapahtuu raskauden aikana.

1. Veristä vuotoa voi tulla myös raskauden aikana

Saatat ajatella, että raskaus tarkoittaa mukavaa pitkää taukoa kuukautisistasi, mutta totuus on, että ensimmäisen kolmanneksen aikana tiputteluvuoto on melko yleistä. Noin 50 % kaikista raskaana olevista kokee sen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että siitä ei pitäisi puhua lääkärille. Pieni määrä verta voi johtua esimerkiksi istukan muodostumisesta, mutta joissakin tapauksissa se voi viitata muihin vakavimpiin asioihin, joten tarkista aina lääkäriltäsi, että kyseessä normaali vuoto.

2. Vaginaa voi kutittaa

Kun olet raskaana, kehosi on täynnä raskaushormoneita. Vaikka tämä on hieno asia, voivat nämä hormonit myös aiheuttaa ärsyttäviä oireita. Ne voivat lisätä emättimessä olevien bakteerien tai sienten liikakasvua. Tämä voi joskus johtaa joko bakteerivaginoosiin tai hiivatulehduksiin, joka voi esimerkiksi oireilla kutinana. Molemmat ovat melko yleisiä raskauden aikana. Onneksi nämäkin vaivat ovat hoidettavissa, kun käyt lääkärissä.

3. Vagina voi vaihtaa väriä

Todennäköisesti yksi oudoimmista asioista raskauden aikana on se, että emätin voi muuttaa väriä. Se voi muuttua jopa siniseksi tai violetiksi. Se johtuu veren virtauksen lisääntymisestä tälle alueelle. Joillekin naisille värimuutos on yksi ensimmäisistä oireista, jotka saattavat viitata raskauteen. Se voi näkyä joillakin jo kuuden viikon aikana siitä, kun on tullut raskaaksi.

4. Emättimessä voi olla suonikohjuja

Luulit varmasti, että vain jaloissa voi olla suonikohjuja. Raskauden aikana niitä voi tulla myös vaginaan. Se johtuu lisääntyneestä verenkierrosta sekä raskaushormoneista ja siitä, että kohtu kasvaa, jolloin se puristaa lantiossa olevia suonia. Noin 10 % naisista saa raskauden aikana suonikohjuja alapäähän.

5. Emätin pierut ovat yleisiä

Emättimeen voi tulla ilmataskuja, jotka purkautuessaan kuulostavat ihan pierulta. Raskaana tätä voi tapahtua normaalia enemmän. Se johtuu ainakin siitä, että kasvava vatsa painaa ja lantio on väsynyt tästä painosta, jolloin ilma purkautuu ulos helpommin.

6. Vagina voi tuntua turvonneelta

 Kun ylimääräistä verta virtaa alapäähän, yksi yllättävä seuraus on se, että koko alue tuntuu melko turvonneelta.

7. Haju ja maku muuttuvat

Raskauden aikana emättimen pH muuttuu, joka voi johtaa hienovaraisiin muutoksiin emättimen hajuissa, joka tekee siitä happamamman. Tämä muutos on oikeastaan ​​vain pieni, mutta joistakin naisista tulee raskauden aikana varsin herkkiä hajulle. Ei kuitenkaan ole mitään syytä huoleen, jollei tähän hajumuutokseen liity myös emättimen kutinaa tai polttelua. Muutosta tulee myös siihen, miltä emätin maistuu. Se maistuu silloin suolaisemmalta ja metallisemmalta kuin yleensä. Sitä ei kerrota, kuka tämän kokemuksen on todennut.

Lähde: Stay at Home Mum