7 tapaa, miten myymälät manipuloivat sinut tekemään ostoksia

Shoppailureissut saattavat välillä tulla kalliiksi, koska myymälät ja liikkeet tietävät, mistä naruista vetää, jotta shoppailijat raottavat lompakkojaan.

Jokaisella varmasti käy välillä niin, että lähtee kaupungille kiertelemään kauppoja ja vain katselemaan, mitä olisi tarjolla tai tutkimaan alennusmyyntejä. Lopulta kotiin kuitenkin lähtee kädet täynnä ostoskasseja.

Tämä ei pääse tapahtumaan kuitenkaan vahingossa. Vaatekaupat ja ostoskeskukset tietävät, miten aivosi toimivat ja osaavat käyttää hyödykseen erilaisia kikkoja, jotka saavat sinut helpommin ostamaan asioita.

Alla on seitsemän yleistä tapaa, joita myymälät hyödyntävät shoppailijoiden pään menoksi.

1. Hoikentavat peilit

Sovituskopeissa saattaa olla peilejä, jotka saavat sinut näyttämään hoikemmalta. Kaliforniassa on myös Skinny Mirror -peilejä valmistava yritys, jonka peilit saavat näyttämään hieman hoikemmalta. Koska näytät paremmalta sovittamissasi vaatteissa, ostat ne todennäköisemmin – itse asiassa 15 prosenttia todennäköisemmin, paljasti ruotsalaistutkimus.

2. Sinistä väriä peliin

Arizonan osavaltion yliopiston tutkimuksen mukaan shoppailijat ajautuvat sinisävyisiä ympäristöjä kohti värin viileän, rauhoittavan vaikutuksen takia. Saman tutkimuksen mukaan sinisävyiset ympäristöt myös kasvattavat ostomääriä.

3. Hienovaraisia tuoksuja

Kanadalaisen tutkimuksen mukaan oikealla tuoksulla on voima houkutella, koska se tuo mieleen mukavia tunteita ja muistoja. Esimerkiksi nahan ja setrin tuoksut saavat huomiosi kohdistumaan kalliisiin huonekaluihin, kun taas kukkais- ja sitrustuoksut saavat sinut katselemaan tarjontaa pidempään. Tuoksut ovat niin vahvoja, että ne voivat saada valitsemaan yhden kaupan toisen sijaan.

4. Tunnelmamusiikki

Klassinen musiikki kielii luksukseseta ja yltäkylläisyydestä ja voi saada kalliit tuotteet tuntumaan houkuttelevammilta. Myös musiikin tempo on suuri vaikuttaja. Länsi-Kentuckyssa sijaitsevan yliopiston tutkimuksen mukaan nopea musiikki lisää impulsiivisten ostosten teon todennäköisyyttä ja shoppailijan ikään sopiva musiikki lisää kiintymystä myymälän tuotteisiin.

5. Esteitä hidasteena

Tutkimuksen mukaan mitä useammin pysähdyt, sitä todennäköisemmin valitset tuotteen ja harkitset sen ostamista. Myymälöissä tämä tiedetään ja kauppoihin laitetaan esteitä ja käytäviä muotoillaan niin, että ostoksilla olevat joutuvat pysähtymään tai muuttamaan suuntaa usein. Mitä useammin kauppa saa sinut pysähtymään, sitä todennäköisemmin ostat tuotteita.

6. Ovelat ”alennukset”

Jos uskot saavasi hyvän tarjouksen, ostopäätös syntyy helpommin, ranskalainen markkinointitutkimus on osoittanut. Juoni on yksinkertainen, mutta todella tehokas: jos myymälä haluaa sinun ostavan esimerkiksi paidan 29 eurolla, ei heidän tarvitse kuin laittaa siihen ”Ale”-merkki ja laittaa alkuperäiseksi hinnaksi esimerkiksi 49 euroa. Monet ostoksilla olevat tuntevat säästäneensä juuri 20 euroa, tutkimus on osoittanut.

7. Kolmen voima

Tutkimuksen mukaan jos on tarjolla kolme vaihtoehtoa erilaisin hinnoin, mistä valita, yleensä valituksi tulee keskimmäinen. Esimerkki: jos pitäisi valita 10 euron huulipunan ja 25 euron huulipunan väliltä, moni ostaisi halvemman. Jos taas tähän lisätään kolmas tuote, esimerkiksi 50 euroa maksava merkkihuulipuna, 25 euroa maksaneen tuotteen myynti pomppaa nopeasti korkeuksiin. Kolmas, todella kallis vaihtoehto saa keskimmäisen, jonka liike sinun toivoisikin ostavan, tuntumaan vähemmän kalliilta, mutta ei kuitenkaan liian halvalta.

Lähde: Shape


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.