Mindfulness, eli tietoisuustaitojen tai tietoisen läsnäolon harjoittaminen on ollut yksi isoimpia hyvinvointitrendejä jo usean vuoden ajan.

Mindfulnessia voi hyödyntää myös seksielämän kohentamiseksi. Tietoinen seksi on sitä, että jokaisessa seksin vaiheessa on niin fyysisesti kuin emotionaalisesti täysin läsnä, kertoo Women’s Health.

Terapeutti ja parisuhdevalmentaja Michelle Mouhtisin mukaan tietoinen seksi on kuin kytkisi päälle kaikki viisi aistia. Tietoisen seksin vastakohta sen sijaan on lähinnä mekaaninen akti.

”Sinä ja kumppanisi saatatte olla alttiita toistamaan tiettyjä rutiineja seksissä sen jälkeen, kun opitte mistä kumpikin pitää, mutta samat rutiinit voivat olla niin erilaisia, kun olet tietoisesti läsnä kaikkine aisteinesi”, Mouhtis selittää.

Lisäksi tietoisuus seksissä auttaa muodostamaan vieläkin läheisemmän siteen kumppanin kanssa.

”Seksitä tulee intiimimpää ja kun olet avoimempi ja tietoisempi aisteistasi seksin aikana, kaikki ne tajunnanräjäyttävät tunteet voimistuvat”, Mouhtis kertoo.

Jos haluat nauttia tietoisemmasta seksistä ja olla enemmän läsnä hetkessä, löydät alta seitsemän neuvoa, miten se onnistuu.

Puhu kumppanillesi

Psykologi ja hyvinvointi- sekä parisuhdvalmennussovellus Relishin johtava valmentaja Briony Leo kehottaa keskustelemaan kumppanisi kanssa haluistasi harrastaa tietoisempaa seksiä.

”Keskustelkaa siitä, mitä haluisit tehdä seksin aikana ja mihin tuntemuksiin hän tahtoisi keskittyä sekä haluatteko käyttää leluja tai muita välineitä”, Leo sanoo.

Välineet voivat olla esimerkiksi jääpaloja tai sulkia, joilla kohottaa kiihottumista, tai jotain vähemmän fyysistä, kuten erityinen soittolista tai tunnelmavalaistus. On tärkeä muistaa, että yhden parin sytyttävä juttu on toiselle parille kaikkea muuta kuin kiinnostava, joten ole valmis kokeilemaan, mikä saa sinut ja kumppanisi syttymään.

Järjestä seksille aikaa

Pikaisissa seksisessioisa on puolensa, mutta tietoisessa seksissä ne on syytä unohtaa. Leon mukaan tietoinen seksi ottaa enemmän aikaa kuin tavallinen seksi, joten varmista, ettei tarvitse kiirehtiä ja saatte rauhassa nauttia toisistanne. Olipa se sitten lastenhoitajan hankkiminen jälkikasvulle tai iltamenojen siirtäminen toiselle päivälle, tee tarpeelliset järjestelyt, että voitte harrastaa seksiä ilman kiirettä.

Hengitä

Ennen kuin käytte itse toimeen, käyttäkää viisi minuuttia hengitysharjoituksien tekoon yhdessä tai nopeana meditaationa. Women’s Healthin mukaan tämä hetki saa teidät samaan tahtiin, rentouttaa ja valmitaa teidät intiimeihin hetkiin.

Keskity yhteen aistiin kerrallaan

Jos tietoinen seksi tai mindfulness ylipäänsä on uusi asia, saattaa se tuntua hieman pelottavalta virittyä useampaan aistiin yhtä aikaa. Mouhtis suositteleekin aloittamaan aistista, johon tuntuu olevan helpoin keskittyä – esimerkiksi kosketus – ja kun tätä aistia on käsitelty tarpeeksi mielestäsi, siirtykää seuraavaan.

”Huomaa, miltä kumppanisi kädet tuntuvat, kun hän pitelee sinua tai suu, kun hän on kiinni sinussa. Se saa heti kiinni hetkeen ja korostaa fyysistä mielihyvää”, Mouhtis kertoo.

Tutustu itseesi

Yksi parhaimpia tapoja kumppanin kanssa koetun seksikokemuksen tehostamiseksi on ottaa aikaa myös soolosessioille. Naisten asioihin erikoistunut psykologi LaWanda Hill neuvoo tutustumaan omaan kroppaan ja mielihyvään, jotta ymmärrät kehoasi paremmin.

”Mitä paremmin ymmärrät sen, mikä sinulle on nautinnollista, sitä voimaantuneempi olet”, hän toteaa.

Harrastatpa sooloseksiä uuden vibraattorin kanssa tai kokeilet anaalimasturbaatiota, muista Hillin mantra: kokeile, kokeile, kokeile.

Leiki selostajaa seksiseikkailullesi

Löydä sisäinen Sinkkuelämää-Samanthan äänesi ja kerro kumppanillesi, mitä teet hänelle samalla, kun teet sen.

”Kokeile koskettaa kumppaniasi rakastavasti ja samalla selosta, mitä teet”, parisuhde- ja seksiasiantuntija Gabrielle Usatynski neuvoo.

Pidä hauskaa ja älä ota paineita itsellesi, mutta koeta olla mahdollisimman tarkka selostuksessasi. Jos olet lukenut eroottisia tarinoita ja tiedät, miten tarkasti niissä kuvaillaan seksikohtauksia, niin toimi samaan tyyliin kumppanisi kanssa.

Kokeile digitaalista puhdistuskuuria

Astrogliden seksologi Jess O’Reillyn mukaan nykypäivänä tietoinen seksi tarkoittaa sitä, että puhelin jää mahdollisimman kauas makuuhuoneesta.

”Mikään ei saa sinua pois hetkestä seksin aikana kuin puhelimeen pärähtävä ilmoitus”, hän sanoo.

Vielä parempi on, jos puhelimen voi pitää pois makuuhuoneesta koko yön.

”Tavoite on nukahtaa ja herätä toisiinne, ei nettiystäviinne”, O’Reilly huomauttaa.

”Jos jo annat tekosyitä (’mutta puhelimeni on herätyskelloni!’), voit olla tällaisen puhdistuskuurin tarpeessa pahemmin kuin haluaisit myöntää”, hän päättää.

Lähde: Women’s Health